Због њега су прављени нереди

Ђорђе Марјановић је велика звезда Југославије која и данас сија пуним сјајем. Био је уважаван у Југославији и Русији, стварао је предивне песме, многи и данас препричавају његове сценске наступе, те концерт који је одржао шапутајући. Његова слава била је феномен, али му је живот нанео и муке.

Забава 10.03.2018 | 12:00
Због њега су прављени нереди
Прича овог легендарног певача пуна је узбудљивих тренутака, али и оних мање лепих који, ето, чине живот.

Као студент фармације, 1954. године, Ђорђе Марјановић први пут је запевао на једној београдској аудицији.

Већ 1963. кренуо је на турнеју по Русији са Радославом Грајићем и Бети Ђорђевић. Те године певао је у Москви, у сали са 25.000 седишта, три пута дневно! За десет дана видело га је и слушало 750.000 Московљана.

Својом сценском и певачком појавом изазвао је револуцију у забавној музици.

Он је био први певач забавне музике на простору Југославије који није само стајао за микрофоном већ је падао на колена, ваљао се по поду, плакао, бацао сако у публику…

Током вишедеценијске каријере добио је велики број награда, попут Златне плакете Београда, Орден рада, Орден заслуга за народ са сребрним венцем, а председник СССР Михаил Горбачов доделио му је Орден за учвршћивање пријатељства и ширење културних веза између Југославије и СССР.

Ђорђе Марјановић има два музеја. Први се налази у његовом родном Кучеву, а други, са 300 експоната, у Москви, власништво је „ђокисте“ Николаја Ларена, који је пратио Ђорђа на свим концертима, од Москве, преко Минска и Сибира, до Владивостока.

На такмичењу Златни микрофон 1961. у Дому синдиката, по мишљењу публике неправедно му је одузето прво место и незадовољни „Ђокисти“ су на тргу Маркса и Енгелса (данас Николе Пашића) направили демонстрације и уличне нереде, тако да је милиција морала да интервенише.

Да би некако смирио разбеснелу масу, Ђорђе се попео на кров аутомобила и одатле певао својим обожаваоцима.

Његова легендарна песма “Звиждук у осам” и даље је симбол једног предивног времена.



Породица

Последње две деценије Ђорђе Марјановић који данас има 86 година и његова 11 година млађа супруга Рускиња Ели Николајева живе сами у стану у центру Београда

- Упознали смо се 1965. на турнеји у СССР. Била сам преводилац и његов пратилац два месеца. И љубав се тада родила – прича госпођа Ели.

Имају троје деце: ћерку Наталију и сина Марка, који живе са својим породицама у Београду, а ћерка Невена живи у Грчкој са некадашњим кошаркашем Банетом Прелевићем.

- Жеље и снови нас покрећу и сваки пут дају неки нови смисао животу. Срећан сам јер сам успео да се остварим и као уметник и као породичан човек. Волео бих да сам имао више времена за дружење и виђање с пријатељима који су расути по свету – испричао је једном приликом Ђорђе Марјановић.

Мождани удар

На концерту Лепе Брене у Мелбурну у Аустралији давног 14. априла 1990. доживео је мождани удар на сцени док је певао песму “Мене нема ко да жали”.

- На концерту у Мелбурну пре више од две деценије на којем је био гост Лепе Брене тата је имао први мождани удар. Било је страшно. Мама је отишла за Аустралију, а ја сам беспомоћно код куће чекала порођај. Наталија је тада други пут наступала на Београдском пролећу. Новинари се нису склањали испред наших врата, неки су чак и силом улазили. Породила сам се две недеље касније и једва сам чекала да тата дође кући, да види своје прво унуче. Мама и Наталија су тату вратиле у живот. Дуго после тог мождана удара није хтео да изађе из куће. Требало је доста времена да почне поново да живи нормално – испричала је у једном интервјуу Невена, његова ћерка.

Говор након тог можданог удара потпуно је изгубио, али га је касније повратио.

Данас говори, али отежано и може да пева.

- Фасцинантно је како тата пева. Најнормалније изговара текстове својих песама. Да ли је то аутоматизам или ко зна шта, али и лекари су задивљени - испричала је његова ћерка Невена.



Феномен

Ђорђе Марјановић је, иначе, једини певач на свету који је одржао концерт шапатом.

- Грло ме издало само једном у каријери , 1967. године. Нисам отказао концерт у Лењинграду. Изашао сам на сцену и шапутао своје песме. Био је то диван рецитал, у коме је учествовала цела публика - испричао је Ђорђе Марјановић.



(Блиц/СД)



Коментари / 0

Оставите коментар