Меркел и Трамп у “хладној тишини“

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник САД Доналд Трамп ове недјеље су први пут разговарали телефоном послије чак више од пет мјесеци, а дипломате с обе стране Атлантика описују тај период као "шокантно дуг", наводи данас Ројтерс.

Свијет 03.03.2018 | 14:01
Меркел и Трамп у “хладној тишини“
"Петомјесечно одсуство комуникације између Меркелове и Трампа указује на изазове с којима се канцеларка суочава ако успије да формира коалициону владу касније овог мјесеца и, као што њемачки званичници наговјештавају, покуша да обнови односе с америчким предсједником", наводи се у анализи.

Меркел, која чврсто вјерује у блиске трансатлантске везе, била је најпоузданији званичник у Европи за Трампове претходнике - како за Барака Обаму, тако и за Џорџа В. Буша - када су Вашингтон и Берлин руководили рјешавањем питања глобалне финансијске кризе, припајања Крима Русији и иранског нуклеарног програма.

Међутим, однос њемачке канцеларке са Трампом је од почетка био хладан и никада се није побољшао, указује британска агенција.

У тренутку јачања трансатлантских тензија поводом трговине, иранског нуклеарног споразума и војних трошкова НАТО-а, неки њемачки званичници и аналитичари степе да би личне подјеле између самоувереног, импулсивног предсједника и обазриве, аналитички настројене канцеларке могле да доведу до даљег погоршања билатералних односа.

Јан Техау, сарадник Њемачког Маршаловог фонда у Берлину, описује петомјесечну "тишину" између два лидера, прије телефонског разговора који су имали у четвртак, као "веома лош знак", али не сматра да то има икакве везе са политичким застојем у Њемачкој, гдје канцеларка, више од пет мјесеци након федералних избора, покушава да оформи нову владу.

"То је прије знак да у односима између два лидера нема повјерења. Ако немате личне односе између лидера на које се можете ослонити, може бити прилично тешко зауставити силазну спиралу", оцјењује овај аналитичар.

Јирген Харт, високи посланик у Хришћанско-демократској унији Ангеле Меркел, каже да два лидера, поготову у стресним временима када је непосредна комуникација потребна, морају разговарати и изнаћи рјешења.

"Морају имати добре личне и пословне односе", истиче њемачки посланик.

Ипак, званичници у њемачкој влади умањују значај продуженог ћутања "на радио таласима" између Меркелове и Трампа, указујући да је канцеларка ограничила контакте с многим станим лидерима током вишемјесечних мучних коалиционих преговора код куће.

Они наглашавају да дијалог између Њемачке и САД на нижим нивоима владе остаје снажан.

При том, неки постављају питање да ли иједан страни лидер може да утиче на Трампа, који је у четвртак поново шокирао своје европске савезнике објављујући планове о увођењу тешких тарифа на увезени челик и алуминијум.

"Њемачка мора да надокнади вакуум на високом нивоу ангажујући се на другим нивоима - са Конгресом, са државама и цивилним друштвм", каже Томас Матусек, бивши њемачки амбасадор у УН и Британији.

С друге стране, упада у очи контраст између "леденог старта" Меркелове с Трампом и односи који је француски предсједник Емануел Макрон развио с америчким предсједником, указује британска агенција уз оцјену да је Макрон "превазишао самог себе у покушају да придобије Трампа мјешавином мачизма и улагивања".



Већ при првом сусрету прошлог маја, подсјећа агенција, њих двојица су имала чувено чврсто и дуго руковање, а два мјесеца касније Макрон је угостио Трампа поводом прославе Дана пада Бастиље у Паризу и с њим вечерао на Ајфеловој кули.

Идућег мјесеца Макрон ће, како је најављено, путовати у Вашингтон у прву званичну државну посјету једног страног лидера откако је Трамп постао предсједник почетком прошле године.

У протеклих пет мјесеци, Макрон и Трамп су седам пута разговарали телефоном, саопштила је Јелисејска палата док је, поређења ради, британска премијерка Тереза Меј с предсједником САД разговарала четири пута у истом том периоду, према саопштењу Даунинг стрита.

Међутим, како су амерички и њемачки званичници потврдили Ројтерсу, до разговора у четвртак Меркел с Трампом није разговарала још од 28. септембра 2017, док је са Обамом и Бушем разговарала - једном недјељно.

Ипак, неименовани француски званичник близак Макрону одбацио је идеју да француски предсједник и Меркел примјењују у погледу Трампа координисану тактику "доброг и лошег полицајца", истакавши да канцеларка мора да узме у обзир скептичније њемачко јавно мњење.

"Став њемачке јавности према Трампу је катастрофалан, и много гневнији него у Француској", објаснио је он.

Поједини њемачки званичници сматрају да би се, чим Њемачка напокон добије нову владу и сви кабинетски министри буду на својим местима, могао очекивати нови талас посјета на релацији Берлин-Вашингтон.

Ипак, већина њемачких званичника каже да, за сада, нема планова да Меркел поново оде у Бијелу кућу гдје је Трамп игнорисао позиве да се са њом рукује на састанку у Овалном кабинету прије годину дана, а нема ни планова да Трамп посјети Њемачку, гдје је посљедњи пут био прошлог јула у Хамбургу, на самиту Г20.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Па

04.03.2018 06:43

Ко је тјерао Нијемце да се одлуце за Цлинтонову прије избора у САД. То знаци били су сигурни 99%. у Цлинтонову побједу. Колико су лајали у медијама против Трампа страсно и није цудо сто их Трамп игнорисе ! Нијемци су сами криви, нема ту дипломатије. И сад им Трамп узвраца ударац за дугороцно размисљање. Трамп има њемацке коријене. Јесули нормални ста раде куд воде ту дипломатију ? Неце Трамп то опростит господји Меркел, то зло понасање према њему !!! " то лосе понасање у медијама ***лајање и каљање*** " нека наставе са том политиком, докле це стици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бохна

05.03.2018 18:35

Сто се зезас са цовјеком. И јопет це морат платит харац.