СМС-манија: Како? Зашто? Где? Кад? Колико?

Бели Погба? Не, кажу да је бољи. . . !

Фудбал 03.03.2018 | 00:00
СМС-манија: Како? Зашто? Где? Кад? Колико?
Није то само због два гола Сасуолу. Ти голови су само били доливање уља на ватру која букти од јесенас. Експлозија Сергеја Милинковић Савића у дресу Лација је једна од ствари који су обележили досадашњи део сезоне. Српски везиста је постао „следећа велика ствар“ у европском фудбалу.

Као што је Европа прошле године у ово доба брујала где ће Килијан Мбапе, годину дана раније била опседнута будућношчу Пола Погбе, тако данас и презиме Милинковић Савић вришти са страница штампе и портала широм Европе.

СМСманија је захватила Европу, а кулминација следи на крају сезоне и током летњег прелазног рока. У Лацију мудро држе ситуацију под контролом, штити их дугорочни уговор са Србином, али су јако добро свесни да млади везиста игра последњу сезону у Риму. Клаудио Лотито се неће опећи као у случају ФелипеаАндерсона за којег је од Манчестер Јунајтеда имао понуду од 50.000.000 евра, али се коцкао и одбио. Бразилца данас не могу да продају ни за упола мању суму...

Сергеј Милинковић Савић ипак није бразилска прича која траје само једно лето. Србин је играч којем у каријери иде баш све како треба. Од омладинаца, европске и светске титуле са Орлићима, правовременог бега из Србије, одскочне даске у Генку, до доласка, адаптације и рапидног напретка у Серији А. Школски пример како треба да иде каријера једног младог играча који нема лимите и који се никад не задовољава тренутним. Тај след догађаја је нека врста гаранције да онај ко уложи у њега добија играча топ класе на прилично дуг период. 



Српски везиста је атипичан играч у светском фудбалу. Није ни чудо што га најчешће пореде са Полом Погбом јер је Француз једини сличан конституцијом, стилом игре и потенцијалом. Макар онај Погба из Јувентуса. Уз Сергејев метеорски успон и Полово стагнирање (да не кажемо и назадовање на Олд Трафорду) дошли смо у ситуацију да је сада Србин вреднији од Француза.

„Милинковић је вансеријски играч! Постиже голове левом, десном, главом, игра у свим правцима... По мени је он тренутно бољи играч од Погбе. Више сам него сигуран у то. У поређењу са Французом, има бољу главу. Очекујем да напусти Лацио на крају сзеоне. Цена? Мислим да ће Лотито направити аукцију“, рекао је легендарни дефанзивац Интера и Милан, а годинама стручни консултант у најпопуларнијим ТВ емсиијима на Чизми, Фулвио Коловати.

И није мали број оних који мисле да је Сергеј изједначио лествицу коју је поставио Погба. Али и да ју је у овој сезони подигао и да звезда Манчестер Јунајтеда то не може да испрати.

Човек који ће наредних месеци бити на „слатким мукама“ док му телефон буде звонио је Сергејевменаџер Матеја Кежман. Некадашњи голгетер води бригу о Сергејевој каријери још од почетака у Војводини. Чак ни он који га тако добро познаје не види лимите златног момка српског фудбала.

„Када је Сергеј дошао у Италију, поредили су га са Погбом јер је у том тренутку можда и било најлакше извући ту компарацију због неких сличних карактеристика. Иначе, јако респектујем Погбу, волим такве везисте који умеју да протрче и у служби су тима. Али мислим да сада Сергеј поседује другачије и веће квалитете од Погбиних. У задњих шест месеци је направио енорман напредак. Само Боже здравља и може да постане најкомплетнији играч на планети. Он поседује неке невероватне атрибуте. Има ненормалну физику. Нећете наћи играча на свету са том снагом, масноћом и структром мишића на ту висину. Са својих 192 центиметра трчи највише на терену, а толико процената је у спринту. Има тако мекан додир и стопало попут Бразилаца да ме некад подсети на Зидана са решењима које смишља. Неке ствари, које не можете да видите ни на ТВ када имате цео терен пред очима, он види пре вас. Најефикаснији је везни играч у Европи, даје голове на најразличитије могуће начине, има „главу“... Играо сам са Робеном, Лампардом и неким од најбољих играча Европе и мислим да Сергеј може да их надмаши за коју годину ако настави овако да напредује. И да буде међу најозбиљнијим кандидатима за Златну лопту“, анализира Матеја Кежман за МОЗЗАРТ Спорт карактеристике свог младог земљака.

Све то што каже Кежман врло добро знају и оперативци најбогатијих клубова света. Скаутски извештаји оМилиинковић Савићу су годинама стизале у најпознатији фудбалске централе широме Европе, сада за те извештаје више нема потребе. Попуњени су до краја са најбољим оценама и остаје да се заврши посао. Дакле, да неко спреми паре и да плати.

Ко и колико?

Највероватније до маја се неће знати ко ће од заинтересованих великана златом посути аутограм момка рођеног у Шпанији. Суштина је да га желе скоро сви највећи европски клубови, али за сада све остаје само на нагађањима и медијској хистерији. Распон висине трансфера се по европским медијима креће од 80.000.000 евра код оних озбиљнијих до 200.000.000 евра са којима се гађају неки извори таблоида. Реалност је да Лацио у овој ситуацији може да извуче 100.000.000 евра и више за Сергеја. Чиме би Србин ушао међу пет најскупљих играча свих времена...

Милинковић Савић је постао луксузна роба на фудбалској пијаци што значи да је јако мало оних који могу да то приуште. Зато у старту можемо одбацити клубове попут Атлетико Мадрида, Интера, Арсенала или Милана. Они су своју шансу пропустили...

Сергеј је доступан само елити. А то су шпанске аждаје Реал Мадрид и Барселона, пребогати манчестерски гиганти Јунајтед и Сити, арапска империја Пари Сен Жермен, евентуално Јувентус, Челси, Бајерн и можда Ливерпул.

РЕАЛ МАДРИД

Ако се испоставе тачним најаве из Мадрида да Реал следећег лета креће у операцију „Галактикоси 3“ мало је оних који могу да се надају месу у том болкбастеру. Милинковић Савић је уз Азара, Кејна иЛевандовског један од њих. Када Реал неког хоће, он га и добије. За Флорентина Переза нема несавладивих препрека. Један од Реалових адута је што је Сергеј као и милиони клинаца широм планете, од малих ногу маштао о белом дресу Краљевског клуба. Мадридска Марка је пре неколико дана као вест дана донела извештај из клуба у којем стоји зелено светло да је Србин тај играч који је потребан Реалу. Шта више ту да се дода?

БАРСЕЛОНА

Све што знају у Реалу, знају и у Каталонији. Барселона је попуњена на свим позицијама, капарисала јеАртура и Гризмана за следећу сезону, Сергеја би на Камп Ноу чекала највећа гужва у стартних 11, ту су иМеси, Кутињо, Дембеле, Бускетс, Паулињо, Ракитић... Али Барса не сме да дозволи да такав играч оде у Реал Мадрид као што није дозволила ни Нејмару када га је испред носа отела Краљевићима.

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Пре него што заустите „А где ће га?“, упамтите да је реч о Пепу Гвардиоли и да нико не може да испрати шта се дешава у том мозгу и колико комбинација се врзма у мислим генијалног Каталонца. Истина, Сити има страшан тим, тамо је резерва један Бернардо Силва... Али велики тренер је онај који нађе начин да уклопи велике играче. Волели га или не, Гвардиола је један од највећих. И зато је глупо размишљати о правцу како би се Сергеј уклопио у Сити и где би играо. Сити остаје без Туреа, оног тамо лета вероватно и без Давида Силве иФернандиња. Зато Гвардиола прати играче попут Фреда из Шахјтора, Вајгла из Борусије, али  Сергеј је за копље изнад свих који се помињу. И ко зна у каквог играча може да га надогради Гвардиола. Погледајте шта је урадио са Де Брујном, а поготово шта је изгвукао од Рахима Стерлинга. Наравно, новац неће бити никаква препрека. Плаћали су по 60.000.000 евра и више за штопере и бекове, па зашто не „стоткицу“ и заСергеја?

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

У праву је Гери Невил када каже да Манчестер Јунајтед има само једног играча врхунске класе - Де Хеу! Сви остали варирају. Има ту много класе и потенцијала, али нема константности. Зато је Манчестер Јунајтед тим који највише вапи за играчем попут Милинковић Савића, а с обзиром шта се шушка последњих дана о односу Муриња и Погбе, можда Србин постане „Погба уместо Погбе“ на Олд Трафорду. Не сумњамо даЖозе Мурињо има у именику број бившег ученика Матеје Кежмана да се распита о свему што га занима. Јунајтед је у претходна два прелазна рока великим трансферима „поплочао“ већину позиција у тиму и остаје простора за још два или три скупоцена појачања. Сергеј је једно од њих.

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН

Све зависи од расплета у Лиги шампиона, али чини се да ни ове сезоне нема ништа од финала за звездани пројекат Арапа на Парку принчева. Што ће само још више продубити бес и реваншизам код пребогатогНасера Ал Келаифија. Сећате ли се његовог одговора када се опасуљио три дана после оног трилера на Камп Ноу? Рекао је да ће њихова порука на лето бити дупло јача. И потпуно је растурио фудбалско триште трансферима Нејмара и Мбапеа. Милинковић Савић може да буде следећи. Такав играч је потребан Свецима на средини. Финансијски фер-плеј? Биће исто што и до сада. Наћи ће начин да не уђу у проблеме, а могу се очекивати продаје Дракслера, Ди Марије, Пастореа...

„Ако ПСЖ жели Сергеја, мора да делује одмах. Пре него што га узме неки други топ клуб. Уз њега, Вератија и Рабиоа, будућност везног реда би била осигурана на дуже стазе“, рекао је некадашњи Француз из Лација, Усман Дабо.

ЛИВЕРПУЛ

Још претпрошлог лета је процурило да је Јирген Клоп одушевљен Милинковић Савићем и да га има у фокусу. Ливерпул стрпљиво гради екипу која би требало дуго да игра заједно и може да финансијски укључи у трку за Србина. Уосталом, платили су Ван Дајка 80 и кусур милиона. Могу и Сергеја ако им се укаже шанса. Поготово што би се идеално уклопио у систем са тројицом на средини.



Сергеју се већ дуго нада и Макс Алегри, али чини се да ово више није игра коју Јувентус може да игра. Чак и ако опет буде спреман на операцију попут оне код Игуаина. Сергеј се налази у центру Алегријевихпланова за реконструкцију тима, али чини се да ће Јувентус морати да се задовољи неким јефтинијим решењем. Милан је летос пробао са 70.000.000 евра и глатко је одбијен. Росонери више неће ни покушавати, у Интеру су гајили наду да ће они успети, али Сунинг је заврнуо славину. Бајерн се не помиње, а Арсенал више није опција за играче попут Милинковић Савића.

Калудио Лотито задовољно трља руке, биће то ватрена лицитација овог пролећа. А Србија ће добити прилично валидан аргумент да има једног од најбољих играча света. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар