ЕЛ: Барса уништила Звезду са 34 разлике!

Пет поена за четвртину – катастрофа Звезде против Пешићеве Барсе! Екипа Црвене звезде доживела је најубедљивији пораз у овогодишњем изадњу Евролиге на гостовању Барселони – 88:54 (17:12, 28:12, 17:25, 26:5).  Пешићева лекција својима: Барса разбила Звезду! Анте Томић сломио кош, а Барса декласирала црвено-беле.  Звездо, окрени се одбрани титуле! Није ово твоја битка. . .  Црвена звезда доживела тежак пораз у Блауграни, шансе за плеј-оф мери се у промилима и далеко је од реалности.

Кошарка 09.03.2018 | 23:28
ЕЛ: Барса уништила Звезду са 34 разлике!
Црвена звезда мтс убедљиво је изгубила у Барселони, у утакмици у којој није пришла ни близу прилици да изненади екипу Светислава Пешића.

Српски и регионални шампион одиграо је веома лош меч у оба смера, а поготово у фази напада пошто је погодио 14 од 35 шутева за два, односно свега шест од 25 покушаја за три поена.

Међутим, није деловало да ће се дуел у Каталонији овако одвијати јер је наш тим солидно ушао у меч, успео да се одржи после првог налета домаћина и оде на први већи одмор са пет поена заостатка.

Али онда је велики број промашаја, уз све више изгубљених лопти, све више почео да узима маха, а да ситуација буде још гора побринули су се шутери Барселоне, пре свих Петери Копонен и Пау Рибас погоцима за три поена, али и Анте Томић сломивши таблу закуцавањем, па је 'Блауграна' на полувреме отишла са великим 21 поеном предности.

Ни почетак наставка није нам донео ништа ново, Звезда је и даље брзоплето бирала решења у нападу, одбрана је била проблематична у сваком погледу, али су гости некако успели да иницирају серију и у последњих два минута преполове све већу предност ривала, који је у једном тренутку имао и 26 поена предности.

Ипак, све добро што су урадили у финишу трећег квартала пало је у воду у последњем. Више од три минута нису постигли нити један поен, Барселона је у међувремену поново пронашла ритам, наставивши да погађа из свих позиција, а највише ван линије 6,75, када је и стоврила разлику већу од 30 поена, и потом је успешно сачувала до самог краја.

Екипа са Малог Калемегдана завршила је последњих десет минута кошарке са само пет убачених поена, а мало је недостајало и да изједначи негативни рекорд Евролиге у том сегменту, али је Дилан Енис слободним бацањем и закуцавањем повећао коначну бројку на пет.

Изузев првих 15 минута кошарке, Каталонци су потпуно мирно контролисали игру и резултат и у силовитим налетима чак и сломили таблу Звездиног коша, закуцавањем разиграног Анте Томића (16 поена) у финишу првог дела.

БАРСЕЛОНА - ЗВЕЗДА 88:54 (17:12, 28:12, 17:25, 26:5)

Ни тај прекид, ни пауза у полувремену нису успели да разбуде црвено-беле. Већ на полувремену разлика је била 19 поена, па је наставак почео ревијално и тако изгледао до "плус 26" у 24. минуту, када је Барса помислила да је готово, а Београђани успели да се колико-толико опораве и да дочекају последњи квартал са дупло мањим заостатком (62:49).

Ипак, присебна игра домаћина и тројке расположених Петерија Копонена (16 поена) и Пау Рибаса (18 поена) биле су довољне да отклоне и последњу могућност да Звезда бар закува у "Палау Блауграни". Домаћи су лако и брзо поново "приземљили" црвено-беле, избацили их из ритма и концентрације и поенима свих играча у ротацији остварили више него убедљиву победу.

Колико су црвено-бели веровали у преокрет на "минус 13" показује и последња четвртина, у којој су постигли само два коша из игре.

С обзиром на то да је Барса одавно остала без шансе да се пласира у Топ 8, ова победа била јој је добра прилика да уђе у ритам пред недељни "Ел Класико" на истом месту. Са друге стране, Звезди је ово било последње гостовање пре почетка плеј-оф серије АБА лиге против Морнара, за коју ће се припремати у понедељак, против Цибоне и потом у четвртак, против Валенсије, у утакмици Евролиге у "Пиониру".

Црвена звезда је у Барселони, дому Евролиге и некадашњег европског првака, остала без истинске шансе да се пласира у четвртфинале. Мада теорија и даље игра неку улогу, она се после тешког пораза у Блауграни мери само у промилима. Барселона - Црвена звезда 88:54 (17:12, 28:12, 17:25, 26:5).

Истини за вољу, питање је и шта би Црвеној звезди донео евентуални пласман у плеј-оф. У оваквим условима, с новим тренером и значајно подмлађеним саставом - ово није битка коју Звезда може да води. Понајвише у ситуацији када је битка за титулу шампиона Јадранске лиге од изузетне, примарне важности. Није, опет, ни пре овог кола било реално да се црвено-бели пласмана међу осам најбољих екипа на Старом континенту, али је рецка против уздрмане Барселоне могла да унесе нову дозу вере, мира и самопоуздања. Овако, Црвена звезда је против Барселоне одиграла још једну од оних утакмица из оног, мрачнијег спектра. Једноставније - за заборав. Све то, свакако, не сме да буде изговор за владајућег шампиона Јадранске лиге да у два кључна момента утакмице, а посебно у завршној четвртини, одигра испод свих европских норми и исту заврши са само пет кошева...

Барселона је у сваком аспекту игре била бар за копље испред вечерашњег противника. Шутерски много сигурније, доминантније у скоку (43 - 32/11 ; 25 - 15/10), боље на лопти (26 асистенција)... ЕкипаСветислава Пешића имала је и далеко ширу лепезу нападачких решења, што је у временском распону од седам минута с краја првог и почетка другог полувремена довело до фуриозне серије 20:2 којом је Барселона отишла на 25 кошева вишка (51:26). Тада је практично све било јано - Црвену звезду је чекао нимало пријатан сусрет с реалношћу. 

Барсина победничка серија почела је с пет везаних поена Тејлора Рочестија, после чега је незадовољниПешић затражио минут одмора како би изнео нове инструкције за наставак утакмице. Барселона је наРочестијеву минијатуру одговорила истом мером, да би потом уследила лепа акција из које је расположениПау Рибас поделио додавање иза леђа за Анта Томића, а хрватски центар снажним закуцавањем сломио таблу. Брзом реакцијом организатора у Блауграни штета је санирана у року од десет минута пошто је на паркет допремљен комплетно нова конструкција. Пауза је више одговарала домаћину, који је до краја другог квартала прегазио Звезду и са 12 стигла до чак 21 поена вишка (45:24). Све што се дешавало до краја утакмице било је само чисто одрађивање посла, уз једну непознату - колика ће коначна разлика бити? 

Нешто слично Звезду је задесило и у последњем кварталу, када је без поена из игре била пуних седам и по минута и за целу четвртину убацила само пет. То је Барселони омогућило да оде на максималних, опет и недопустивих 36 поена вишка (88:52), што ће свакако оставити неизбрисиву мрљу у овој сезони пуној успона и падова... 

У оба наврата, за целу утакмицу кључним моментима водеће улоге имали су управо Рибас и Томић, као и све распуцанији Петери Копонен. Искусни Финац напунио је Звездин кош из другог плана и меч завршио са 16 поена. Рибас је на крају имао 18 поена и поделио шест асистенција, док је Томић имао 16 поена, шест скокова и четири завршна додавања. Тома Ертел је дописао 13 поена. 

Што се Црвене звезде тиче, сусрет у Блауграни показао је да је пред Душаном Алимпијевићем период озбиљних изазова, јер у најважнијем тренутку сезоне екипа не изгледа добро. Није било довољно елана, ни енергије, самим тим акције су се неретко завршавале солирањем и нерезонским покушајима какви не би прошли ни у регионалном такмичењу. А, Звезду баш у Јадранској лиги чека највећи посао током следећих месец и кусур. 

Тејлор Рочести једини је био на каквом-таквом нивоу, па је до последњег звука сирене скупио 13. Покушао је искусни Американац у неколико тренутака да погура екипу, успевао је да измисли неке тешке поене, али није добио тражену подршку. Милко Бјелица је меч завршио без коша, иако је у Београду био далеко најбољи, док је Џејмс Фелдин почео утакмицу с пет везаних поена и онда - нестао. Без поена остали су и Матијас Лесор и Бранко Лазић, који уопште нису имали своје вече, док Немања Дангубић није добио минуте за игру. Дејан Давидовац је убацио три, Дилан Енис два (у последњој секунди утакмице) аПеро Антић четири поена. Једини играч вредан похвале био је Огњен Добрић који је убацио 10 поена, али и показао највећу вољу за игром. Ален Омић је скупио осам поена и пет скокова. 

Црвену звезду у понедељак од 18.00 у дворани Александар Николић чека последња утакмица лигашког дела регионалног такмичења против Цибоне. 

БАРСЕЛОНА: Рибас 18 (4/5 за три), Преси 4, Џексон 4, Наваро 3, Ертел 13, Везенков 2, Крукс, Ориола 4, Копонен 16 (4/6 за три), Клавер 4, Томић 16, Моерман 4 (9 ск).

ЗВЕЗДА: Дангубић, Давидовац 3, Лазић, Антић 4, Добрић 10, Фелдин 8, Јанковић 6, Рочести 13 (3/5 за три), Омић 8, Лесор, Енис 2, Бјелица.

ЕВРОЛИГА - 25. КОЛО

Четвртак

Химки - Милано 77:86
/Швед 24 - Гаудлок 26/

Ефес - Макаби Т.А. 81:94
/Вимс 21 - Џексон 18/

Валенсија - Басконија 71:81
/Уертас 19 - Сан Еметерио 15/

Реал Мадрид - Панатинаикос 92:75
/Козер 26 - Џејмс 23/

Петак

ЦСКА Москва - Уникаха 101:76
/Де Коло 23 - Недовић 15/
Жалгирис - Фенербахче 78:85
/Јанкунас 15 - Датоме 16/

Олимпијакос - Бросе Бамберг 87:79
/Спанулис 17, Милутинов 16 - Рајт 23/

Барселона - Црвена звезда 88:54
/Рибас 18 - Рочести 13/

Табела:

1. ЦСКА 20-5
2. Фенербахче 18-7
3. Олимпијакос 18-7
4. Реал Мадрид 15-10
5. Залгирис 15-10
6. Панатинакос 14-11
7. Химки 14-11
8. Макаби 13-12
9. Басконија 12-13
10. Уникаха 10-15
11. Црвена звезда 10-15
12. Валенсија 9-16
13. Армани 9-16
14. Бамберг 9-16
15. Барселона 8-17
16. Анадолу Ефес 6-19

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар