ФСС одговорио "вјечитима": Нисте упознати!

Фудбалски савез Србије се саопштењем огласио након иступа Црвене звезде и Партизана у јавности након одлуке Дисциплинске комисије да их казни одузимањем бодова.

Фудбал 11.03.2018 | 09:15
ФСС одговорио "вјечитима": Нисте упознати!
Фудбалски савез Србје је ове недеље изрекао ригорозне казне Црвеној звезди и Партизану и казнио их одузимањем са по два бода у домаћем првенству због "рата саопштењима" и "иступа у јавности" којим се срозава углед такмичења.

Није дуго требало и "вечити" су реаговали на ову казну Савеза и заједнички, у одвојеним наступима, поручили да се ради о "вербалном деликту", што не постоји у српском законодавству.

Два клуба су такође поручила да ће уложити жалбу на одлуку Дисциплинске комисије ФСС и да ће се чак жалити Управном и Уставном суду, како би оспорили решење овог тела, односно да би "повратили" одузете бодове.

Правним тимовима два клуба одговорио је и Савез.

Из "куће фудбала" поручено је да челници клубова нису упознати са чињеницама.

Саопштење преносимо у целости...

"Поводом јавних иступа челника појединих клубова, а у вези са одлукама Дисциплинске комисије ФСС желимо да упознамо јавност са следећим чињеницама:

- Дисциплинска комисија ФСС је независан и самосталан орган, па сходно томе, органи руковођења ФСС не могу да утичу на садржину одлука које она доноси;

- Поступак дисциплинске одговорности чланова ФСС уређен је на начин који обезбеђује право на жалбу, што је у складу са Уставом РС и Законом о спорту РС. Након тога постоји и трећи степен одлучивања, односно могућност да се клубови обрате Извршном одбору ФСС, тако да је сувишно говорити о повреди уставних права;

- Указивање на наводно увођење вербалног деликта је потпуно неосновано. Клубовима би морале бити познате одредбе Дисциплинског правилника УЕФА, члан 11, став 2, тачка б и д, којима је прописано да дисциплински прекршај представља свако кршење општих начела понашања које доводи фудбалски спорт и фудбалску организацију на лош глас, као и свако увредљиво понашање које повређује основна правила пристојности, а које се кажњава од стране дисциплиског органа УЕФА. Осим тога, дисциплински правилници националних фудбалских савеза прописују кажњавање за изношење увреда и клевета. Што се тиче Дисциплинског правилника ФСС, такав дисциплински прекршај постоји већ више деценија у истом облику и нико га никад није оспорио. Последњој верзији правилника који је усвојен 15.06.2017 године, претходила је јавна расправа у трајању од 30 дана у којој су сви чланови ФСС имали могућност да укажу на одредбе за које сматрају да нису у складу са прописима. У конкретном случају, ФК Црвена звезда и ФК Партизан за разлику од других клубова и осталих чланова ФСС нису имали нити једну примедбу на одредбе Дисциплинског правилника, већ су напротив, исти у потпуности подржали. На крају, у члану 24, став 1, тачка к. Статута ФСС установљена је и обавеза чланова ФСС да предлажу измене прописа.

- Што се тиче позивања на надлежност редовних судова у споровима на на националном нивоу, одредбама Статута ФИФА (чл.59) и Статута УЕФА (чл.60), прописана је обавеза да се такви спорови решавају пред непристарасним арбитражним судом националног савеза, а не пред било којим од цивилних (редовних) судова. Статут ФС Србије у том смислу је апсолутно усклађен са наведеним одредбама статута ФИФА и УЕФА (чл. 82.).

- У вези јавно изнетих оптужби о намештеним утакмицама и другим нерегуларностима од стране најодговорнијих челника клубова, ФСС подсећа да је чланом 7. став 8. Етичког кодекса ФСС прописао да су чланови ФСС дужни да сва сазнања о учињеним нерегуларностима у фудбалу и кршењу Кодекса доставе Комисији за етику. Такође, у члану 12. Дисциплинског правилника УЕФА наводи се да интегритет такмичења крши свако лице које одмах не пријави такве облике понашања за које има сазнања".

У саопштењу Фудбалског савеза Србије које потписује директор сектора правних послова Ненад Сантрач, апелује се и следеће.

"Позивамо све чланове ФСС да поштују прописе, да се понашају у складу са регулативом ФИФА, УЕФА и ФСС, а уколико поседују било каква сазнања о нерегуларностима да се обрате надлежним органима савеза - Официр за интегритет, Комисија за етику, Дисциплинска комисија и др. како би дали пуни допринос у очувању интегритета такмичења".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар