Порука из Скопља: Ми смо Македонци

Хиљаде људи протестовале су данас у Скопљу због промене имена Македоније, захтевајући од владе да обустави преговоре с Грчком.

Регион 04.03.2018 | 18:29
Порука из Скопља: Ми смо Македонци
Они, такође, захтевају резолуцију Уједињених нација којом би се земља признала под именом Македонија.

Владу и главну опозициону партију ВМРО-ДПМНЕ оптужили су за издају националног интереса.

Учесници протеста су узвикивали: "Ми смо Македонци".

Демонстранти, машући македонским заставама, протестовали су због могућих измена назива бивше југословенске републике по захтеву Грчке, преноси Ројтерс.

Протесте је организовао покрет "Ми смо Македонија", а учесници су се окупили код статуе Александра Великог на главном тргу у Скопљу.



"Овде смо због питања око имена, идентитета, устава и језика у вези са којима морамо да заузмемо чврст став", рекла је једна од организатора протеста Евица Стојанова-Камберова.

Демонстранти су затражили од владе премијера Зорана Заева да обустави разговоре са Грчком о спору око имена.

Истовремено и македонска дијаспора у Аустралији, Америци и Европи одржала је протесте на којима је од македонске владе затражила да прекине преговоре са Атином и не дозволи промену уставног имена, пренела је МИА.



На претходном протесту у Скопљу у уторак, демонстранти су запалили заставу Грчке и Албаније.

Тада је један полицајац повређен, а један мушкарац приведен због поседовања "молотовљевих коктела".

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Са стране

04.03.2018 21:34

Македониа је вековни назив за грчку провинцију и насељавао је народ хеленског порекла. Ко сте ви, Бог свети зна! Но, Македонци нисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.03.2018 09:24

Неби било лосе да несто науцис ко је бијо Александар Велики или Македонски.Грци су као и Хрвати и тзв Босњаци млада и измисљена нација.

Name

Свако добро

05.03.2018 11:51

Ви сте управу александер је родјен у месту Пела а то је у грцкој И тај део се зове Мацедониа !!!!!

Name

Свако добро

05.03.2018 12:02

Ре иди поново у сколу !!!!!

Name

Миле

05.03.2018 06:41

Досла маца на вратанца хоце да буду самостални додусе мирно изадосе из југославије а колико само срба изгину у балканским ратовима да их ослободе од окупатора а сада церупају их како стигну и ко стигне недају ти твоје име тразе да се прекрстите тразе да уклоните све македонско хвала богу висе никад српски војник неце погинути за васу слободу . Била једном једна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снегуљица

05.03.2018 15:46

Они су аеродрому дали име Александар Велики.Исто тако и ауто-путу.А и направили су споменик Александру Великом(види се на слици горе).Из историје знамо да је вријеме када је зивио Александар Велики много старије од времена досељавања Словена на Балкан,како су нас уцили.Тако да они, изгледа, нису уопсте Словени.А Јован Деретиц казе да се ни ми нисмо доселили из неке прапостојбине.Најуспјеснији српски владар уопсте,Цар Дусан је столовао управо у Скопљу.Нисмо цули да су у то вријеме доле зивјели неки Македонци.Али су ови Македонци били фер па су у Скопљу подигли споменик цару Дусану.Јако ми је цудно да су доста лако пристали да промјене име аеродрома,ауто-пута.Ови сто се буне,нема их пуно.Доле има Бугара,истоцни дио према Бугарској.Наводно они ције се презиме заврсава на ев и ов(као Панцев или Глигоров).Али имају и они ције се презиме заврсава на ски(као нпр. Спасовцки) и они нису Бугари.Свадају се са Бугарима на Yоутубе око нпр. ција је која пјесма,нпр Зајди,зајди и при томе користе најрузније ријеци.И јос ,казу да је Никола Пасиц рекао да ми знамо да они нису Срби као сто исто знају и Бугари да Македонци нису Бугари,али су их и једни и други својатали.

ОДГОВОРИТЕ