Тужилаштво глуво за захтјеве Срба

Тужилаштво БиХ није жељело да изда наредбу за ексхумацију на 29 локација на којима се налазе гробнице са тијелима несталих Срба, иако су за неке од њих институције Републике Српске упутиле захтјев за ископавање још прије десет година, пише "Глас Српске".

Босна и Херцеговина 27.02.2018 | 11:21
Тужилаштво глуво за захтјеве Срба
У извјештају Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који ће разматрати Народна скупштина, наводи се да су институције Српске у захтјевима за ексхумације тачно одредиле микролокације.

Највећи број локација гробница несталих Срба налази се на подручју Озрена, Возуће, Сребренице и Сарајева.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су тражили састанак са главним тужиоцем БиХ и да им је обећано да ће примити делегацију Српске да би разговарали о проблемима који се тичу трагања за несталима.

"Инсистирамо на томе да то раде окружна и кантонална тужилаштва јер би све било ефективније. Тужилаштво БиХ тврди да је потребан огроман новац за ексхумације и то јесте тачно ако је све сконцентрисано на једну институцију, али ако би то било у окружним и кантоналним тужилаштвима били би мањи појединачни износи", нагласио је Којић.

Бивши руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица Српске Горан Крчмар сматра да је грешка почињена када је тражење несталих дато у надлежност Тужилаштва и Института за нестала лица БиХ.

"Док је дјеловала Комисија за нестала лица Републике Српске, захтјев за ексхумацију је од дана подношења до реализације био ријешаван и за седам дана. Сада имамо захтјеве које смо доставили 2010. године, а тек сад траже координате за тијела која се налазе на површини", рекао је Крчмар, који је актуелни начелник Одјељења за тражење несталих у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Предсједник Удружења несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да располаже информацијама да у Тужилаштву БиХ има више од 140 захтјева представника Срба за ексхумацију.

"Тужилаштво БиХ ништа не ради. Прије четири године почела је ексхумација на депонији у Бућа потоку, прекинута је и никад није настављена. Исто је било са Алипашиним пољем, Казанима и више од 20 ископавања на подручју бивших десет сарајевских општина", рекао је Мандић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Политизација

27.02.2018 12:15

Ти највисе политизирас. Морас бити објективан и непристрасан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2018 21:21

Добина инструкције а сто је најгора бол све на стету зртава.

Name

Лигично

27.02.2018 12:28

Неструxан рад у лицирању и доказивању постојања гробнице основни је разлог.Колико пута до сада је одобрено локација па ниата није пронађено.Немојте поново да се погинулих сјечате само пред изборе.То је кршћанска и свака друга срамота.Добро се Додик није тога сјетио па не спинује.Можда се сјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Равноправност

27.02.2018 12:47

Па нека са конкретним доказима и аргументима преко парламентарне скупштине БиХ траже одговорност те институције или је у противном прогласе не надлежном за србе и Републику Српску јел Срби су конструктиван народ у БиХ и имају иста права ко два друга народа.

ОДГОВОРИТЕ