Оставке послије убиства новинара

Два словачка званичника блиска премијеру, за које се у причи убијеног словачког новинара наводи да су повезани са организованим криминалом, поднела су оставке.

Свијет 01.03.2018 | 07:27
Оставке послије убиства новинара
Са положаја су се повукли главна државна саветница у владиној канцеларији Марија Трошкова, иначе бивша манекенка, и секретар словачког савета за безбедност Вилијам Јасањ, преноси АП.

У заједничком саопштењу, Трошкова и Јасањ наводе да су шокирани убиством словачког истраживачког новинара Јана Куцијака и његове девојке Мартине Кушнирове, чија су устрељена тела пронађена у недељу увече у њиховој кући у месту Велка Мача, источно од Братиславе.

Трошкова и Јасањ су, такође, упутили саучешће њиховим породицама и "категорички" одбацили било какву повезаност са њиховим убиством.

Двоје званичника је поднело оставке док се не заврши истрага о убиству, наводи америчка агенција.

У причи која је је данас објављена на новинском порталу Актуалитy.ск, за који је Куцијак радио, он описује активности чланова италијанске криминалне групе Ндрангета у источној Словачкој.

У тој причи, Куцијак наводи да је та група била повезана с Маријом Трошковом и Вилијамом Јасањом.

Неколико сати пре него што су Трошкова и Јасањ поднели оставке, са функције се повукао и словачки министар културе Марек Мадарич, дугогодишњи савезник премијера Роберта Фица.

"Искрено говорећи, као министар културе не могу да поднесем да један новинар буде убијен за време мог мандата", рекао је Мадарич на конференцији за новинаре коју је преносила телевизија, пренео је Ројтерс.

Убијени новинар Јан Куцијак (27) извештавао је о кривичним преступима бизнисмена међу којима су неки били повезани с политичарима.

Сви словачки медији су јутрос објавили недовршену причу на којој је радио убијени истраживачи новинар, пренео је ЕУ Обсервер.

Куцијакова прича наводи умешаност италијанског предузетника наводно повезаног са калабријском мафијом у словачке фарме и компаније које се баве енергетиком.

У тренутку када је убијен, Куцијак је радио на истраживању о човеку којег је италијанска полиција означила као веома опасну особу, навео је ЕУ Обсервер.

Влада је понудила милион евра за информације које би помогле у проналажењу одговорних за убиство.

Куцијак је радио за новински сајт "Актуалне.ск", а углавном се бавио причама у вези са утајом пореза.

Председник Словачке Андреј Киска позвао је на брзу истрагу.

"Морамо да пронађемо оне који су то учинили што је пре могуће и да осигурамо безбедност свих новинара", навео је Киска у саопштењу после убиства.

Убиство новинара осудили су словачки и европски званичници.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар