Италија на корак до хаоса?

Италија се након избора и побједе десних и лијевих популиста и ЕУ скептика придужила Аустрији, Мађарској, Чешкој, Пољској и Грчкој, а ни Њемачка није далеко од таквог сценарија, наводе портали.

Свијет 06.03.2018 | 11:56
Италија на корак до хаоса?
За евроскептоцизам и популизам одлучило се 60 одсто италијанских бирача - за љевичарски покрет "Пет звјездица" или за листу коју чине четири популистичке странке, укључујући и неофашисте, наводи "Дојче веле".

Италијани су фрустрирани и згрожени досадашњом владајућим праксом у Италији, па су "азил" потражили код оних који све обећавају и кокетирају са њиховим страховима.

Поново је "ускрснула политичка мумија Силвио Берлускони" у својој осамдесет првој години, а ту је и противник евра Матео Салвини, који је чак испред Берлусконија.

Ту су и "Италијанска браћа" - обожаваоци дучеа Бенита Мусолинија, који су у десној коалицији.

Љевичари и, такође, евроскептици - покрет "Пет звјездица", желе да троше новац који Италија нема и показују прстом према ЕУ, која би требала да обезбиједи више средстава.

Италија је пред хаосом. Реформе слабо напредују, економија једва да биљежи раст, број незапослених је велики, проблеми са азилантима неријешени, државни апарат "гута" превише новца, правосуђе је споро и неефикасно, а земља презадужена.

Уколико се странке не покрену, предсједник државе ће поставити техничку владу која ће обављати послове до нових пријевремених избора.

Италија не може себи дозволити вишемјесечну кризу владе. Уколико тржишта изгубе повјерење у нормалан развој, државни дуг би ускоро могао постати прескуп и немогућ за финансирање, указује "Дојче веле". 

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре Срна

06.03.2018 11:14

Ма па ја , глуп коментар Италијани су увјек на ивици хаоса , након другог свјетског рата промјенише 50-ак влада , што лијевих што десних , ни једна није пила воде више од 2 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

06.03.2018 12:27

Бас си упрву.Италија нема владе вец 40г па се зиви и ради опет боље него на балкану.И опет је Италија седма економска сила у свијету.

Name

Ха ха ха

06.03.2018 17:11

Па они су у хаосу од уводјења еура.Ено их сви по неким медјун организацијама.Увалили се ко мафија свугдје.Цудо једно од корупције а нама лекције дрзе.Ма море .....

Name

БЛ

06.03.2018 11:43

Баш ми је жао “браће Италијана”! Требало би им извести ове наше будале политичаре да их поставе на чврсте ноге! Распали се дБгда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе

06.03.2018 12:30

Не знас о цему говорис.

Name

Боки

06.03.2018 13:04

Да да,сигурно це они у хаос и кризу.Само радник у Италији прима 14 плата годисње вози БМW иде два пут на одмор годисње и бит це тако ма ко досао на власт.Заборавили сте да казете да је Берлусцони тај који је дигао индустрију у италији на високе гране,а италијани то нису заборавили.Они сто нису направили ниста насли су да га критикују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Италијан

06.03.2018 16:11

Јос Кад би се информисали прије него написете нетацне информације покрет 5 звездица није ни леви ни десни а сто се тице хаоса зивим у италији од 1998 стално је исто а незапосленост је око 10 посто о каквом хаосу прицамо италија има огроман дуг али годисњи приход премасује 2 хиљаде милијарди еура па видите сами

ОДГОВОРИТЕ