"Господо челници, донесите одлуку за добро кошарке!"

Селектор Србије апеловао на председнике националних савеза да седну за сто, састанче колико је потребно како би национални тимови играли у најјачим саставима.

Кошарка 09.03.2018 | 22:15
"Господо челници, донесите одлуку за добро кошарке!"
"Ако се нека екипа зове 'репрезентација' онда се ваљда подразумева да је то најбољи могући национални тим", поручио је Александар Ђорђевић у интервјуу Зорану Чутури и позвао све челнике националних савеза да раде на томе да селекције наступају у најјачем саставу.

Кошаркашка репрезентација Србије због добро познатог сукоба ФИБА и Евролиге, као и осталеевропске селекције, жестоко трпи.

Играчи који наступају за евролигашке и НБА тимове не играју у квалификацијама за Мундобаскет 2019. године. Селектори проналазе разна решења, а велики број екипа нема начин да надокнади тај изостанак што се одражава и на резултате.

"Колико ја знам, сви укључени имају негативан став око оваквог начина играња квалификација… Осим публике! Пуне дворане потврђују да су навијачи жељни гледања националних селекција, па чак и у овако окрњеним саставима. Што је савршено нормална ствар. Највећи проблем овог концепта је у томе што се кошаркашка хијерархија мења на вештачки начин", изјавио је у интервјуу за германијак.хр Александар Ђорђевић, а потом детаљно описао на шта тачно мисли.

"Најгоре пролазе они који имају најквалитетније кошаркаше, па шест, 10 или 13 играча не може да им игра. Најбоље пролазе они који су сви стално заједно, јер немају играча у НБА и Евролиги", рекао је селектор Србије.

Он је додао да је Хрватска одличан пример тога, јер је до сада у квалификацијама остварила само једну победу у четири меча, што је резултирало сменом селектора.

"Мала база и шест НБА играча. Кад играју Хрватска и Румунија, Хрватска би требало да будевелики фаворит, али кад се види ко игра за коју репрезентацију - баш и није тако".

И Србија има проблем, али је упркос томе Ђорђевић пронашао играче који добро играју у квалификацијама за Мундобаскет. У новембарском "прозору" скор је 2-0, док су се у фебруарским мечевима "орлови" жестоко мучили и остараили учинак 1-1 - поражени су од Немачке на гостовању, док су Аустрију добили у последњим секундама у Бечу.

"Имали смо 1-1 у последњем 'прозору', одиграли смо добре утакмице којима сам задовољан, узимајући у обзир околности. Након тешко извојеваног тријумфа против Аустрије у Београду рекао сам да је то моја најзначајнија победа као тренера српске репрезентације, гледали су ме као да сам… пао с Марса. Али стварно и мислим тако - то су нови играчи, у новим ситуацијама, на њима је велики притисак, а немаш времена да их припремиш..."

Саша Ђорђевић сматра да ствари морају да се мењају и зато је послао апел челницима савеза.

"Рекао сам и пре, па ћу поновити: Господо председници кошаркашких Савеза, састаните се, састанчите колико год треба, и донесите неку одлуку која ће ићи у корист овог спорта! Питање је какав производ стављамо на сто у оваквим околностима, дајте нам прилику да идемо пред људе са најбољим могућим производом. Ако се нека екипа зове 'репрезентација' онда се ваљда подразумева да је то најбољи могући национални тим. О томе, о том производу, врло вероватно, зависи и статус кошарке у појединим државама, зависи одзив младих људи том спорту", поручио је Ђорђевић, а онда је додао:

"Шта си ти гледао као мали? Ја Манилу 1978, када смо освојили злато. Тада сам рекао: 'И ја то исто желим, желим да играм кошарку'. Разумеш о чему причам?"

Потом је јасно нагласио коме се обраћа.

"Ето, међу тим председницима Савеза, осим оних важних људи које зовем 'политичким председницима', има и некадашњих великих играча, који би исто тако требало да схватајупроблематику. Зато овај апел и упућујем у првом реду на њихову адресу", поручио је екада трофејни репрезентативац, сада селектор Србије.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар