Млади не знају о 9. марту ништа

Данас се навршава 27 година од деветомартовских демонстрација у Београду. Лидер СПО Вук Драшковић каже да млади данас о томе готово да не знају ништа.

Србија 09.03.2018 | 11:14
Млади не знају о 9. марту ништа
Као и 5. октобар 2000, и деветомартовске демонстрације из 1991. године остале су само тиха успомена.

Девети март постао је симбол борбе и грађанског отпора, а Драшковић, чији је СПО чувене демонстрације и организовао, наводи да се 9. март данас прекрива заборавом и неистинама.

"Тога дана у Београду смо демонстрирали против 'медијских бастиља' које су мржњом и неистинама тровале милионе људи и чинили их слепим да виде куд то Србију и цео српски народ у тадашњој Југославији воде председник Србије, његова партија, комунистички генерали, удбаши, мафијаши и многи још који су себе називали елитом нације. На нас је, због тога, ударила сва полицијска сила, а увече и армијски тенкови", сећа се Драшковић. 

Према његовим речима, "9. март трајао је скоро целу деценију и многи су изгубили и живот у тој борби". 

"Злочин на Ибарској магистрали, ликвидације Ивана Стамболића, Славка Ћурувије, Пеђе Старчевића, Небојше Симеуновића и десетина њих још, трајна су сведочанства о државном тероризму", навео је Драшковић у изјави. 

О 9. марту се говори све мање, млади о томе данас готово да ништа и не знају, а Драшковић каже да се “пише лажна историја о збивањима трагичних деведесетих година“. 

Демонстрације 9. марта су на улице извеле око 100.000 људи, по граду је размештено више од 10.000 полицајаца, а београдски асфалт су газили и војни тенкови. Жестоки сукоби су однели два живота, а девети март се "прелио" у "плишану револуцију" и донео прве победе против Слободана Милошевића. 

Ипак, за рушење његовог режима није било снаге и било је потребно још скоро целих десет година. 

Излазак грађана на улице организовао је Српски покрет обнове, чији је лидер Вук Драшковић 16. фебруара 1991. прогласом позвао на демонстрације "9. марта, тачно у подне, на Тргу републике" због хушкачког извештавања ТВ Београд, која је тада први пут прозвана ТВ Бастиљом.




Директан повод за позив да "ТВ Бастиља мора пасти" био је државни коментар који је прочитао уредник Славко Будихна, у коме се наводи да СПО сарађује са проусташким и профашистичким режимом у Хрватској, "што је супротно виталним, историјским интересима српског народа".

Главни захтеви демонстрација били су смене директора РТС Душана Митевића и још четворице уредника - Славка Будихне, Предрага Витаса, Ивана Кривеца и Сергеја Шестакова.Милошевићев режим није желео да дозволи демонстрације, па је полиција блокирала прилазе Тргу и од јутра почела да потискује демонстранте, користећи палице, сузавац и водене топове.

Лидери опозиције су се пред налетом полиције склонили у Народно позориште, а са терасе тог здања Драшковић је демонстрантима издао команду "Јуриш!"

Тада су почели жестоки, вишечасовни сукоби на улицама Београда.

У хаосу су погинули матурант Бранивој Милиновић (18) и полицајац Недељко Косовић (54). Милиновић је код "Лондона" погођен из ватреног оружја када је полиција отворила ватру ка групи демонстраната, док је Косовић страдао бежећи од демонстраната после пада са висине од пет метара код "Београђанке".

Центар града био је опустошен, а у сукобима демонстраната и полиције је повређено је 114 особа - 58 полицајаца и 86 грађана, а ухапшено је 158 људи, међу којима и Драшковић.

Тог дана је полиција насилно забранила рад Радија Б92 и цензурисала Телевизију Студио Б. Милошевићев захтев за забрану због "пристрасног извештавања и узнемиравања јавности" спровео је министар полиције Радмило Богдановић.

Увече су улице биле потпуно пусте, полиција је током ноћи хапсила на десетине демонстраната, а "мир" су чували тенкови, које је режим извео на улице у вечерњим часовима."Девети март" ипак није завршен те ноћи.



Студенти су се организовали и 10. марта су се окупили на Теразијском платоу где су уз подршку грађана поред оставки челника и уредника државне телевизије, затражили и оставку министра полиције, ослобађање свих ухапшених и омогућавање рада Б92 и Студија Б.

Дан касније, на Ушћу је СПС организовао контра-митинг са ког је функционер те странке Душан Матковић позвао окупљене пензионере да "крену на Теразије да разјуре срамоту Србије". Студенти су током митинга називани "усташама" и "хулиганима".

Тада је бројним поделама у друштву додата још једна - "родитељи на Ушћу, деца на Теразијама".

Студенти су наставили са даноноћним протестима и својом "плишаном револуцијом" све до 14. марта, када су сви њихови захтеви прихваћени.

Усвојене су оставке Митевића и Богдановића, смењени су уредници ТВ Београд, Б92 и Студио Б су наставили са радом, а ослобођени су сви ухапшени.

На крају вреди подсетити и на речи Драгане Милојевић Срдић, једног од деветомартовских симбола, чија је слика како пркоси воденом топу са уздигнута три прста обишла свет:

"Данас гледам скупштину. На власти су и ДС и СПС и СПО. Сви, сви, сви. А ја сам, сањајући другачију Србију, остала слика на беџу. Другачије вероватно и није могло. Сви превелики идеали претворе се у своју супротност."

(Б92)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Горан

09.03.2018 10:30

Наравно да не треба да знају, то су били сви ЦИА агенти и потоњи лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозда

09.03.2018 11:07

Ко зна ста би требало. Да су тада сколини Милосевица мозда не би Аркан био национални херој, мозда би динар 93 године вриједио висе од тоалет папира, мозда језда и дафина не би могли отворити банку, мозда би крајина мирно усла у састав хрватске тј без колона избјеглица као сто је усао истоцни дио крајине. Мозда се Мира не би хвалила како јој син Марко вози ферарија 200 км/х док јој писе поруку како је воли а док народ цека у реду за хљеб и сецер. Мозда би нам било боље без њих. Мозда.

Name

ре

09.03.2018 11:54

Можда ни ти неби имао данашњи коментар???

Name

Драсковицу,

09.03.2018 12:49

До када цес ти да пљујес ,по србоји и њеном народу :добро ми знамо ко си ,и за кога работис ;дусу вам покварену..

Name

Мозда

09.03.2018 12:50

И та могуцност постоји, битно је да да ти видис успјехе Милосевица. Видис како је данас Крајина и Косово српско, како је Република Српска у Југославији, како је Србија развијена, како је динар цијењена валута а економија јака, са јаким стандардом. Све ти видис. Видис како је сва пропаст досла са запада. Сав криминал је досао са запада. Лијепо би било да је све добро досло од те пропале комунистицке власти. Лијепо би било да је запад крив за све. А ста цемо ако није бас за све? Вецина негативног сто смо презивили и сто презивљавамо је последица одлука насих власти у задњих 100 година. Лијепо је кривити друге.

Name

Па

09.03.2018 10:35

Шта би то требало да знају? Оно Вуково чувено склањање у позориште своје гуз* це и повика " јуриш ". Његов је огроман допринос да и данас имамо ово што имамо. Обични западни пиун и плаћеник. Ма гачанска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

09.03.2018 11:03

Непотребна ти је ова задња реченица у коментару. Гачани су честити људи. Добро их знам из рата, све су завршавали ''шуње''....

Name

Лија

09.03.2018 10:36

'' а са терасе тог здања Драшковић је демонстрантима издао команду "Јуриш!". Нешто ми ово познато. Своју гузицу на терасу а младост у прве редове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

09.03.2018 10:38

А шта би требали знати? Све знају о 5. октобру, па их је скоро 500.000 трајно напустило Србију јер лошије живе него што су живјели у временима Слобе Милошевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

09.03.2018 11:07

Прије свега, Вук Драшковић је фукара, која се обогатила кукајући да га прогоне које какве службе, а он дио тих служби и зарадио на томе. Фукара је стављен на чело побуне, да нам не буде боље и да уђемо у хаос. Друго је ово, а ово су млади људи 9. марта, показали побуну. Ви данас видите да млади бјеже и то је вид побуне, јер има алтернатива. Тада није било алтернативе бјежати, већ се морало на улице у сусрет злу. Ми смо усмртили "Братство и Јединство наших народа и народности", које се касније показало и да није пука флоскула. Послије смрти "Братство и Јединство наших народа и народности", ови млади људи надали су се рођењу демократије. Но, демократију су, овакве фукаре, абортусом убили у утроби и прије него што се родила. Дко год мислите да су фукаре само из једног народа или народности, дотада се демократија неће ни заметнут. Ако сте убијеђени да су фукаре и олоши били међу свим народима и народностима, ама баш сваки да не набрајам. Онда има наде да нам се дјеца немрзну пред страним амбасадама. Увјек има наде, јер нада посљења умире....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

09.03.2018 11:25

Убиједјен сам да би имали Југославију односно конфедерацију дрзава ,баз ратова квопролоца али и без пљацке насе имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

09.03.2018 11:35

Треба: Млади не знају ништа о 9. марту или Млади ништа не знају о 9. марту. Школа је тешка, ал' је (са)знање слатко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНИ

09.03.2018 12:35

Био сам непосредни уцесник тих демонсррација.. Свих тих дана.. Као студент...Бии и на разговору у Ректорату БУ 14.03. са Председником Милосевицем.. Поставкхао му питања.. Шта рећи? Сви ми моземо да говоримо или карактерисемо Вука Драскивица. Чињеница да је временом постао права политичка проститутка.. Али није поента у њему већ у нашој младости.. идеалима.. Храбрости да изадјес пред коридоре спецујалаца а у позадини постројени тенкови.. Данас у Србији не постоји ни грам те храбрости и воље као деведесетих.. Понављам .. Не обазирем се уопсте на Вука.. И његову превртљивост и евентуалну сарадњу са неком страном слузбом.Студенти би изасли и без њега на улице.. . Ипак када се све одузме и сабере ..Увијек бива да ЗА ИДЕАЛЕ ГИНУ БУДАЛЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

09.03.2018 12:50

Шта треба да знају ????? Да на слици лијево од Вука стоји Кнеле :))))) ...мајко мила :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАДНИЦИ

09.03.2018 13:40

Наравно да млади људи не требају да знају ниста о тим глупим датумима,то нас је довело до овога. Треба знати језике,ИП адресе,висул басиц,слусати Шопена или пјесацити 15 км седмицно. Нека раде било ста осим да слусају вас будале које сте ратовали или подстицали рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

09.03.2018 22:21

Ајде Драсковицу додји организуј и у РС да скинемо ово зло свласти ако си тако добар организатор

ОДГОВОРИТЕ