Обрадовић о Дончићу, НБА, Евролиги, сукобу ФИБА и ЕКА...

. . . репрезентацијама, Фајнал фору у Београду. . .  Најтрофејнији тренер Европе дао је опширан интервју за Ас.

Кошарка 04.03.2018 | 22:15
Обрадовић о Дончићу, НБА, Евролиги, сукобу ФИБА и ЕКА...
Фенербахче Жељка Обрадовића је гостовао у петак Реал Мадриду у Евролиги, а мадридски Ас је ту прилику искористио да уради интервју са најтрофејнијим тренером Европе Жељком Обрадовићем.

Жоц се није устручавао да одговори на сва питања која су му постављена, а претресао је скоро све најактуелније теме у европској кошарци, али и НБА.

После толико година тренирања, како вам успева да играчи настављају да вам верују?

"Фундаменталн је да верујете једни другима. Ако желиш да те неко респектује, мораш да респектујеш дтуге. Ово покушавам да применим на свим нивоима клуба где радим - у канцеларији, са стручним штабом, менаџерима, играчима. Када имате здраво окружење то вам чини живот лакшим", рекао јеОбрадовић за мадридски Ас.

Обрадовић ове сезоне напада своју 10. титулу Европског шампиона. Фајнал фор је у Београду. Немојте порећи да би то за вас било нешто посебно.

"Ха-ха. Увек је посебно, посебно је тако било када смо дошли у Мадрид да играмо први Фајнал фор пре три године. Па онда у финалу против ЦСКА и онда финале у Истанбулу. Али Београд је моја земља, мој град. Волео бих да будем тамо, али остало је још до тога. Далеко је. Није добро држати такве мисли у глави у овом моменту".

Како вам делује Реал Мадрид ове сезоне?

"Игра на импресивном нивоу. Упркос повредама Реал се увек бори до краја. Желим да им честитам на ономе што су урадили до сада. Пабло Ласо ради одличан посао".

Неки то сматрају претеривањем, али многи сматрају да би Лука Дончић могао да постане једног дана наследник Дражена Петровића. Да није то претерано стављање притиска на играча од сада већ 19 година?

"Дончић нема проблем са притиском. Начин на који он игра показује као да је на врху кошарке већ 15 година. Почео је каријеру јако млад, а већ у трећој сезони је одлучујући играч у свим аспектима. Веома је интелигентан. Има неке сличности са Драженом. Можда их пореде јер су засијали у тако раним годинама живота. Петровић је био другачији играч, а Лука би требало да буде као он. Зна врло добро шта треба да промени да би дошао до тамо где сви сматрамо да би требало да буде", рекао је Обрадовић.

Фенербахче су летос напустили Екпе Јудо и Богдан Богдановић и отишли у НБА. Они који се истакну иду у НБА. Да ли је то нешто што чека европску кошарку?

"То је природно. Када сам разговарао са Богданом, рекао сам му да ако жели да иде у НБА да је то овај моменат. Веома сам срећан начином на који игра тамо. Врло се добро прилагодио. Гладан је и воли кошарку. Јудо је био важан играч због искуства исто као и Перо Антић. Добро нам иде и са овим саставом, можемо свакога да поедимо, али и да изгубимо. То је део игре".

Да ли сте могли да замислите раније да ће доћи до оваквог раскола Фибе и Евролиге и да ће се мечеви играти истог дана?

"Не. Ово све погађа. За оне који су у НБА и Евролиги, најбољи не играју за своје репрезентације. Све је у рукама играча. Морају да разговарају и одлуче о својим каријерама и животу. Ја као тренер не могу да кажем неком да мора да игра за мене или репрезентацију. Нећу то урадити. Морају да оду да кажу Фиби, Евролиги или коме год: "Желимо ово". И то је то. Крај".

Како се креће европска кошарка?

"Једини начин да имамо добар ниво кошарке је Евролига. После свега што је урађено и овог новог формата, да ли ико сумња које је најбоље такмичење? Интересовање је велико, то нико не може да одбије. Имамо путању и све делује боље и боље. Ово не значи да селекције треба да играју. Разумем понос. Био сам играч и селектор моје репрезентације и такав осећај не постоји. Али не током сезоне".

Стив Кер, тренер Голден Стејта је на мечу против Финикса дао сву слободу играчима да играју шта желе па чак и да цртају по табли своје акције. Шта мислите о томе?

"Веома интересантно. Ми смо прошле недеље спремали нови напад и Весели је урадио нешто другачије. Свидела ми се његова идеја, тако да смо направили напад баш како је он урадио. Играчи све одлучују. Они су најважнији. Све што ми кажемо или нацртамо зависи од тога како ће се они понашати на паркету".

Многи кажу да је кошарка у Европи много боља тактички од НБА, док је НБА заснован на много физички доминантним играчима.

"Добро. Морате да разумете да имате 82 утакмице у лигашком делу сезоне. Са тако много путовања, скоро је немогуће спремити сваку на другачији начин. Знам то јер и ми у Европи имамо тај проблем. Имамо два дана да спремимо утакмицу. Тако није било раније. НБА је најбоље такмичење на свету, Евролига је на другом месту. То је тако. Морамо да се угледамо на њих. Све се види у плеј-офу зато што су у НБА најбољи тренери и најбољи играчи", закључио је Обрадовић.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар