Прича: Митар се шири по западном Лондону!

Реконструкција злочина Дијега Косте. . .  А не би ни требало да је ту! Иако ће се у Њукаслу тешити другачијим тврдњама.

Фудбал 09.03.2018 | 23:07
Прича: Митар се шири по западном Лондону!
Њукаслови навијачи кукају, медији блиски клубу покушавају да спусте тензију унижавајући његов учинак на Сент Џејмс Парку, запад Лондона - гори! Александар Митровић има пуно право да се сеири. Са пет голова на последње четири утакмице за Фулам експресно је купио срца свих на Крејвен Котиџу.

Тај огроман контраст у поређењу са временом у Њукаслу изазива огромну пажњу у острвским медијима. Једни се тако смеју Рафи Бенитезу што га је уопште пустио да оде и прижељкују Њукаслово испадање како би му то натрљали на нос.  Тренер Шефил јунајтеда Крис Вајлдер један је од оних који не разуме Бенитеза, иако критике не упућује директно шпанском стратегу. Али…

“Он уопште не би ни требало да игра у овој лиги”, пожалио се Вајлдер новинарима после Митровићева два гола у победи над Шефилдом као да је Шефилд на компјутерској игрици укуцао шифру, преварио систем и добио играча кога не би могао другачије да приушти.

“Он је изванредан играч и срећом нећемо у наредних 11 утакмица играти против њега. Ићи ће на Светско првенство, Њукасл је за њега платио, колико? Петнаест милиона фунти? Он би требало да игра у Премијер лиги”, каже Вајлдер.

Загрижени навијачи Њукасла, они који просто не могу да признају да је њихов клуб погрешио, теше се написима у локалним медијима, а они тврде да је Бенитез пружио шансу српском голгетеру, само је овај није искористио. Наводно, ГПС систем на тренинзима, који - само примера ради - обрачунава и пређену километражу, проценат добијених ваздушних дуела, па и број постигнутих голова на мечевима на скраћеном терену наводно није ишао у Митровићев прилог. Двајт Гејл, Хозелу, Ајозе Перез, сви они имали су бољу статистику.

Али, не игра статистика, иако је у модерном фудбалу и те како важна. На Крејвен Котиџу су пресрећни што јојБенитез толико верује. Па и његови сарадници, а сви листом су, пише локални Њукасл Хроникл, шефа уверавали да је поменути трио нападача испред Митровића. У Бентон тренинг центру дакле, не на самим утакмицама, на којима није ни добијао шансу. Рафа је тренер који - а има их много таквих - играче бира понајвише по томе шта приказују од понедељка до петка.

Са друге стране, Славиша Јокановић је добро знао шта његов земљак може. Чим је чуо да Митровићпоследњег дана прелазног рока лута по Европи тражећи клуб -а био је на прагуи Бордоа, па Андерлехта - послао му је поруку на WхатсАпп апликацији и довео га на Крејвен Кориџ. Теорија хаоса у прелазном року, примећује Адам Хари у ауторском тексту за сајт Тхе Спортсмен, усрећила је Фулам.

“Он нам даје опције. Не говоримо о најбржем фудбалеру на свету, али он може да чува лопту, може да буде веза, наш таргет мен”, објашњавао је Јокановић.

Оцене Фуламовог тренера брзо су се потврдиле у пракси. Митровић није само таргет мен, није да стоји на пеналтику и чека да га саиграчи погоде у трепавицу . Учествује у изградњи акције, рва се са противнчким дефанзивцима, обавља све оне рударске задатке које многи нападачи баш и не воле, па их избегавају. Чак и они класични острвски грубијани, каквих има на тоне међу штоперима у Чемпионшипу, нису му равни кад дође до физичког контакта. Тиме се отвара простор за Рајана Сесењона, Флојда Ајитеа и Шејија Ођа. Не преза ни од дефанзивних задатака, па су стојеће овације за 23-годишњег голгетера постале редовне на Крејвен Котиџу.

Како даље пише Хари…

“Спектакл који са собом носи Александар Митровић могао би да се упореди са телевизијским реконструкцијама злочина Дијега Косте. Испршених груди, са полуспуштеним штуцнама, угластим, више него мишићавим удовима… Уживање и у тренуцима кад се треба тући са чуваром, а и кад треба одушевити публику непатвореном жељом да се стигне до лопте на првој стативи док се брани корнер”.

Подсећа исти аутор и на тренутак кад је Митровић без преке потребе против Шефилда добио жути картон зато што је, док је јурио за још једном лоптом, несхватљиво
одгурнуо противичког дефанзивца баш пред судијом.

“То је српски начин. Тако ми прилазимо стварима, посебно спорту. Мала смо земља, али ако нешто желимо борићемо се за то”, подсећа се и на речи Славише Јокановића у интервјуу за Телеграф још из 2016. године.

У Њукаслу ће наставити да траже речи утехе присећајући се свих нападача који су у Чемпионшипу редовно тресли мреже, али за Премијер лигу једноставно нису били довољно добри: Нејтан Елингтон, Марлон Кинг, Силван Ибанкс-Блејк, Ники Мејнард, Питер Витингам…  Будимо реални, није то баш иста класа.

Шта даље? Зависиће и од тога да ли ће Фулам у Премијер лигу и од тога да ли ће Њукасл у Чемпионшип. Па и од тога шта ће Србија - сигурно са Митровићем у тиму - урадити на Мундијалу у Русији, да ли ће Рафа Бенитезостати на Сент Џејмс Парку или не. Како тренутно ствари стоје, понуда од нешто преко 15.000.000 фунти , тек да се врати уложено, била би сасвим довољна да Њукасл пусти Митровића да одлепрша и увесељава неке друге тренере, тренере који га заиста желе.

Настави ли овако, неће имати проблем са понудама.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар