ЛЕ: Славили Лајпциг, ОМ и Спортинг, реми Лација и Динама!

СМС асистирао, Банетов Зенит поражен, Спортинг лако са Плзењом.  Фудбалери Лација одиграли су 2:2 са Диномом из Кијева у осмини финала Лиге Европе.  Спортинг учио на грешкама Партизана.  У првим утакмицама осмине финала Лиге Европе Спортинг победио Викторију 2:0. Лацио и Динамо играли 2:2 у Риму, Лајпциг савлдао Зенит 2:1, док је Марсеј био бољи од Билбаа 3:1.  Сергејева асистенција у сенци Динамових мајсторија! Марсељ као великан разнео Билбао! Украјинци се враћају непоражени из Рима, Паје и Окампос распалили Велодром.  Вернер даје ти крила! Лајцпиг сломио Зенит, Кришитов аспирин за Манчинија! Монтеро размонитрао Плзењ.  Два гола Колумбијац за мир пред пут у Чешку.

Фудбал 08.03.2018 | 23:22
ЛЕ: Славили Лајпциг, ОМ и Спортинг, реми Лација и Динама!
Српски фудбалер Сергеј Милинковић-Савић учествовао је код другог гола када је асистирао Фелипеу Андерсону, док је Душан Баста на терену био до 74. минута.

Изабраници Симонеа Инзагија нису успели да искористе предност домаћег терена и сада у Кијев иду са притиском победе.

После 45 минута игре резултат на семафору био је 0:0. Одмах на старту другог периода игре гости долазе до гола.

Фудбалери Динама искористили су лошу интервенцију одбране "небеско плавих" и преко Тсјаганкова дошли до предности – играо се 52. минут.

Само два минута касније Лацио је успео да поравна резултат. Андерсон је послао одличан пâс ка Имобилеу који је снажним ударцем савладао Бојка.

"Небеско плави" искористили су иницијативу после првог гола и убрзо постигли и други. Сергеј је додао лопту до Бразилца, који је поред асистенције уписао и гол. Ипак, шок за домаћина стигао је у 79. минуту.

Мораеш је успео да постигне изједначујућ гол и сада екипа из Кијева има предност пред реванш који је седам дана касније на програму у Украјини.

За Лацио су од првог минута играли Сергеј Милинковић-Савић и Душан Баста. Римнљани нису успели да победе Динамо (2:2) и у Кијеву ће им гол бити имепратив, ако желе у четвртфинале. На "Олимпику" је било пуно преокрета. Циганков је погодио за предност Украјинаца у 52, а два минута касније Имобиле је изједначио. Ни 1:1 није дуго стајало на семафору, јер је већ у 62. Андерсон донео прву предност "небескоплавима". Тачку на узбудљив дуел ставио је Мораеш у 77. минуту.

Два велемајсторска потеза су утишала Олимпико, Динамо се непоражен враћа у Кијев после прве рунде осмине финала Лиге Европе - 2:2. Украјинци су знали шта хоће и остварили су повољан резултат пред реванш на спектакуларан начин. Показали су да умеју да се бране, али и да нанесу фаталне ударце ривалу. Лацио је успео да направи преокрет, али не и да искористи предност домаћег терена.

Лацио је нападао у првом полувремену, али су се гости добро бранили. А онда ватрено друго полувреме са четири гола...  Циганков је у 52. минуту шмекерском штиклом шокирао Олимпико.

Ипак, Имобиле је за само два минута амортизовао шок. Лепа асистенција Андерсона и Лацијева хаубица не греши из оваквих ситуација. Осам минута касније, дивна асистенција Сергеја Милинковића Савића заАндерсона. Бразилац после асистенције, уписује и гол.

Међутим, бомба Жуниора Мораеша коју не би одбранила ни три голмана је донела Украјинцима капитал гола у гостима пред реванш у хладном Кијеву. Имали су и среће на крају када је Имобиле погодио стативу... 

Катастрофалан учинак руских екипа у четвртак увече употпунио је Зенит. Екипа из Санкт Петербурга, за коју је играо Бранислав Ивановић, поражена је у Лајпцигу 2:1. Могло је и горе да Кришито није у 86. минуту смањио предност Немаца и тако реванш на северу Русије учинио потпуно отвореним. Ред Бул је у другом делу преко Бруме и Вернер повео 2:0, али се и рано опустио...

Фудбалери Зенита из Санкт Петербурга поражни су на гостовању од Лајпцига (2:1) у осмини финала Лиге Европе.

Капитен репрезентације Србије Бранислав Ивановић одиграо је 90 минута за поражени састав.

Немачки клуб је имао два поготка предности захваљујући головима Бруме и Тима Вернера, али је Доменико Кришито пред крај утакмице био стрелац за наду Зенита.

Ред Бул даје ти крила маркетиншки је слоган којим је аустријски произвођач годинама мамио купце по супермаркетима и пабовима, а вечерас му је значење проширено и на фудбалске терене. После Салцбурга, који је у Дортмунду шокирао фудбалски свет, милиони које је милијардер Дитмар Матешиц сипао у своје клубове дошли су на наплату и у Лајпцигу. У првом судару осмине финала Лиге Европе Ред Бул је добио рунду са Гаспромом и Зенит кући испратио резултатом 2:1.

Прву дипломатску победу Немаца над Русима у преговорима око места у чевтрфиналу најавила је бомбаЕмила Форсберга који је из слободног ударца у 36. минуту умало располутио гол Андреја Лунева. Статива је издржала, одбрана Зенита ипак није. Њу је у 56. минуту располутила пета генијалног Тима Вернера, који је спојио са голом Бруму, а он је лопту фино пласирао у противничку мрежу.

Зенитову капитулацију коначно је потписао ко други него Вернер, који је у 77. минуту на пас Набија Кеита, од лета Ливерпуловог организатора игре, мангупски пребацио Лунева и Роберту Манчинију задао велику главобољу пред реванш у Санкт Петербургу.

Ублажио ју је аспирин који му је прелепом кифлом из слободног ударца у 86. минуту сервирао земљак Доменико Кришито. Нисмо знали да Италијан има толико нежности у стопалу. Не може боље од овога.

Нада у пласман међу осам најбољих у Лиги Европе тако је преживела, пошто би Зениту и 1:0 на стадиону Крестовски било довољно за Лајцпигову елиминацију. Сигурно смо међутим да Вернер има другачије планове, а данас се јасно видело да Зенит за њега нема решења.

Олимпик је у Марсеју победио Атлетик са 3:1.

Двоструки стрелац био је Лукас Окампос, један погодак постигао је Дмитри Паје, док је гол за госте дао Ариц Адуриз из пенала.

Олимпик Марсеј победио је Атлетик Билбао 3:1, а тријумф је могао да буде и убедљивији да судија није поклонио Шпанцима пенал пред крај првог дела. Адил Рами је буквално напуцан у руку од стране Арица Адурица, не само што се врсни голгетер налазио на свеха три-четри метра од Рамија, већ је рука играча Олимпика била савијена и прибијена уз тело, чиме је јасно ставио до знања да не жели да игра.

Било како било, Адуриц је извео пенал и погодио, а Рами је добио и жути картон. Португалац Жорже де Суоза, главни арбитар утакмице, вероватно ће се и сам чудити својој одлуци када буде гледао снимак.

Али...

Олимпик је играо боље и заслужено стигао до два гола предности. Стрелци су били Лукас Окампос и Дмитри Паје. Аргентинац је обележио дуел на Велодрому постигавши два гола, док је француском репрезентативацу припао потез утакмице, када је у 14. минуту примио лопту и волејом је закуцао у мрежу.

Марсеј је повео већ у првом минуту...

Олимпико није славио победу, али јесте Велодром. Марсељ игра сјајно! Једини француски шампион Европе је прегазио Атлетик Билбао са 3:1, а могло је бити и убедљивије да Шпанци нису добили сумњив пенал...

Почело је идеално по Французе пошто је Тован феноменалним пасом у првом минуту пронашаоОкампоса, а некадашње чудо од детета не греши. Лако је искористио зицер са петерца и распалио трибине Велодрома. Већ у 14. минуту је било 2:0! Ечеита је катастрофалном интервенцијом наместио лопту Пајеу, који је одрадио минијатуру и волејом поцепао мрежу Баскијаца.

Одбрана гостију је пуштала на све стране, а талентовани Марсељов тим је претио са свих страна. Спас за Билбао је дошао у дубокој надокнади првог полувремена када им је досуђен више него сумњив пенал.  Чак арбитар није ни показао на белу тачку у први мах, али је после консултације са помоћницима променио одлуку. Лопта јесте погодила Рамија у руку, али чини се да није било за најстрожу казну. Ветеран Адуриз је био сигуран извођач и вратио наду Атлетику.

Ипак, Марсељ је наставио да гази и у другом полувремену. Упркос вођству, нападали су свим силама и држали госте под притиском. Било је само питање времена када ће беде Билбаа опет пући... Десило се у 58. минуту. Паје је убацио, а Окампос натрчао и из прве постигао други гол на мечу.

До краја су домаћи имали још прилика и заслужили убедљивију победу. Показали су много више од баскијског тима и једном ногом су у четвртфиналу... Марсељ се полако враћа на озбиљну мапу европског фудбала.

Викторија Плзењ, која је у претходној рунди елиминисала Партизан, поражена је од Спортинга у Лисабону резултатом 2:0, головима Фредија Монтера у 45. и 49. минуту.

"Џелати" Црвене звезде и Партизана у шеснаестини финала Лиге Европе већ после првих утакмица осмине финала масовнијег УЕФА такмичења налазе се у врло тешким положајима и пред елиминацијом су.

ЦСКА је поражен код куће од Лиона (0:1), док је Спортниг из Лисабона на "Жезе Алваладеу" био врло сигуран против Викторије Плзењ, победивши је 2:0.

"Лавови", мора се признати, имају капиталну предност и одличну шансу да стигну до четвртфинала, а после можда и да понове резултат из 2005, када су у финалу поражени од московског ЦСКА.

Јунак је био младолики, али по годинама (31) врло искусни Фреди Монтеро. Колумбијац је постигао оба гола за Спортинг, први у првом минуту судијске надоканде, а дриги после само три минута игре у другом полувремену.

Радосав Петровић био је међу резервама.

Са још већим капиталом на реванш путује и Спортинг, који за ривала има Партизановог џелата Викторију. Надалеко чувени систем Павела Врбе ипак има своје лимите, а у Лисабону се видело да Чеси ипак нису сам крем европског фудбала. Фреди Монтеро је подсетио Европу да током авантура у Кини и Ванкуверу није заборавио да игра фудбал, па је са два поготка Лавовима обезбедио предност од 2:0.

Истина, Чеси су још једном показалиу да су тим спреман да се побије и са јачим од себе, па је Михал Крменчик у 81. минуту имао зицер да реванш учини много неизвеснијим, али је главом са шест метара тукао поред гола.

Монтеро је своје шансе користио. Као што голгетер и треба да ради. Посебно на овом нивоу, кад су шансе ретке. И онда кад противник заспе, а Плзењу се то десило у надокнади првог полувремена, нема места грешкама. Акробатска асистенција Фабија Коентраа, који је и повукао контру, па Монтеро, хладан као шприцер.

А чим је почело друго полувреме кроше који је нокаутирао још грогираног противника. Бруно Фернандеш је гостиам узео лопту на њиховој половини терена, а Монтеро се опет одлично снашао и други пут матирао Алеша Хрушку.

Да, све би било другачије да је Крменчик погодио, али утисак је да је осмина финала Лиге Европе ипак тренутни максимум Плзења. Уосталом, да није било Хрушке могао је Спортинг да постигне још један, а можда и два гола.

Реванш утакмице играће се 15. марта.

Лига Европе, осмина финала:

Лацио – Динамо Кијев 2:1 (0:0)
Имобиле 54, Андерсон 62 - Тјаганков 52

Марсеј – Атлетик Билбао 3:1 (2:1)
Окампос 1, 57, Паје 14 - Адурис 45+3

Лајпциг – Зенит Санкт Петербург 2:1 (0:0)
Брума 56, Вернер 77 - Кришито 86

Спортинг – Викторија Плзењ 2:0 (1:0)
Монтеро 45+1, 49

раније:

Милан – Арсенал 0:2 (0:1)
Мхитарјан 15, Рамзи 45+4

Атлетико М. – Локомотива М. 3:0 (1:0)
Саул 22, Коста 47, Коке 90

Б. Дортмунд – Салцбург 1:2 (0:0)
Ширле 62 - Бериша 49п, 56

ЦСКА Москва – Лион 0:1 (0:0)
Марсело 68

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар