Собне биљке опасне по здравље

Дифенбахија изазива црвенило и свраб на кожи, филадендрон иритира усну дупљу, док кућна папрат “троши” кисеоник

Здравље 10.03.2018 | 13:02
Собне биљке опасне по здравље
Оне оплемењују наш простор, зеленилом надомешћују недостајуће пејзаже, одмарају очи, мирисима испуњавају чула. Зависно од простора у коме се живи, могу бити праве ботаничке баште, или у саксијама и жардињерама расуте по целом стану. Мало која кућа нема макар неку собну биљку као естетски детаљ, док искрени заљубљеници и оскудан простор подређују раскошном биљном растињу. За већину се зна да уклањају штетна зрачења која ослобађају кућни апарати, да производе кисеоник трошећи угљен-диоксид, али се мало пажње обраћа на њихово лоше деловање на здравље људи и кућних љубимаца.

Дифенбахија, мада веома омиљена, може да буде и врло опасна. Брисање прашине са листова може да изазове црвенило и свраб на кожи. Уколико се само део листа полиже, што је обично својствено деци, може да настане снажан бол усана, а кроз недељу дана и немогућност говора. Ако сок неким случајем доспе у очи може да изазове слепило.

Фикус је такође честа украсна биљка, а мало се зна да лишће садржи веома отрован млечни сок. Иако постоји чак 800 подврста ове биљке, готово све у додиру са кожом изазивају свраб и отицање. Уколико дође до оваквих симптома, обавезно треба посетити лекара да би се добила одговарајућа терапија против упала и алергија.

Кућна папрат је међу ретким биљкама које ноћу апсорбују кисеоник, а ослобађају угљен-диоксид. Уколико се држи у спаваћим собама, због потрошње кисеоника код укућана може да изазива јутарње главобоље. Осим тога, специфичан мирис може да доведе и до несанице. Не треба их држати у спаваћим собама.

Филадендрон такође садржи биљни сок који може да иритира кожу и усну дупљу. Уколико доспе у усну дупљу може да доведе до отежаног дисања, отицања грла, али и до стомачних проблема. Иако су неке опасније реакције врло ретке, препорука је да се биљка не држи у кући са малом децом и кућним љубимцима.

Хортензија је грмолика дрвенаста биљка назубљених овалних листова и раскошних лоптастих цветова беле, ружичасте и у нијансама црвене боје, која расте у висину и до 4,5 метара. Иако су цветови изузетно привлачни, могу да изазову бол у стомаку. О овоме треба нарочито водити рачуна уколико има мале деце и кућних љубимаца. Чести симптоми су и свраб на кожи, повраћање, слабост и знојење. Поједине студије упозоравају на то да цвет хортензије може да изазове и нападе сличне епилептичним, поремећај крвног притиска, па чак и кому.

Фламингов цвет је тропска биљка тамнозелених срцоликих и меснатих листова и најчешће упечатљивих црвених цветова. Уколико се поједе било који део ове биљке може да дође до пецкања у устима које временом постаје све интензивније доводећи до појаве пликова. Ослобођени отров из биљке делује и на глас, који може да промукне. У најгорем случају може да дође до изразито болних отока и опекотина унутар система органа за варење, па чак и до гушења.

Кротон је биљка лепа и апсолутно недодирљива. Уколико јој се приђе без рукавица истог часа ослобађа отров сакривен у безбојној млечној течности лишћа. Млечни сок може да изазове иритацију коже, а уколико доспе у крвоток може да доведе и до смртног исхода.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар