Филм "Облик воде" освојио Оскара

Феј Данавеј и Ворен Бити овога пута нису упрскали. Из прве су прочитали име најбољег филма: "Облик воде" (Тхе Схапе оф Wатер) Гиљерма дел Тора. Осим те категорије, која је до самог краја била неизвесна, остале награде на 90. додели Оскара прошле су без већих изненађења.

Забава 05.03.2018 | 07:41
Филм "Облик воде" освојио Оскара
Франсис Мекдорманд и Сем Роквел (Три билборда испред Ебинга у Мисурију) освојили су награде за главну глумицу и споредног глумца, Гари Олдман (Најмрачнији час) је оствараио најбољу главну мушку улогу а Алисон Џени (Ја, Тоња) најбољу споредну женску.
 
"Облик воде" је уједно и филм са највећим бројем Оскара на 90. додели: сем за филм, награђен је за режију, сценографију и музику. "Денкерк" је освојио три: за монтажу, микс звука и монтажу звука.



По добијању Оскара за режију, Мексиканац Гиљермо дел Торо је изјавио:

- Ја сам имигрант, као Алфонсо Куарон и Алехандро Ињариту, моји земљаци. Као Гаел, Салма и многи од вас. И последњих 25 година живим у земљи свих нас. Део ње је овде, део је у Европи, део је негде другде. Јер мислим да је најбоље што наша уметност и индустрија чине та што бришу границе у песку. Треба да наставимо то да радимо и када нам други кажу да их уцртамо дубље.

Међутим, место на којем бих највише волео да живим је студио "Фоx Сеарцхлигхт" јер су 2014. саслушали један сулуди предлог са неким цртежима, причом и макетом. И веровали су да је бајка о водоземцу божанству и немој жени у стилу Дагласа Сирка, мешавина мјузикла и трилера, зицер.

У ноћи фокусираној на жене и мањине, Франсес Мекдорманд је, након дирљивог говора, замолила све номиноване припаднице лепшег пола да устану.

- Погледајте око себе, даме и господо, јер све имамо приче да испричамо и пројекте којима треба подршка. Немојте, само, о томе с нама вечерас на журкама, позовите нас у своју канцеларију за пар дана, или дођите ви код нас, па ћемо вам све потанко испричати - рекла је Мекдормандова.

Гари Олдман се захвалио сер Винстону Черчилу који му је био "дивно друштво" и са којим је прошао невероватно путовање.

- Хтео бих да захвалим мајци која је старија од Оскара, има 99 година. Гледа доделу из своје удобне фотеље. Хвала ти, мама, на љубави и подршци. И стави воду за чај, доносим Оскара кући -поручио је Олдман. 

Сем Роквел захвалио се номинованим колегама које га надахњују као и својим родитељима.

- Када сам имао осам година, позвали су ме код директора и отац је деловао врло озбиљно. Рекао је, "Морамо да идемо, баки се нешто десило". Ушли смо у кола и питао сам га шта је баки. "Ништа, идемо у биоскоп", одговорио је. Љубав према филму родитељи су пренели на мене и хвала вам на томе, мама и тата – рекао је Роквел, захваливши и "свакоме ко је икада погледао неки билборд" а на крају, свом "старом ортаку" Филипу Хофману.



Џејмс Ајвори (89), легендарни редитељ номинован за филмове "Соба с погледом" (1987), "Остаци дана" (1994) и "Хауардов крај" (1993), коначно је добио првог Оскара и то за адаптирани сценарио, "Скривену љубав" (Цалл Ме Бy Yоур Наме) и тако постао најстарији лауреат у историји доделе.

- Моје прво правило за сценаристу који адаптира роман је да захвалим аутору. Вечерас је са нама Андре Асиман, који је написао причу о првој љубави, причу познату већини. Било да смо стрејт или геј, или негде између, сви смо прошли кроз прву љубав, надам се, и прешли на другу страну углавном неокрзнути. Мада, можда, без тако дивних родитеља као што су Перлманови у овом филму...

Не бих стајао овде без инспирације и помоћи коју сам добијао од својих преминулих животних партнера, сценаристкиње Рут Џабвале и неустрашивог продуцента Исмаила Мерчанта. Рад са њим скоро 50 година у продуцентској кући "Мерчант/Ајвори" довео је до ове награде. Дубоку захвалност морам да изразим према члановима Академије. Гласањем за мене ви се сећате и њих - рекао је Ајвори.



У категорији за оригинални сценарио филм "Бежи" Џордана Пила је ипак однео победу испред благог фаворита "Три билборда".

- Престајао сам да радим на овом филму око 20 пута јер сам мислио да је немогуће, да нема шансе, да нико неће хтети да га продуцира. Али сам му се враћао јер сам знао, ако ме неко пусти да га снимим, људи ће га чути и људи ће га видети. Тако да ову награду посвећујем свима онима који су ми помогли да се чује мој глас и помогли да направим филм – изјавио је Џордан Пил, дебитант номинован за сценарио, режију и најбољи филм.



Роџер Дикинс (68) је, после 13 номинација, коначно добио свог првог, одавно заслуженог Оскара, за фотофграфију филма "Блејд ранер 2049". Један од најбољих директора фотографије данашњице радио је на филмовима "Сикарио", "Читач", "Нема земље за страце", "Скајфол", "Блистави ум", "Фарго", "Кундун", "Бекство из Шошенка"...

Једно од већих изненађења догодило се у категорији најбољег документарца. Уместо Ањес Варди (за Фацес Плацес) или Ферасу Фајаду (за Ласт Ман ин Алеппо) – чији је продуцент једва обезбедио визу за САД – Оскара је добио филм "Ицарус" о допингу у Русији. То је прича о узбуњивачу др Григорију Родченкову који се тренутно налази у САД у програму заштите сведока пошто је учествовао у филму и открио допинг заверу на државном нивоу у Русији током прошлих ЗОИ када је био директор националне лабораторије против допинга. Редитељ Брајан Фогел посветио је Оскара др Родченкову и јавно затражио оставку председника МОК Томаса Баха.

Чиле је добио свог првог Оскара за страни филм, захваљујући "Фантастичној жени" (Уна мујер фантастица) Себастијана Лелиа са трансродном особом у главној улози.

Најполитичнији сегмент вечери био је прилог о инклузији, родној равноправности и покрету Тиме'с Уп у којима су говорили Грета Гервиг, Ли Данијелс, Кумаил Нанџиани, Ејва Дуверне, Мира Сорвино а који су најавиле Ешли Џад, Анабела Шора и Салма Хајек.

Чињеница да је Коби Брајант награђен за кратки анимирани филм, "Деар Баскетбалл", није наишла на добре реакције на Твитеру,  с обзиром на то да је НБА звезда пре неку годину била оптужена за силовање.

"Чињеница да је буквално иста публика која је покренула #МеТоо покрет управо уприличила стојеће овације за Кобија Брајанта крајње је збуњујућа", гласио је један од коментара.

Домаћин Џими Кимел био је солидан али далеко мање духовит у односу на прошлу годину. Већина шала била је усмерена на Кристофера Пламера као најстаријег номинованог глумца у историји Оскара. Оне на рачун Харвија Вајстина и разних феминистичких покрета проистеклих као подршка сексуално злостављаним женама, биле су прилично млаке.

У сада већ традиционалном сегменту "Хајде да укључимо и обичан свет у доделу", који је започела Елен Деџенерис са достављачем пице, а наставио Кимел прошле године са упадом изненађених туриста у Долби театар, неке од звезда ове вечери (Лупита Њонго, Марго Роби, Гал Гадот, Арми Хамер, Гиљермо дел Торо, Лин Мануел Миранда, Емили Блант, Ансел Елгорт) посетиле су филмску пројекцију "А Wринкле ин Тме" у биоскопу преко пута и почастиле запањене гледаоце слаткишима и хот-договима.

Кимел је на почетку покушао да натера добитнике да скрате своје говоре захвалности тиме што је оном са најкраћим обећао награде: водени скутер и викенд на језеру Хавако у Аризони. Победник је костимограф Марк Бриџиз чији је говор трајао 35 секунди. Читава церемонија је, иначе, трајала близу четири сата.

Вече је било препуно разних монтажа из историје филма, а све у част 90. рођендана америчке Академије за филмску уметност и науку. "Као да је филм умро па му одају почаст", прокоментарисао је критичар "Гардијана". 

Као што је раније најављено, прошлогодишњи победник Кејси Афлек је одлучио да не додели Оскара главној глумици, како традиција налаже, због контроверзних тужби за сексуално узнемиравање које је решио споразумно, па су презентери у главним категоријама били помало измешани: прошлогодишња најбоља главна глумица Ема Стоун доделила је награду за режију, Хелен Мирен и Џејн Фонда за главног глумца, а главну глумицу наградиле су Џоди Фостер и Џенифер Лоренс.

СВИ НАГРАЂЕНИ:

ФИЛМ - Облик воде

РЕЖИЈА - Гиљермо дел Торо, Облик воде

ГЛАВНИ ГЛУМАЦ - Гари Олдман, Најмрачнији час

ГЛАВНА ГЛУМИЦА - Франсес Мекдорманд, Три билборда испред Ебинга у Мисурију

СПОРЕДНА ГЛУМИЦА - Алисон Џени, Ја, Тоња

СПОРЕДНИ ГЛУМАЦ - Сем Роквел, Три билборда

СТРАНИ ФИЛМ – Фантастична жена, Чиле

ДОКУМЕНТАРНИ ДУГОМЕТРАЖНИ – Ицарус, Брајан Фогел и Ден Коган

МОНТАЖА – Денкерк, Ли Смит

АНИМИРАНИ – Коко, Ли Ункрих, Дарла К. Андерсон

АДАПТИРАНИ СЦЕНАРИО – Скривена љубав, Џејмс Ајвори

ОРИГИНАЛНИ СЦЕНАРИО – Бежи, Џордан Пил

СЦЕНОГРАФИЈА – Облик воде, Пол Денам Остербери, Шејн Вју и Џеф Мелвин

ФОТОГРАФИЈА - Бладе Руннер 2049, Роџер Дикинс

КОСТИМ – Фантомска нит, Марк Бриџиз

ШМИНКА И ФРИЗУРА – Најмрачнији час, Казуро Цуџи, Дејвид Малиновски и Луси Сибик

МОНТАЖА ЗВУКА – Денкерк, Ричард Кинг и Алекс Гибсон

МИКС ЗВУКА – Денкерк, Марк Вајнгартен, Грег Ландакер и Гари А. Ризо

МУЗИКА – Облик воде, Александр Депла

ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ - Бладе Руннер 2049, Џон Нелсон, Герд Нефцер, Пол Ламберт и Ричард Б. Хувер

ДОКУМЕНТАРНИ КРАТКИ - Хеавен ис а Траффиц Јам он 405, Френк Штифел

АНИМИРАНИ КРАТКИ - Деар Баскетбалл, Глен Кин и Коби Брајант

АНИМИРАНИ КРАТКИ АКЦИОНИ -  Тхе Силент Цхилд, Крис Овертон и Рејчел Шентон

ПЕСМА - "Ремембер Ме", Коко – Кристен Андерсон-Лопез и Роберт Лопез

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

оскаровац

06.03.2018 07:28

А гдје је онај сто је украо оскара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

филм

07.03.2018 09:23

Нико нема боље изрезирани филм о лази као кадаи мунира и као бакира са бњима у њиховим филмовима мртваци лезе у гробовима [мезарима] а излазе на изборе а неки цак и зиве у иноземству али оне краду новац на мукама стецен и купују куце и станове по сарајеву и тузли мунирасе фали даје куцу купила у сарајеву и неку земљу и дала своме родји да прави викендицу тоје за оскара и нобелове награде за лаз и лоповлук

ОДГОВОРИТЕ