Затворено дупло више предузећа

У Републици Српској прошле године дјелатност је одјавило 1. 508 фирми и предузетника, што је дупло више него 2016. године, показују подаци Пореске управе РС.

Република Српска 05.03.2018 | 11:15
Затворено дупло више предузећа
Са друге стране, број новооснованих радњи и предузећа најмањи је у посљедње три године.

Током 2017. регистровано је 1.190 нових правних лица, за 210 мање него 2016. године, док их је угашено 330, највише од 2014. године.

У Привредној комори Републике Српске кажу како је много разлога због којих долази до ове појаве, а због којих се све мање људи одлучује за покретање бизниса.

"Постоји веома јака конкуренција како наших, тако и фирми из иностранства. Многа предузећа су се угасила јер су имала проблем с недостатком снаге и нису могла да изнесу веће послове. Ту су и тешки услови за пословање и бројни намети", каже Владимир Благојевић, портпарол Коморе.

Према његовим ријечима, добар дио оних који се упуштају у ове послове није свјестан обавеза и ризика које он са собом носи.

Када су предузетници у питању, први пут у пет година број регистрованих је остао испод три хиљаде (2.933), док је огроман број њих, чак 1.178, одлучио да обустави бизнис, бар када су легални токови у питању.

То ни изблиза није било само годину дана раније када их је пријављено 3.146, а одјављено тек 740.

Према ријечима Јована Братића, директора Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, дио занатлија ипак наставља да ради у илегали, док један дио одлази у иностранство.

"У овом сектору долази до епидемије илегалног рада, а предњаче молери, тесари, бигери, паркетари, керамичари и сви они којима за рад не треба пословни простор. Њих је тешко пратити", прича Братић.

Тврди како многи од њих чак раде за велика предузећа, а нису пријављени, и фирме на то пристају јер је занатлија који су им неопходни све мање.

Сматра како је једини начин који би поправио стање у овој области био увођење паушала, гдје би онај који жели да крене у посао тачно знао шта ће плаћати и колико, и на основу тога могао одлучити како да поступи.

"Људи се плаше администрације, наглих промјена закона и правилника, али и бројних парафискалних намета, а за које би требало урадити гиљотину. Често су предузетници збуњени, али и у страху, јер одговарају својом имовином па се боје да би је могли изгубити јер не знају шта их сутра чека", каже он.

Међутим, и поред великих промјена, негативна кретања нису се одразила на тржите рада јер је у Републици Српској прошле године забиљежена рекордна запосленост. Крајем прошле године први пут је било преко 260.000 запослених.

Закључно с крајем јануара ове године на евиденцијама Завода за запошљавање налази се 114.357 незапослених.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Боки

05.03.2018 10:20

То је нама наша борба дала са лоповском власти у цијелој БиХ која чини обичног човјека сваки дан сиромашнијим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБиХ

05.03.2018 11:12

Ко вам је крив сто вам фирме бјезе у ФБиХ казу боља им клима и имају боље услове за пословање,

Name

?

05.03.2018 10:38

Ма да ли је могуце? Немогуце.Клевецу сто би рекао Шојиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

05.03.2018 10:39

Намет је најгори,знател да од Аугуста мјесеца тек за себе почињете да радите а све до тад за државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.03.2018 11:06

То је ради лоповске, неспособне и ненародне власти која разним наметима и таксама затвара фирме и тјера народ да иде из државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.03.2018 11:18

Ово је посљедица све вецих пореза, споре и неефикасне бирократије и корупције. Јос кад додамо и то да је домаце трзисте све сиромасније, да би мала привреда могла да се развија, потребан је раст на домацем трзисту у виду одскоцне даске за развој. Све дол су овакви услови какви су сад, теско це моци да додје до малих фирми које постају велике као сто је сада са фирмама које су данас велике, а током 90-их биле мале фирме. Назалост сада мјеста за развој нема јер ПДВ и разни други порези су гори од хараца. Да је само ПДВ, то је 17 одсто, вец Једно цетвороструки ПДВ. Садасњи порески систем у БиХ је такав да данас бавити се привредом је једнако бити магарцен и то од стране родјене дрзаве. Оволики порези имају смисла једино ако је циљ истих да ова земља остане без људи. Ако је то у питању, на одлицном смо путу за ЕУ, и то буквално, а и граде се путеви, сто је јос један од доказа да наса дрзава ствара добре услове за напустање исте, а не побољсање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.03.2018 13:12

Тако је све од ријеци до ријец..

Name

Дубицки клосари

05.03.2018 11:46

Растури додо све ко беба звецку

ОДГОВОРИТЕ
Name

99

05.03.2018 12:37

Мора ју се затварати фирме И предузеца кад лх воде несколовани људи или они сто су купили дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 99

05.03.2018 13:59

Провјери мало гдје и како путем тендера иде новац.У РС од домачих фирми посао могу добити само тајкуни повезани са СНСД,мале фирме ради сиромааног тржиста или се затварају или "бјеже"у Федерацију.Сарајево је само по промету и приходима јаче од читаве РС,а да се не пимиње Тузла,Горажде,Зеница,Широки,Мостар итд.Богатији су,а немају ни хеликоптера ни авиона.Баш се шугају.

Name

Линуx

05.03.2018 13:40

Успјешно пословати може само привредник који на намјештеним тендерима добија послове са државом. Све је то резултат паразитског партијског система и вриједи како за власт тако о за опозицију.

ОДГОВОРИТЕ