“Звијер са истока“ однијела животе

Од Балтика до Медитерана, Европа је и на удару леденог таласа из Сибира, који је однео најмање 24 живота за четири дана.

Свијет 28.02.2018 | 07:16
“Звијер са истока“ однијела животе
Жртве су забележене у Пољској, Француској, Чешкој Републици, Румунији, Италији и Естонији.

Талас хладноће, који су британски медији назвали "Звер са Истока" док га Холанђани називају "Сибирским медведом", а Швеђани "Снежним топом", у Француској је познат под називом "Москва-Париз", а највише угрожава здравље најслабијих, пре свега бескућника и старијих особа, али и ремети саобраћај.

Од петка су најмање 24 особе смртно страдале због хладноће, од којих девет у Пољској међу којима је петоро људи изгубило живот у ноћи између понедељка и уторка, преносе француски медији.

Четири особе су страдале у Француској међу којима 90-годишња жена која је нађена јутрос пред капијом старачког дома, пет у Литванији, три бескућника у Чешкој Републици, две у Румунији међу којима 83-годишња жена нађена на улици прекривена снегом, и један бескућник у Италији, док је у Естонији хладноћа однела седам живота од почетка фебруара.

У Лапонији и италијанским Алпима скала на термометру спустила се на 40 степени испод нуле, а у Шведској износи -39,6 степени, док је Аустрија измерила -25,4 степена у Флатницу на југу, што је рекордно ниска температура за месец фебруар у тој области.

На мање од 100 километара од Венеције, у ноћи између недеље и понедељка забележено је -40 степени.

Како су метеоролози најави, температуре ће остати ледене и у ноћи између уторка и среде, при чему се у неким областима у Немачкој очекују 24 Целзијусова степена испод нуле, док је за Естонију најављено -29 степени, а у Чешкој Републици -18 степени.

Због хладног таласа отказани су авионски летови у Лондону и Напуљу, док снег и клизавица ометају саобраћај широм Европе, узрокујући застоје или отказивања полазака.

У Румунији су затворене три луке на Црном мору, док је у Немачкој забележен велики број саобраћајних незгода, укључујући ланчани судар у којем је учествовало чак 30 возила на северу земље.

У Белгији су полицајци обезбедили склониште за бескућнике, али су позиви на опрез бескућницима упућени и широм Европе.

У Француској је план за случај "велике хладноће" покренут у 68 департмана.

Извор: Бета

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Корекција!

28.02.2018 07:16

Ако су Американци вратили Аљаску Русима, онда је наслов у ред, јер ова посаст долази са Аљаске и позната је под називом хаарп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

28.02.2018 07:26

Толико је опасна ова звер да се у Бијељини редовно од снега чисти само паркинг испред општине. Путеви поледили и под снегом, саобраћајке и падови са ломовима на све стране, па се питам које то одржавање и чишћење путева ми плаћамо кроз акцизе на гориво, приликом регистрације и кроз остале дажбине и намете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Грађанин

28.02.2018 07:43

У нас у Приједору чисте све улице како у граду, тако и у насељима и селима. Љетос су све улице пресвучене асвалтом. Градончелник обилази бескућнике, даје им храну и топле напитке. Чланови ДНС и СНСД обилазе немоћне и старе са ћебадима и топлим оброцима. Весеље је свуд, ха ха ха. Само у Бијељини не ради СДС ништа. Срам га било. Ха ха ха Е мој грађанине путуј мало по РС па ћеш видјети да је све исто.

Name

Ре грађанин

28.02.2018 08:39

Бијељина је село зато теби није мјесто ту гдје јеси. Пресели се у Лопаре то је град за такве новокомпоноване грађане.

Name

Грађанин

28.02.2018 10:01

Слажем се да је Бијељина село, мада до пре деценију-две, када сам се због посла доселио овамо, то није била. Село је постала када су се балвани-лактароши са чука богу-иза-трегера и околних градских ливада доселили у њу и почели да изигравају грађане и постали "нешто", а у ствари полуписмен свет који је напредовао само у политици и кроз политику не знајући и не видећи ништа друго даље од носа, без обзира којој партији припадао. Верујем да сте у праву, нема потребе да путујем било где, верујем да је свуда исто. А што се селидбе тиче, ионако се ускоро враћам у Нови Сад, који је можда само мало веће село, али сигурно боље асфалтирано село са канализацијом и службама које функционишу, и што је најважније са много питомијим и цивилизованијим становништвом. Видим да су овде људи сами себи сасвим довољни за срећу.

Name

Ре

28.02.2018 13:20

Тако је грађанину!

Name

Буц буц

28.02.2018 12:25

Народе драги па око зграда опстине И треба да буде цисто да раде институције да могу као господа доци ми смо обицни народ науцили се патити ал обавезно доци на посао ако нисмо досли отказ па немојте замјерити зимским слузбама И њима пријети отказ

ОДГОВОРИТЕ