РАК изрекао казне телевизијама

Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ казнила је у фебруару Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ са 37. 000 КМ, Радио-телевизију Федерације БиХ /ФТВ/ са 7. 000 КМ, ОБН телевизију са 5. 500 КМ, а Радио-телевизију БН са 2. 500 КМ.

Република Српска 02.03.2018 | 18:48
РАК изрекао казне телевизијама
РТРС-у је изречена казна од 28.000 КМ због кршења Кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија, саопштено је из РАК-а.

"На основу анализе тридесетодневних издања информативних емисија Дневника два у периоду од 7. јуна до 6. јула прошле године, Агенција је утврдила континуирано и тенденциозно промовисање интереса владајуће странке, фаворизовање појединаца или субјеката у позитивном контексту, уз стално присутан критички тон према опозиционим странкама", пише у саопштењу.

РТРС-у је изречена и новчана казна од 9.000 КМ такође ради утврђеног кршења Кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија.

Из РАК-а су поручили да је анализом Дневника два РТРС-а, емитованог 23. новембра 2017. године, утврђено да је радио-станица у емитованом прилогу пласирала низ озбиљних и оптужујућих изјава на рачун Бакире Хасечић.

"Тенденциозна употреба озбиљних навода против Хасечићеве од водитеља у најави и новинара у оквиру самог прилога, као и укључене изјаве појединих саговорника, довели су до необјективног и једностраног приказа обрађене теме, те самим тим и неправичног третмана Хасечићеве у програму РТРС-а", кажу из РАК-а.

ФТВ-у је изречена новчана казна од 7.000 КМ због кршења Кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија. Анализом емитованих филмова, утврђено је да неки од њих нису били прилагођени термину приказивања јер су садржавали сцене насиља, конзумирања алкохола и дрога, те употребу непримјереног језика, вулгарних израза, псовки и сексуалних конотација.

ОБН телевизији је изречена казна од 5.500 КМ због кршења Кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија јер је анализом емитованог квиза "Најбржи прст" утврђено да ова врста програма обмањује публику нереалним продужавањем или одгађањем пружања одговора на постављено питање.

Динамика одговарања на питања се на исти начин понављала у три посматране емисије овог квиза.

Радио-телевизији БН изречена је новчана казна од 2.500 КМ због кршења Кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија.

Анализом емисије "Астрохат" утврђено је да је цијена позива за гледаоце била истакнута по минуту, а не по позиву, како је прописано.

Уз ознаку за позиве из Федерације БиХ није приказана информација о ПДВ-у, што је супротно Кодексу, који прописује да ће цијена позива, укључујући и информацију о ПДВ-у, бити јасно истакнута. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МК

02.03.2018 18:35

КАЗНЕ РТРС ЛИЧНО ПЛАЋА СНСД.И ОПЕТ ЋЕ ЗАСТУУПАТИ ЊИХОВЕ ИНТЕРЕСЕ ТО ЈЕ ЗА ЊИХ СИТНА ЛОВА.КАДА ИХ КАЖЊАВАТЕ БАР ИХ КАЗНИТЕ КАКО ТРЕБА ЈЕР КОД ЊИХ ЈЕ СВАКА УДАРНА ВИЈЕСТ ШТА ЈЕ ИЗЈАВИО ПРЕДСЈЕДНИК СНСД-а.тј.МИЛОКРАД РОНХИЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микаца

02.03.2018 19:27

Ма ко неби платио казну за своје дјете.

Name

казна је мала

02.03.2018 21:00

Додо ће РТРС као и медецинаре довести до штрајка и пропаст. Јад и жалост

Name

Гојко

02.03.2018 22:24

А може Ковач кажњавати још мало, до октобра, а онда нога.

Name

Ре

03.03.2018 21:11

Колико лазу медији мало су их казнили.