Забринутост због Трампове одлуке

Дан након што је амерички председник Доналд Трамп потписао указ о увођењу тарифа на увоз челика и алумунијума, реакције из свијета на ту одлуку не престају.

Свијет 10.03.2018 | 20:03
Забринутост због Трампове одлуке
Водеће европско удружење произвођача челика (Еурофер) оцијенило је данас да су разлози предсједника САД Доналда Трампа за увођење тарифа на увоз челика и алуминијума апсурдни и да би тај потез могао да кошта губитка на десетине хиљада радних мјеста широм Старог континента.

Шеф Еурофера Аксел Егерт каже да је "национална безбједности као оправдање које је употребио предсједник (Трамп) - и повезивање тих тарифа с финансирањем НАТО-а - апсурд", преноси агенција АП.

Европска унија је прошлије године извезла око 5,5 милиона тона челика у САД. Европски произвођачи челика су забринути због губитка приступа америчком тржишту, али и због опасности од "поплаве" понуде челика из других земаља.

"Губитак извоза у САД у комбинацији са очекиваним великим порастом увоза у ЕУ могао би коштати губитка више десетина хиљада радних мјеста у челичној индустрији и сродним секторима ЕУ", рекао је Егерт.

Амерички предсједник је потписао ноћас оквирни споразум о увођењу тарифе од 25 одсто на увоз челика и од 10 одсто на увоз алуминијума.

Од тарифа су, за сада, изузети Мексико и Канада. Трамп сматра да на тај начин штити америчке раднике, а савезници САД-а су најавили да ће узвраитити на спорну мјеру.

Трамп је увео тарифе на дан када је 11 земаља потписало Свеобухватни прогресивни споразум о Транс-пацифичком партнерству (ЦПТПП), чији је циљ укљањање препрека у трговини.

Амерички предсједник раније је на Твитеру поручио да САД морају да штите и развијају своју индустрију челика и алуминијума и истовремено "покажу велику флексибилност и сарадању са онима који су прави пријатељи" и који САД третирају поштено када је ријеч о трговини и војсци.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изразила је забринутост због нових америчких такси на увоз челика и алуминијума и позвала на дијалог.

"Забринути смо због повећања такси на одређене производе", рекла је Меркел на конференцији за новинаре у Минхену.

Њемачка је такође позвала на мултилатералне разговоре за рјешавање проблема прекапацираности у сектору челика, додајући да подржава планове Европске уније о узвратним мјерама ако амерички предсједник Доналд Трамп настави са спорном одлуком о тарифама на увоз челика и алуминијума.

Раније данас, европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем изјавила је да Европска унија очекује да буде изузета из примјене америчких тарифа на челик и алуминијум, и да ће се обратити Свјетској трговинској организацији како би увела сопствене мјере ако Вашингтон остане при одлуци.

"Европска унија је одлучила да јасно одговори на мјере Седињених Држава и као федерална влада ми подржавамо тај став", рекао је портпарол њемачке владе Георг Штрајтер на редовној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Кина је данас оптужила америчког предсједника Доналда Трампа за подривање глобалног трговинског система због повећања тарифа на увоз челика и алуминијума, док су Јапан и Јужна Кореја изразили високу узнемиреност због потенцијалних економских трошкова.

Кинеско министарство трговине саопштило је да се "одлучно противи" Трамповом потезу, не дајући било какве назнаке о томе да ли ће Пекинг можда испунити своје раније пријетње о одмазди, преноси агенција АП.

"Злоупотреба одредбе о "националној безбједности" САД-а је безобзирно рушење мултилатералног трговинског система који заступа Свјетска трговинска организација (СТО) и сигурно ће имати озбиљне посљедице на стандардни међународни трговински поредак. Кина се одлучно противи томе", навео је званичник Министарства трговине, Ванг Хеђун, у саопштењу.

Из Свјетске трговинске организације поручено је да њеним чланицама да ако желе да оспоре америчке царинске тарифе на челик и алуминијум земље оне треба саме да уложе жалбу тој институцији.

Портпарол СТО Дан Прузин рекао је да чланице још имају времена да разговарају о америчким тарифама на увоз челика и алуминијума и да од њих зависи шта ће се десити.

"Има времена да се разговара о томе и још има времена да се о томе разговара у оквиру формата СТО, у нашим савјетима и комитетима", рекао је Прузин.

Он је рекао да СТО не може аутоматски ништа да уради по том питању.

Објаснио је да чланица која предузме неку мјеру као заштитну или дампинг мјеру има обавезу да обавести СТО о томе, преноси Ројтерс.

"Ми сада не знамо која је правна основа за америчку мјеру тако да не могу да кажем да ли имају обавезу да о најављеној мјери обавијесте СТО", рекао је он у Женеви.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТРАМП

11.03.2018 11:23

Туце змију у главу.

ОДГОВОРИТЕ