Ђорђевић: Након Аустрије су ме гледали као да сам пао с Марса!

Александар Ђорђевић има добру сезону с кошаркашима Бајерна, а подједнако добро "гура" и кошаркаше Србије кроз квалификационе "прозоре".

Кошарка 09.03.2018 | 11:30
Ђорђевић: Након Аустрије су ме гледали као да сам пао с Марса!
У Немачкој је први са скором 21-1, освојио је Куп и добио први меч четвртфинала Европкупа против руског Уникса (83:75).

Бајерн је предводио Девин Букер са 16 поена и девет скокова, док су по 14 додали Џаред Канингем и Владимир Лучић, који је имао и пет скокова. Други српски кошаркаш Стефан Јовић меч завршио са четири поена и осам асистенција.

Тренер Бавараца и селектор Србије открио је Зорану Чутури за хрватски сајт „Германијак“ какве амбиције има у Европи.

„Кад радиш у клубу као што је Бајерн, свака титула је спортски императив. Циљ сваке екипа које су у четвртфиналу јесте да освоји Еврокуп. Уосталом, освајање Еврокупа значи и улазак у Еуролигу. Ми, истина, то можемо да остваримо и на други начин – да освојимо национално првенство“.

Ђорђевић је објаснио и зашто у екипи има четири играча из регије: Јовића, Мачвана, Лучића и Ђедовића.

"Није само језик у питању. Наши играчи боље разумеју моје кошаркашке идеје. Осим тога, нису посвећени властитој статистици, не траже одмах ’сцоресхеет’, важнији им је резултат екипе од личног учинка. Такву ситуацију најбоље је искористио наш центар Букер, који уз Мачвана игра сезону каријере. Напокон игра с разумевањем".

Александар Ђорђевић је после освајања Купа отишао на окупљање репрезентације Србије, која је практично већ прошла групу са скором 3-1. Он не крије да је његов став о квалификацијама и даље негативан.

„Колико знам, сви укључени имају негативан став око оваквог начина играња квалификација… Осим публике - пуне дворане потврђују да су навијачи жељни да гледају националне селекције, па чак и у овако окрњеним саставима. Што је савршено нормална ствар. Највећи проблем овог концепта је у томе што се кошаркашка хијерархија мења на вештачки начин. Најгоре пролазе они који имају најквалитетније играче, па шест, десет или тринаест играча не може да им игра, а најбоље пролазе они који су стално заједно јер немају играча у НБА нити у Евролиги. Хрватска је одличан пример – мала база и шест НБА играча. Кад играју Хрватска и Румунија, Хрватска би требало да буде велики фаворит, али кад се види ко игра за коју репрезентацију – баш и није тако".

О учинку Србије Ђорђевић је рекао:

„Имали смо 1-1 у последњем 'прозору', одиграли смо добре утакмице с којима сам задовољан узимајући у обзир околности. Након тешке победе у Аустрији рекао сам да је то моја најзначајнија победа као тренера српске репрезентације и гледали су ме као да сам… пао с Марса. Али стварно мислим тако – то су нови играчи, у новим ситуацијама, велик притисак је на њима, а немаш времена да их припремиш".

Селектор Србије поново је позвао оне који доносе одлуке у кошарци да размисле о квалификацијама.

„Господо председници кошаркашких савеза, састаните се, састанчите колико год треба, и донесите неку одлуку која ће ићи у корист овог спорта! Ако се нека екипа зове 'репрезентација' онда се ваљда подразумева да је то најбољи могући национални тим. Од тога зависи статус кошарке у појединим државама. Шта си ти гледао као мали?", питао је Ђорђевић Чутуру.

„Љубљану 70', златну медаљу. На црно-белом телевизору, сећам се“, рекао је бивши репрезентативац Југославије.

"Ја Манилу 78', исто злато. Тада сам рекао себи 'и ја то желим, желим да играм кошарку'. Разумеш о чему причам?"

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар