Снијег одложио тестирање болида Формуле 1 у Барселони!

Почетак предсезонског тестирања болида Формуле 1 одложен је због снега на стази Каталуња у Барселони.  Болид кошта 7. 000. 000€, а не може по снегу. . .  Потребно је богатство за конструкцију Ф1 "хи-тецх" машина, међутим када падне снег оне постају неупотребљиве. Шалим се, наравно, али нема шале са одлагањем тестирања у Барселони што због "Хало" система, што због "Пирелли" пнеуматика.

Остали спортови 28.02.2018 | 17:15
Снијег одложио тестирање болида Формуле 1 у Барселони!
Делови стазе су прекривени снегом, због чега су екипе оставиле болиде у гаражама.

Организатори нису навели када ће почети тестирања, а забрана ће остати на стази све док се не побољша видљивост.

Возач Заубера Швеђанин Маркус Ериксон написао је на Твитеру: "Каталуња, хвала ти што се осећам као код куће".

На прва два дана тестирања утицало је хладно време, због чега се разматрало о додатним данима у Барселони, али такву одлуку морају да донесу све екипе једногласно.

У четвртак би требало да се заврши прво четвородневно тестирање, а други круг тестова требало би да почне наредног уторка, такође у Барселони. Нова сезона Формуле 1 почиње 25. марта трком за Велику награду Аустралије у Мелбурну.

У просеку, изградња једног болида Формуле 1 кошта око седам милиона евра.

Ипак, када падне снег, који је ове среде прекрио већи део Шпаније... ова скупоцена "хи-тецх" машина мора у гаражу!

Шалимо се, наравно. Али, у одлагању пресезонског тестирања на писти "Каталуња" крај Барселоне нема ничег смешног за механичаре и власнике тимова, с обзиром на то да се почетак сезоне 2018 озбиљно примакао и да је, утолико, сваки круг на стази драгоцен и за екипе и за возаче.

Делови познате стазе, на којој се традиционално обављају последњи тестови пред почетак маратонских сезона, осванули су прекривени снегом, због чега су екипе оставиле болиде у гаражама.

Организатори нису навели када ће почети тестирања, а забрана ће остати на стази све док се не побољша видљивост.

Швеђанин Маркус Ериксон из екипе Алфа Ромео Заубер, написао је на Тwиттеру:

"Каталуња, хвала ти што се осећам као код куће".

Током прва два дана тестирања на резултате је утицало веома хладно време, због чега се разматрало о продуженом боравку у Барселони, али такву одлуку морају да донесу све екипе једногласно. У четвртак би требало да се заврши прво четвородневно тестирање, а други круг тестова требало би да почне наредног уторка, такође у Барселони.

С обзиром да се време није поправило, напротив, могуће је да ће тимови потражити нову писту на којој ће вршити последња подешавања болида са тек установљеном "Хало" заштитом.

"Хало" је заправо заштитни рам издигнут изнад руба "кокпита", који би требало да пружи додатну заштиту возачима чије су главе практично ван болида који се крећу и до 300 километара на час. Овај систем предложио је Мерцедес, развијао га је и Ферари, а ФИА потом одлучила да га уведе "под обавезно" за 2018. годину иако су се возачи бунили - највише јер рам има и један вертикала стуб право испред визира на кацигама.

Ф1 асови тврде да им то смањује видљивост и ремети пажњу, мада има и оних који су говорили да не доприноси естетици и духу самог спорта.

Управо због "Хало" иновације ово снегом изазвано одлагање тестирања неће пријати никоме у каравану, који 25. марта креће из Мелбурна, а на циљ стиже 25. новембра у Абу Дабију.

У наредној сезони надметаће се тројица светских првака, актуелни Луис Хамилтон из Мерцедеса, који је прошле сезоне освојио четврту титулу шампиона колико има и Себастиен Фетел из Ферарија, али из времена када је возио Ред Бул. То што већ дуго са Меклареном не може да се бори ни за подијум не умањује величину Фернанда Алонса, двоструког првака света.

За старт сезоне припрема се десет тимова (у загради је име конструктора агрегата): Ферари (ферари), Форс Индија (мерцедес), Хас (ферари), Мекларен (рено), Астон Мартин Ред Бул (рено), Рено (рено), Алфа Ромео Заубер (ферари), Торо Росо (хонда) и Вилијамс (мерцедес).

У односу на 2017, Мекларен је раскинуо сарадњу са Хондом и потписао уговор са Реноом, све супротно од потеза Тора Роса, "Б" екипе Ред Була. Кад смо поменули Ред Бул, важно је рећи да је Астон Мартин ушао у партнерство са аустријским тимом и да ће механичари ове енглеске фабрике аутомобила активно сарађивати са механичарима екипе, али да ће до даљег болид покретати Реноов мотор чији је "фине туннинг" радити чувена швајцарска марка сатова ТАГ Хеуер. Слично је и са повратком Алфа Ромеа у Формулу 1, овог пута уз екипу Заубера која ће имати активну помоћ од Алфе, али коју ће покретати Фераријев мотор.

Када је календар у питању, из њега је испала Велика награда Малезије на писти Сепанг, после годину дана паузе вратила се ВН Немачке која ће поново бити вожена у Хокенхајмрингу, док је после деценије враћена и ВН Француске али не на писти Мањи Кур, већ Пол Ришар крај Ле Кастејеа где Формула 1 није вожена од 1990. године.

Проблем представља и тестирање нових "Пирелли" пнеуматика, које је немогуће загрејати на жељену температуру какве ће на пистама бити током сезоне - нарочито у јулу и августу.

Нема више лепих девојака...

Под притиском дела јавности, односно под оптужбама да се женска лепота приказује и експлоатише на погрешан начин, ФИА је одлучила да од ове календарске године прекине једну од традиција у Формули 1 - "грид гирлс". Уместо лепих девојака које су биле свеприсутне на пистама широм света, од наредне сезоне појављиваће се дечица, односно "грид кидс".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар