Анализа: Е, да је...

Не можемо да се отмемо утиску да је Звезда, упркос свему, на шест кола пре краја могла да буде и на већем скору од 10 победа.

Кошарка 06.03.2018 | 22:45
Анализа: Е, да је...
После 24 одиграна кола у Евролиги Црвена звезда се налази на деоби 10. места на табели са 10 победа. Последња је дошла синоћ против Уникахе (80:76). Тако се Звезда поравнала управо са тимом из Малаге на 10. позицији. Басконија има победу више. Макаби који је на осмој фамозној позицији је на две победе више. Остало је шест кола до краја.

Звезда има шансе за ТОП 8, не превелике. Какогод, Звезди је ове сезоне АБА лига битнија од било ког такмичења. И у то не треба ни улазити. АБА лига је нешто на чему Звезда може да гради будућност. И чему мора потпуно да се посвети. Зато јој Евролига у овом моменту није приоритет, али и са овим новим тимом Звезда не "гура" лоше. Чак добро. Тренутно је 10, а прошле сезоне је завршила као 9.

Међутим...

Не можемо да се отмемо утиску да је Звезда могла да има барем 12 победа да је било мало више концентрације и умећа. Звучи грамзиво гледајући све објективне услове - и јачине такмичења, и начина на који је Звезда ове сезоне правила тим, као и да је води потпуно нов тренер у односу на претхоне године. Можда и јесте грамзиво, али и реално.

Погледајмо неке од пораза које је Звезда доживела ове сезоне. И хајде да се прво фокусирамо на оне остварене код куће. Јер су управо то утакмице које Звезди живот значе у овом такмичењу. Пораз у петом колу против Бросеа је свакако један од оних који је могао да се избегне. Некако је Звезда играла летаргично у тој утакмици, иначе одиграној празњикавој у Београдској Арени. Да се играло у Пиониру са тим бројем навијача, била би то сасвим другачија прича. Показало се и сада да Бамберг није толико добар, мучи се и у домаћем шампионату, али је ове сезоне оба пута узео меру Звезди. То је противник који свакако може да се добије код куће.

Други пораз који је могла да буде победа, а уз "победу" над Бросеом Звезда би била на 12 победа, је меч против Басконије код куће. На тај дулел Басконија је дошла после смене Приђонија, није блистала, али је Торнике Шенгелија показао какав је играч и оним кошем је пресудио Звезди.  На том мечу је Никола Радичевић остао без места у тиму, а у другом полувремену је Дејан Давидовац показао да може да буде користан тиму и да игра на евролигашком нивоу. Звезда је добила Давидовца, али је изгубила меч. И поново у Београдској Арени, више празној него пуној.

Са само те две победе, уз ону од пре неко вече против Малаге, Звезда би имала 12. победа и била би изједначена са Макабијем на позицији осам која води у четвртфинале.

Ту је свакако и меч код куће против Химкија који је такође на папиру утакмица која може да се добије. Међутим, Алексеј Швед је имао своје вече и тај тријумф је побегао из руку Звезде. Овога пута у Пиониру.

Постоји ту и друга страна медаље. Звезда је добила можда неке мечеве на које није могла баш да рачуна, као што је сцалп над Барселоном, победа у Мадриду над Реалом после 40 година, победа у Валенсији, или Олимпијакоса код куће. Били су то подвизи који су можда “поништили” ове две утакмице на којима је Звезда могла да добије, уз гостовање Бросеу, Уникахи, можда и Химкију, Жалгирису.

И долазимо до тога да је овај резултат донекле реалан. Када се сви фактори узму у обзир, почевши од улагања које Звезда има и која имају остали евролигаши.

Можемо да кажемо “Е, да је Звезда добила то што је добила, па придодала још две победе до којих је могла да дође…”.

Можемо тако да кажемо.

Али све то остаје на оном “Е, да је…”.

Звездине утакмице до краја лигашког дела:

9. март: Барселона - Црвена звезда
15. март: Црвена звезда - Валенсија
20. март: Панатинаикос - Црвена звезда
22. март: Црвена звезда - Фенербахче
30. март: Црвена звезда - Реал Мадрид
5. април: ЦСКА - Црвена звезда

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар