Бакир замјерио и вечерас Човићу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је вечерас у Сарајеву да без равноправности свих конститутивних народа у БиХ нема амбијента повјерења, помирења и заједништва, али и да је питање свих питања промјене изборног закона. Одговорио му је и бошњачки члан у Предсједништву, казавши да је то било непримјерено.

Босна и Херцеговина 01.03.2018 | 21:44
Бакир замјерио и вечерас Човићу
"Без тога је тешко замислити здраво друштво, са европским вриједностима, у оквиру којих се потпуно поштују једнакост и слобода различитости у свим њеним облицима", навео је Човић на пријему поводом обиљежавања такозваног дана независности БиХ, чији је био домаћин.

Он је истакао да су у овом тренутку измјене Изборног закона БиХ "питање свих питања".

"Нови Изборни закон мора бити усклађен са основним начелом демократије, према којем власт проистиче из народа и припада народу. Суверено је право сваког од три конститутивна народа да слободно бира своје политичке представнике у тијела власти која су намијењена колективном заступању", нагласио је Човић.

Говорећи о избору чланова Предсједништва БиХ и делегата у домове народа парламента Федерације БиХ и БиХ, он је истакао да се у кратком периоду мора постићи одговарајуће рјешење.

Човић сматра да постоји реална шанса да БиХ још ове године добије статус кандидата за чланство у ЕУ и да до 2025. године буде њен пуноправан члан.

Замјерку на Човићев говор имао је бошњачки члан у Предсјендиштву БиХ Бакир Изетбеговић, који сматра непотребним дио који се односи на измјене Изборног закона.

"Дио говора Човића о измјенама Изборног закона је у великој мјери из угла ХДЗ-а, дакле, њихових захтјева који се односе на измјене. Мислим да је та димензија била непотребна, а остало је, наравно, било коректно", оцијенио је Изетбеговић током пријема поводом 1. марта, који се обиљежава само у дијеловима Федерације БиХ настањеним претежено Бошњацима.

Изетбеговић је, говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, навео да је његов став "ограничен са неколико фактора", између осталог пресудом Уставног суда, али и Уставом Федерације БиХ.

"Када је ријеч о избору чланова Предсједништва, то је једно политичко питање које је веома ограничено пресудом Европског суда за људска права. Веома је сужен простор за неки договор. Да то није тако, договор би давно био постигнут", истакао је Изетбеговић.

Коментаришући Човићеву изјаву да је "потребан плебисцит о заједничкој будућност", Изетбеговић је нагласио да је та реченица необична и да је није примијетио.

"Необична реченица коју уопште нисам примијетио. Мораћете да питате господина Човића шта је мислио", истакао је Изетбеговић.

Пријему поводом 1. марта, који се обиљежава само у дијеловима у којима живе Бошњаци ни ове године нису присуствовали српски представници у заједничким органима БиХ, као ни прддставници власти Републике Српске.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

XXX

02.03.2018 09:21

С обзиром да је председник Додик рекао да Србе у Сарајеву представља Драган Човић, нетачна је информација да на пријему није било представника Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

02.03.2018 09:32

Па и јесте досадан. О том изборном закону, морао је и папа да слуша. Ја у инат не бих пристао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

02.03.2018 10:17

Нема промјена Wастионског и Дејтонског споразума. Какав изборни закон и какви уставни судови?? Сто је потписано -потписано је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

02.03.2018 17:48

Кики, Свака ти је ко У Његоса.

Name

Апсурд

02.03.2018 22:05

Каже да су срби били прегласани а притом их већина није изашла на референдум... па да сте изашли, не би били прегласани... и код вас је такозвано све што вам не паше... де мало будите реални... позззз

ОДГОВОРИТЕ