Хиљаду процеса због корупције

У тренутку ескалације политичких напада на борбу против корупције у Румунији, шефица антикорупцијске агенције, која је стално на мети "паљбе", саопштила је да је у 2017. агенција процесуирала рекордан број случајева.

Свијет 28.02.2018 | 16:59
Хиљаду процеса због корупције
Главна тужитељка Националног антикорупцијског директората (ДНА) Лаура Кодрута Ковеси представила је данас годишњи извештај и навела да је у 2017. на суд изведено 1.000 званичника под оптужбом за корупцију, укључујући три министра, шест посланика и бившег председника парламента.  

Кодрута Ковеси је рекла да је њена служба успешно кривично гонила 713 званичника, укључујући 28 градоначелника, 38 директора јавних институција и једног сенатора, пренео је Асошијетид прес.  

Тужиоци су последњих година истраживали бројне званичнике под оптужбама за сукоб интереса, злоупотребу моћи, преваре и примање мита у замену за уговоре са државом.  

Ипак, корупција је и даље раширена, упозорила је Ковеси и додала да су неки управници болница узели милионе евра мита док су злоупотребе фондова ЕУ удвостручене.  

Председник Румуније Клаус Јоанис честитао је тужитељки, похвалио рад њене службе и истакао да "подаци не лажу".  

Јоанис је за нападе на кредибилитет антикорупцијске агенције рекао да представљају "заразну манифестацију очаја људи који желе да потчине правду политици".  

Министар правде Тудорел Тоадер тражио је да се Ковеси смени јер "није за тај посао", али је регулаторно тело за правосудје захтев одбацило.   Последњу реч даће Јоанис, али се не очекује да подржи министра правде.  

Ковеси, која води ДНА од 2013, рекла је и да је њена служба увела нове механизме за истраживање оптужби за непрофесионализам или нелегалних радњи у тужилаштву.

У 2017. су отпуштена два тужиоца.  

Румунско правосуђе и даље је под специјалним надзором Европске уније, а Румунија је једна од најкорумпиранијих чланица ЕУ. 

Владајуће социјалдемократе 2017. су покушавале да декриминализују нека коруптивна дела, што је резултирало највећим протестима на улицама румунских градова од краја комунизма. 

(Бета)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Фф

28.02.2018 17:08

Сва среца па код нас нема корупције..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно,

28.02.2018 19:29

Код нас би такву требали једну ,незнам колико би издрзала.

Name

одмах

28.02.2018 17:36

Ову одмах довести у РС. Платит је као Роналда. Десетероструко це вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одмах

28.02.2018 17:36

Ову одмах довести у РС. Платит је као Роналда. Десетероструко це вратити.

ОДГОВОРИТЕ