Анализа - Криза Партизана: Од сјаја до ОЧАЈА!

Црно-бели су последњу такмичарску утакмицу без примљеног гола одиграли 29. новембра 2017. године. . .

Фудбал 01.03.2018 | 23:50
Анализа - Криза Партизана: Од сјаја до ОЧАЈА!
Црна серија по Партизан и његову одбрану траје већ пуна три месеца. Додуше, у међувремену је била и пауза у Суперлиги, али чињеницу да је "парни ваљак" на осам узастопних такмичарских утакмица примио најмање по гол, чини још више забрињавајућом.

Много тога се последњих дана свалило на напад и офанзивни део тим српског првака. Истина је да црно-бели тешко долазе до прилика, које по правилу још теже користе, али је исто тако тачно да екипа Мирослава Ђукића још лакше прима голове и да противницима Партизана уопште не треба много труда да би је преварили и савладали.

Редом су у томе успевали Војводина, Динамо Кијев, Напредак, Црвена звезда, Викторија Плзењ, Младост и Земун.

Поента није окривити дефанзивну линију клуба из Хумске, која је у прошлој сезони, али и са Николом "Блекијем" Миленковићем у постави, била стуб шампионске креације тренера Марка Николића.

Како напад једног тима полази од задње линије, тако и одбрана, како то фудбалски тренери воле да кажу, почиње од напада и у модерном фудбалу неопходно је да сви у њој учествују, да би се ривалу умањиле шансе да уопште приђе и запрети последњој препреци, а то је у овом случају голман Владимир Стојковић.

Иако поставка Ђукићевог тима, са двојицом задњих везних играча, на први поглед делује више дефанзивна него офанзивна формација, резултати у пракси потврђују супротно. Односно, говоре да у игри Партизана скоро па ништа не функционише последњих месеци.

Партизан је на чак осам узастопних утакмица примио најмање по гол, а у тим дуелима оставрио је само једну победу и то тешком муком извојевану у Лучанима против Младости (2:1). Прецизно говорећи, ако занемаримо паузу, за време које се очекивало да се унапреди игра црно-белих, како у офанзиви, тако и у дефанзиви, Партизан је за 20 такмичарских дана (од 3. до 13. децембра и од 15. до 25. фебруара) одиграо осам мечева - једном победио, три пута изгубио и четири пута ремизирао, уз гол разлику 8:13!

Врло лоше!

За узроком због чека је "ваљак" крајем новембра и од утакмице са Спартаком у Београду (1:1, 26. новембар) почео да посрће и не стаје, интезивно трага стручни штаб, који је у међувремену добио јаку подршку челника клуба (не и већег дела јавности и навијача), без обзира што су резултати далеко испод реномеа традиције и историје Партизана. Више пута је и сам тренер Ђукић истакао да су услови за зимске припреме били одлични и да су током паузе стигла адекватна појачања за надоградњу тима. Очекивало се и да ће играчи који су пропустили летње припреме после одрађених зимских бити далеко више компатибилни с тимом, али то се није догодило.

За само неколико дана изгубљена је могућност надметања у Европи (мање битно), а све је даље и титула, јер Црвена звезда сада има 11 бодова предности (више битно).

И када постоји посед не стварају се прилике. Тешко се неутралише изразито дефанзивна орјентација ривала, а и када није тако, као у реваншу против Викторије, Партизан делује безопасно, са много прескакања, упркос чињеници да на средини терена има чак петорицу везних играча.

Тек на моменте, у "вечитом дербију" и у првом мечу против Чеха, црно-бели су показали да могу. Међутим, добра игра није материјализована кроз резултат, јер су у оба случају противници Партизана искористили и најмањи пад у игри и стигли до по њих повољних исхода.

Тешко је из ове перспективе установити шта је узрок таквог стрмоглавог пада форме и немогућности да се она подигне и после једноипомесечног заједничког и свакодневног тренирања. Ако је умор био оправдање крајем децембра, више није. Квалитет постоји и он је током јесени потврђен на делу, јер је пре "црне" серије Партизан у низу остварио осам победа на три фронта, постигавши 20 голова и примивши само пет.

Мораће Партизан хитно да пронађе начин да превазиђе кризу резултата и игре, која је евидентна.

Сви кредити су потрошени и стрепљења више нема...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар