Анализа: Лига шампиона и Лига Европе у новом руху...

УЕФА је променила квалификације за Лигу шампиона и Лигу Европе и већ сада се чини да ће клубови из сиромашнијих земаља тешко до групне фазе. Детаљно објашњење шта то значи за српске представнике у Европи!

Фудбал 02.03.2018 | 23:00
Анализа: Лига шампиона и Лига Европе у новом руху...
Велика промена у европском фудбалу!

Након што смо видели увођење другачијег система квалификација за ЕП, ново такмичење Лига Нација, повећање броја репрезентација на Мундијалима - ред је дошао и на највећа клупска такмичења на "старом континенту": Лигу шампиона и Лигу Европе!

Било је само питање времена када ће УЕФА одлучити да уведе новине, а промена коју они званично називају "еволуцијом, а не револуцијом", изазвала је много недоумица код навијача.

Стога ћемо ми у овом тексту покушати "пластичније" да објаснимо нашим читаоцима шта ово значи за будућност међународног клупског фудбала - односно, још важније - шта конкретно то мења у европским походима српских клубова.

Надамо се да ћемо успети да вам објаснимо све што сте желели да знате...

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА - ШТА ЈЕ НОВО?

Стидљиво се у претходном периоду причало о повећању броја учесника групне фазе Лиге шампиона, али ћемо у најмање три наредне године гледати и даље исти систем са 32 екипе подељене у осам група. Оно што се мења је термин Лиге шампиона и од сада ћемо мечеве гледати у "два таласа" - наравно због више зараде од ТВ права - у 18.55 и 21.00 по централно европском времену.

За сада, не мења се традиција да се мечеви играју уторком и средом.

Оно што се мења јесте систем квалификација...

Чак 26 места биће попуњено директно на основу резултата из претходне сезоне и биће распоређена овако: победници Лиге шампиона и Лиге Европе (2), по четири представника даће четири најбоље рангиране лиге, у овом тренутку Енглеска, Италија, Немачка и Шпанија (16), шампиони и другопласирани из пете и шесте лиге Европе (тренутно Француска и Русија (4)), односно прваци лига од седме до десете позиције (следеће сезоне то су Португал, Украјина, Белгија и Турска (4)).

Уколико је шампион Лиге шампиона кроз домаће првенство изборио већ групну фазу - то место шампиону 11. лиге Европе (Чешка). Ако освајач ЛЕ осигура Лигу шампиона и кроз првенство, директно место у Лиги шампиона добиће трећепласирана екипа пете лиге Европе (Француска).

То значи да је остало још свега шест места која је могуће освојити кроз квалификације!

Шампиони четири најслабије екипе Европе (Гибралтара, Андоре, Сан Марина и тзв. Косова) ће играти "мини-турнир" и дати једног учесника 1. кола квалификација.

На снази остаје и даље правило о "подели квалификација" на две групе; у првој су шампиони својих држава и зове се "шампионска стаза", док они који то нису иду у "лигашку стазу квалификација".

У другопоменутој ће учествовати вицепрваци земаља од седме до 15. лиге по ренкингу (Португал, Украјина, Белгија, Турска, Чешка, Швајцарска, Холандија и Грчка) односно трећепласирани из пете и шесте лиге Европе (Русија и Француска), и они ће кроз три рунде квалификација дати два учесника Лиге шампиона.

"Шампионска стаза", у којој ће учествовати шампион Србије, је нама занимљивија.

Првак Србије, тренутно 25. земље по ренкингу у Европи, ће квалификације почети од 1. кола и такмичити се са још екипама из 33 земље које су пласиране испод 17. места (Данска).

У другом колу квалификација придружују им се и шампиони Аустрије, Хрватске и Румуније, у трећој они из Холандије и Грчке, а потом и у плеј-офу долазе прваци Чешке и Швајцарске, земаља које су по ренкингу 10. и 11. у Европи.

Оно што је ново су и клупски коефицијенти!

УЕФА је саопштила да се већ од наредне сезоне они рачунати по новом систему који искључује бодове добијене на "национални коефицијент" - и то само ако је он мањи од петине националног коефицијента.

У случају српских клубова, национални коефицијент износи 3,75 бодова!

Партизан тако остаје на 17 бодова, Црвена звезда на 10,75 бодова,Војводина на 5,250, Чукарички на 1,50 и Младост на 1 боду, док би остали српски клубови, у случају квалификовања за Европу, користили петину националног коефицијента (0,75).

Важна напомена је и да ће УЕФА наградити и тимове који су били шампиони ЛШ или ЛЕ, што значи да побољшање у коефицијенту следује и Црвеној звезди прваку из 1991. године, али за сада још није дефинисано колико ће бодова то носити.

Уколико Црвена звезда буде шампион Србије - највероватније би била повлашћена у првом и у другом колу квалификација, док уколико то буде Партизан - постоји изгледна шанса да он буде повлашћен и у трећем колу, због броја бодова, мада је у овом тренутку прерано било шта прогнозирати, пре свега јер још увек не знамо који ће се све тимови квалификовати за учешће у овом такмичењу.

На снази остаје и добро познато правило...

Сви тимови елиминисани у квалификација за ЛШ такмичење настављају у квалификацијама за Лигу Европе, док они који буду елиминисани у плеј-оф рунди - директно иду у групну фазу ЛЕ.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ - ШТА ЈЕ НОВО?

"Масовније" од два такмичења није у знатној мери променило свој "примарни" облик.

И даље ћемо имати исту групну фазу са 48 тимова распоређених у 12 група са по четири екипе, али ће већ 17 места бити попуњено директно на основу резултата из претходне сезоне: из 12 најбољих земаља то право стичу победници Куп такмичења, као и петопласирани из прве четири лиге Европе (Енглеска, Немачка, Шпанија и Италија), односно четвртопласирани из пете лиге "старог континента" (Француска).

Уз то, још десет места заузимају и поражени из квалификација за Лигу шампиона.

Шест места "отпада" на тимове који су стали у трећој рунди или плеј-офу на "лигашкој стази", а још четири за оне само из плеј-офа на "шампионској стази" (која се односи на српске клубове).

Остало је још 21. место које се добија кроз квалификације!

Ту се крије и највећа промена у систему квалификација Лиге Европе која по угледу на ЛШ добија "лигашку стазу" и "стазу шампиона".

Тако се од старта од осталих екипа одвајају тимови који су шампиони својих држава, али су изгубили у квалификацијама за Лигу шампиона. Тако ћемо кроз "стазу шампиона", која траје три рунде квалификација и почиње након прве рунде квалификација за ЛШ, добити осам учесника групне фазе "масовнијег такмичења". То значи да ће се са овим тимовима борити српски првак ако буде елиминисан у квалификацијама за Лигу шампиона...

Остали српски клубови квалификације за Лигу Европе почињу од 1. кола и остају на "лигашкој стази" где им се у наредним рундама придружују тимови из боље рангираних земаља и три тима елиминисана из друге рунде квалификација за ЛШ са "лигашке стазе".

И у квалификацијама за ЛЕ важиће ново правило о коефицијентима, а за сада је тешко рећи ко ће бити повлашћен, а ко не...

Због више места резервисаних за тимове из "јачих лига" које су учешће у такмичењу стекли на основу треће, четврте, пете или шесте позиције у првенству (Енглеска, Шпанија, Русија, али и Турска, Чешка...) - ово би могао да буде "непроходнији" пут за српске клубове који ће тешко, чак и у случају Партизана, нашег најбоље рангираног тима, бити повлашћени у плеј-офу као прошле године, можда чак ни у трећој рунди!

Парадокс је да би до места повлашћеног лакше могли у Лиги шампиона...

КУП ЈЕ ВАЖАН!

Србија је веома близу 24. места по "ренкингу" које гарантује победнику Куп такмичења наступ од 2. кола квалификација за Лигу Европе, па у случају напретка наше земље можемо очекивати и да Куп Србије постане важније такмичење домаћим клубовима пошто сада доноси више од другог места на табели Суперлиге.

УЕФА је правдање давања већег простора богатијим и јачим клубовима (26 места у ЛШ, 27 у ЛЕ) саопштила и да ће новчане награде за учеснике квалификација за ЛШ и ЛЕ бити далеко веће, али за сада није саопштено о колико повећању се ради. Тешко је ипак очекивати да ће бити драстично подигнут тај бонус, али би стога учесници групне фазе, због два термина мечева, могли да добију више новца од ТВ права. Такође, ни ту информацију УЕФА није објавила.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар