Возачи опрезно на путевима БиХ

Нове сњежне падавине и веома ниска температура током ноћи додатно су отежали и успорили одвијање саобраћаја на путевима у Републици Српској, а за све категорије возила непроходни су правци Мркоњић Град-Гламоч преко превоја Млиништа и Ново Село-Шипово, као и регионални пут Улог- Кланци преко превоја Морине.  И на осталим путевима у вишим предјелима и преко планинским превоја саобраћа се отежано, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.

Босна и Херцеговина 27.02.2018 | 09:33
Возачи опрезно на путевима БиХ
На овим дионицама за аутобусе и теретна возила са приколицом и шлепере обавезна је употреба ланаца, наводе из АМС и издвајају правце Сарајево-Соколац преко Романије, Хан Пијесак-Власеница преко превоја Хан Поглед, Фоча-Гацко преко превоја Чемерно, Трново-Фоча преко Рогоја, Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Чађавица преко Мањаче и Котор Варош-Теслић преко Борја.

Због изразито ниске температуре, поледице има и на већини путева у нижим предјелима.

Путне службе врше чишћење и посипање свих критичних дионица, али ниска температура успорава дјеловање посипног материјала, истичуи из АМС.

На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз, а могуће је и обрушавања сњежних лавина, нарочито на правцу Добро Поље-Брод на Дрини.

Из АМС на свим путним правцима савјетују опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме која је због лоших временских услова неопходна, а и законски обавезна.

На дионици магистраног пута у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште због изградње ауто-пута обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

Због угаженог снијега и леда на коловозу отежано је саобраћање на већини путних праваца и у Федерацији БиХ, посебно у планинским предјелима, а додатне потешкоће на путевима на подручју Бихаћа, Босанског Петровца и Кључа узрокује јак вјетар који ствара сњежне наносе.

Обустава саобраћаја за све категорије возила на снази је на путним правцима Ливно-Шујица, Гламоч-Млиниште, Купрес-Шипово и Ракитно-Блидиње.

За теретна возила са приколицом и шлепере тренутно је на снази забрана саобраћаја на путном правцу Рипач-Врточе.

Због ниске температуре ваздуха и могућности стварања поледице на дионици ауто-пута Сарајево запад-Тарчин, брзина кретања ограничена је на 60 километара на сат, док је на дионицама Зеница југ-Сарајево запад и Звировићи-Бијача, брзина ограничена на 80 километара на сат.

На дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница због активног клизишта на локалитету Бан Брдо, саобраћај је у десној цијеви тунела Игман, као и на мјесту радова, преусмјерен из возне у претицајну траку.

Штаб Зимске службе ФБиХ прогласио је зимске услове вожње, па у складу с тим долази до забране саобраћаја прикључним возилима на планинским превојима гдје је коловоз засњежен, до стварања услова за безбједно саобраћање.

У случају потребе аутобуси и теретна возила морају на погонским точковима користити ланце на планинским превојима.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

На граничном прелазу Изачић, због зимских услова за вожњу у Хрватској, обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере.

Очишћен путни правац Ливно - Шујица
Након чишћења сњежних наноса, путни правац Ливно-Шујица у функцији је за све категорије возила.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске раније је саопштено да је на путним правцима Ливно-Шујица, Гламоч-Млиниште, Купрес-Шипово и Ракитно-Блидиње обустављен саобраћај за све категорије возила.

Штаб Зимске службе ФБиХ прогласио је зимске услове вожње, па у складу с тим долази до забране саобраћаја прикључним возилима на планинским превојима гдје је коловоз засњежен, до стварања услова за безбједно саобраћање.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лазо

27.02.2018 12:21

Власеница је најгора.Па сам центар назови града је завејан горе од неких сумских села.Власеница Соколац никако се не цисти.

ОДГОВОРИТЕ