"Нема обољелих од малих богиња"

У Републици Српској тренутно нема обољелих од малих богиња, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Република Српска 02.03.2018 | 14:43
"Нема обољелих од малих богиња"
Начелник Службе за епидемиологију у овом институту Љубица Јандрић рекла је да је на основу Извјештаја о спроведеној вакцинацији у Српској за 2017. годину, проценат вакцинацијом МРП вакцином већи за око 10 одсто у односу на 2016. годину и износио је 83,7 одсто /прва доза/, односно 86,4 одсто /друга доза МРП вакцине/ што смањује могућност појаве епидемије.

"Међутим, све док обухват не буде 95 одсто и више, постоји могућност за појаву епидемија од малих богиња /морбила/, рубеоле /црвенке/ и паротитиса /заушњака/", рекла је Јандрићева.

Она је додала да се родитељима препоручује да дјецу која нису потпуно вакцинисана, са двије дозе МРП вакцине, што прије вакцинишу с циљем благовремене заштите против морбила.

"Невакцинисана дјеца имају 35 пута већу вјероватноћу да оболе од малих богиња у односу на њихове вакцинисане вршњаке. Када се јави епидемија међу невакцинисаном популацијом, расте ризик од оболијевања и мањег броја вакцинисаних грађана", нагласила је Јандрићева.

Она је појаснила да је ММР вакцина против морбила, рубеоле и паротитиса.

"Ријеч је о болестима које изазивају вируси, те против њих нема ефикасног лијека, а у одређеном броју случајева могу изазвати врло тешке посљедице код обољелих", истакла је Јандрићева.

Она наводи да мале богиње могу довести до упале плућа, упале мозга, сљепила, или чак до смртног исхода.

"Заушњаци могу довести до менингитиса, глувоће, упале тестиса. Рубеола може довести до упале мозга и крварења, али је најопаснија за труднице јер може изазвати побачај или тешке аномалије код нерођене бебе", појашњава Јандрићева.

Она подсјећа да је Република Српска већ била суочена са великом епидемијом морбила у току 2014. и 2015. године, са више од 4.000 обољелих, која је започела у популацији особа које су рођене у току рата у БиХ и нису вакцинисане МРП вакцином.

Закон о заштити становништва од заразних болести Републике Српске дефинише обавезне мјере за заштиту становништва од заразних болести у Српској, у које спада и вакцинација, као и казнене одредбе у случају неспровођења прописаних мјера.

Јандрићева наглашава да је потребно стално радити на повећању свијести о значају вакцинације.

Четворогодишње дијете из Врањске Бање шеста је жртва малих богиња у Србији, саопштено је из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут". Клинички центар Ниш пријавио је јуче да је преминуло дијете које није било вакцинисано.

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар