Трамп жели да влада доживотно

Амерички предсједник Доналд Трамп поздравио је план Пекинга о учвршћивању власти и могућности продужења мандата кинеског предсједника Си Ðинпинга, наговијестивши да не би имао ништа против да и сам крене тим путем.

Свијет 04.03.2018 | 12:31
Трамп жели да влада доживотно
"Он је сада доживотни предсједник...Видите, успио је у томе. Мислим да је то сјајно. Можда ћемо морати да и ми то пробамо једног дана", рекао је Трамп у суботу у коментару иза затворених врата на републиканском донаторском скупу на Флориди, преноси данас ЦНН, који је дошао до снимка његовог говора.

Портпарол кинеског Националног народног конгреса, Џанг Јесуи, објаснио је данас план Пекинга о одбацивању временског ограничења предсједничког мандата и омогућавању Си Ðинпингу да влада бесконачно, као начин да се обезбиједи уједињење три предсједникове главне лидерске позиције, наводи АП.

Уставни амандман, којим се уводи та промјена, усмјерен је само на усклађивање функције предсједника с прописима о другим положајима Си Ðинпинга - на челу владајуће Комунистичке партије и војне комисије која контролише оружане снаге, рекао је Џанг на конференцији за новинаре.

"Овај потез води ка учвршћивању ауторитета Централног комитета Комунистичке партије на челу са Си Ðинпингом, као и ка уједињеном руководству, и погодоваће систему државног лидерства", објаснио је Џанг.

Он није коментарисао могућност доживотног мандата Си Ðинпинга.

Овогодишње засједање кинеског парламента, које почиње сутра уз учешће 3.000 делегата, биће у сијенци изненадне одлуке владајуће Комунистичке партије да објави план о окончању ограничења избора председника на два мандата, оцјењује америчка агенција.

То значи да би Си, који је већ најмоћнији кинески лидер у протеклим деценијама, могао да доживотно влада Кином, закључује АП.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

власт

04.03.2018 11:39

Коме власт заврти памет тај мисли само како да дозивотно влада свијетом такосе десило насем зету а меланијага у томе подрзава спустисе на земљу зете обицетисе о главу власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јопуза

04.03.2018 11:53

Само се дегустирао на кинезима

ОДГОВОРИТЕ
Name

путин

04.03.2018 12:54

Мозе дозивотно ако га Бог узме у своје крило у току овог мандата. Бице му дозивотно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2018 14:08

Оце да се угледа на Путина и он је дозивотно

Name

Ко Зна Зна

04.03.2018 13:16

Треба му дозволити да влада свима.Човек од Кине направио водећу силу у свим сегментима.Човек зна знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањалица

04.03.2018 15:42

То мисли и Додик...

ОДГОВОРИТЕ