Стигли у посјету: Вечера код Кима

Делегација Јужне Кореје стигла је у Пјонгјанг где ће се по први пут лично састати са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, од како је преузео дужност 2011.

Свијет 05.03.2018 | 15:22
Стигли у посјету: Вечера код Кима
Они ће бити и Кимови гости на вечери.

Овај састанак потврдио је председнички кабинет Јужне Кореје убрзо након што је делегација стигла у Северну Кореју, преноси ББЦ.

Јужнокорејска 10-члана делегација стигла је у Пјонгјанг на преговоре који за циљ делимично имају и омогућавање почетка дијалога између Северне Кореје и Вашингтона, наводи се.

Односи између две Кореје побољшали су се након Зимских Олимпијских игара које су одржане у јужнокорејском граду Пјонгчангу а на којим је присуствовала делегација Сверне Кореје.

У овом јединственом догађају, делегацију Јужне Кореје предводе двојица изасланика на министарском нивоу - шеф обавештајне службе Сух Хон и саветник за државну безбедност Чунг уи Јонг.

Севернокорејска радио станица је, како се наводи, известила да је делегацију дочекао шеф Северне Кореје за поновно уједињење, Сонгвон, који је предводио преговоре две недеље пред одржавање Олимпијских игара у Пјонгчангу.

Током дводневне посете, јужнокорејска група ће се фокусирати на утврђивање услова за преговоре који за циљ имају одбацивање нуклеарног оружја Северне Кореје као и дијалог измеђуи Вашингтона и Пјонгјанга.

Како ББЦ наводи, Чунг је раније рекао на конференцији за новинаре да ће доставити "резолуцију за одржавање дијалога и побољшање односа између Јужне и Северне Кореје ... за денуклеаризацију Корејског полуострва" јужнокорејског председника Мун Џае Ина.

"Планирам да одржим детаљну дискусију о различитим начинима за наставак преговора између не само Јужне и Северне Кореје, већ и Северне Кореје и САД", рекао је он.

Како наводи АП, уколико званични Пјонгјанг покаже вољу за разоружањем током посете званичног Сеула, постоје спекулације да би Пјонгјанг и Вашингтон могли да успоставе сопствени дијалог о нуклеарном оружју Северне Кореје.

Међутим, агенција подсећа да је Пјонгјанг више пута поновио да о свом нуклеарном програму неће преговарати, док су САД јасно изнеле став да не желе "празне" преговоре и да су све опције, укључујући и војне - на столу.

Амерички председник Доналд Трамп у суботу је као гост на вечери Гридајрон групе са новинарима , одржао помало шаљивији говор у којем је напоменуо да ће бити састанка између САД и Северне Кореје, али да она мора прво да се "денуклеаризује", пренео је раније Ројтерс, уз напомену да није било јасно да ли је то била шала.

"Ми сад преговарамо и они су, успут, пре неколико дана позвали и рекли 'ми желимо да разговарамо'. А ја сам рекао ' Па, можемо, али ви прво морате да се денуклеаризујете, . Састаћемо се и видети да ли ће се ишта позитивно догодити", рекао је Трамп присутнима на вечери.

Како је навела британска агенција, није било јасно да ли се он шали или ће до формалних преговора заиста доћи.

"Нећу искључити директне преговоре са Ким Џонг Уном. Једноставно нећу", рекао је он и нашалио се на свој рачун:"Све док постоји забринутост да је ризично суочавање са лудаком, то је његов проблем, не мој", додао је.

"Све док постоји забринутост да је ризично суочавање са лудаком, то је његов проблем, не мој", додао је.

Он је те изјаве изнео мало пре него што је председништво Јужне Кореје у недељу саопштило да одлази у Северну Кореју на преговоре.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

У.С.А

05.03.2018 15:10

,,Када се ријесите нуклеарног орузја ми цемо вам организовати један лијеп градјански рат у који цемо се и ми укљуцити на страну демократски снага,и онда цемо вас сравнити са земљом и наравно све цемо вам опростити,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

05.03.2018 15:52

Нисам одавно прочитала паметнији коментар! Управо тако! Потписујем!!!