Развојне банке системски ризик

Ентитетске развојне банке представљају системски ризик за БиХ, наведено је у недавно објављеној анализи Међународног монетарног фонда (ММФ-а).

Република Српска 08.03.2018 | 13:59
Развојне банке системски ризик
Како се може ишчитати из извјештаја, ММФ има примједбе због директног утицаја ентитета на банке тиме што им дају новац, а да, истовремено, имају повлаштен положај у односу на комерцијалне банке.

"Усљед директних инвестиција, ентитетске развојне банке не подлијежу истим регулаторним и супервизорским стандардима као банке. Недавна техничка мисија ММФ-а и Свјетске банке утврдила је мањкавости у мандату, циљевима, управљању, оперативној транспарентности и управљању ризицима у двије развојне банке", наведено је у извјештају.

Из овог се може индиректно закључити да пословање банака или није у потпуности усклађено са привредном логиком, или да постоји одређени политички уплив у њихов рад.

Из извјештаја се, такође, може између редова ишчитати да ММФ од ентитета очекује да уклоне те мањкавости.

"Ентитетске владе припремају, свака за своју развојну банку, нацрт закона са циљем санирање мањкавости које су утврдиле мисије техничке помоћи ММФ-а и Свјетске банке. Ентитетске владе усвојиће констатације стратешких праваца за развојне банке уз помоћ Свјетске банке. Очекује се да ће ентитетски парламенти усвојити нове законе до краја јуна 2018. године", истакнуто је у извјештају.

У Министарству финансија ФБиХ избјегавају да нам дају одговор на ово питање, упркос више позива и дописа који смо им послали за коментар и питања шта намјеравају учинити поводом тога.

У Министарсву финансија РС потврдили су нам да планирају реформу Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, међутим нису жељели унапријед откривати карте.

Истакли су да ИРБ РС не представља системски ризик, а за тај пасус из извјештаја истичу да се ради о погрешној интерпретацији термина који се користи у финансијском сектору.

Појашњења ради, банка која представља системски ризик за земљу је она банка чији би колапс или изазвао значајне поремећаје на финансијском тржишту, или би санација штете пала на терет пореских обвезника.

Они истичу да ИРБ "у том контексту" неће бити обухваћена банкарском регулативом, без детаљнијег објашњења о чему се тачно ради. Једино су објаснили да би новим законом улога, мисија и мандат ИРБ-а били "редефинисани".

"Стандарди управљања ризицима пласмана утврдили би се на вишем нивоу, и који би, у значајној мјери, били усаглашени са правилима управљања ризицима у пословном банкарству. Оно што може, те што ће, поред додатне анализе бити у фокусу, су послови које ИРБ на комерцијалној основи обавља, конкуришући остатку финансијског сектора", навели су из Министарства, опет, без прецизнијег навођења на шта се тачно ово односи.

Кажу да се по дјелатности и намјери развојне банке у РС и БиХ суштински значајно разликују, те да ће њихово уређење и даље утврђивати ентитети.

"Уважавајући развојни мандат банке, улога ИРБ-а ће бити преиспитана у сарадњи са Свјетском банком кроз Пројекат јачања банкарског сектора. У зависности од те аналзе, биће утврђени сегменти који заслужују идентичан третман као кад те послове обављају пословне банке", навели су у Министарству.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пролетер

08.03.2018 15:27

Шта би, јел Игор вратио она три милиона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.03.2018 15:38

Мој Игор неплаца Пекару хлеб а камоли да враца тамо неке Кредите....

Name

ЗАТО

09.03.2018 00:20

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН БУДУЋИ ПРЕДСЈЕДНИЧЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! Са жељом да нам будес зив и здрав на многа љета, да останес такав какав си и ове 42 године, честит, поштен, уљудан, некорумпиран......