Страначки договор, па столица у НСРС

Због начина на који се формирају страначке изборне листе за избор посланика у три највиша парламента у БиХ, отвара се могућност да политичари који не добију повјерење грађана у парламенте уђу пречицом, преко компензационих листа.

Босна и Херцеговина 27.02.2018 | 07:14
Страначки договор, па столица у НСРС
Ако се погледају изборни резултати са општих избора из 2014. године, може се видјети да је сваки четврти посланик у Представничком дому БиХ, Народној скупштини РС и Представничком дому ФБиХ у парламент ушао не зато јер је добио повјерење грађана, већ зато што су их страначки шефови ставили на компензационе листе.

Из доступних материјала на интернет сајту Централне изборне комисије БиХ може се видјети да је неколико предсједника политичких странака у парламент ушло а да за њих нису гласали грађани, већ зато јер су их странке ставиле на компензационе листе.

Максида Пирић, портпарол ЦИК-а БиХ, каже да су компензациони мандати прописани Изборним законом БиХ, како би се обезбиједило да се компензује недовољна пропорционалност на нивоу ентитета.

Према нашем изборном законодавству, компензациони мандати служе да би се задовољила етничка и полна структура међу изабраним посланицима. Међутим, поставља се питање на који начин би компензационе листе требало да буду састављане.

Према ријечима Пирићеве, политичка странка има право да састави листу кандидата за компензационе мандате како сама жели, а у парламент ће ући кандидати на врху листе, без обзира на то да ли су добили или нису добили повјерење грађана.

"Теоретски, може се десити да први на компензационој листи не освоји ниједан глас грађана, он ипак добија компензацијски мандат", истиче она.

Вехид Шехић, директор Форума грађана Тузла и бивши предсједник ЦИК-а, истиче да није упитно постојање компензационих листи, него како се кандидати на њих постављају.

"Могло би се, рецимо, размислити да се кандидати не одређују унапријед, него да компензационе мандате добију они који су освојили највише гласова, а нису могли ући на редовне листе", наводи Шехић. Он би, како каже, ишао и корак даље: предложио би да се у домове народа не могу именовати делегати који нису освојили повјерење грађана на редовним листама.

"Нећу о именима, али знам неколико делегата који нису прошли као посланици, па сад као делегати желе да се докажу па су често најрадикалнији и најгласнији", каже он.

Дарио Јовановић, директор пројекта Под лупом - Коалиције за слободне и поштене изборе, каже да постоје и добре и лоше стране.

"Компензацијске листе су корисне јер осигуравају праведнији систем расподјеле мандата по политичким субјектима. Оне у обзир узимају "расуте гласове" по изборним јединицама и политичким субјектима, те доприносе да сви добију што је више могуће сразмјеран број мандата у односу на укупан број освојених гласова на изборима, на нивоу ентитета", наводи он. Са друге, пак, стране, каже да оне неријетко служе и као инструмент додатног осигурања да ће поједини кандидати на изборима добити мандат и ако не добију довољан број гласова на редовним листама.

"У прошлости смо имали случајеве да су поједини носиоци на кандидатским листама такође носиоци на компензацијским листама, што је јасан знак да поједини кандидати за сваки случај покушавају обезбиједити мандат кроз компензацијске листе уколико изостане подршка грађана за њих.

С тим у вези, изборни легитимитет посланика који су добили мандат кроз компензацијске листе може, али и не мора с обзиром на постојање више изборних јединица, бити мањи од изборног легитимитета којег имају посланици бирани на редовним кандидатским листама", закључује он.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Има и једно а и друго

27.02.2018 06:46

Тацно има добрих страна јер је у Народну скупстину на примјер усао Миленко Михаљица који је потпуно оправдао ове цетири године мандата.Док нпр има и слуцај Илије Стеванцевица који није вриједан коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

27.02.2018 09:04

Али и Адама Сукала,који је костао опозицију формирања владе нецкајуци се с ким це.На крају вјероватно кад није могао добити од владајуцих све сто је тразио, онда је као постао опозиционар, али тад је вец било касно, до тад су вец купили владајуци друге посланике.

Name

Грга

27.02.2018 07:19

Сдс је достигао саврсенство са компензационим листама, Стеванцевиц им је стозерни доказ за исказано саврсенство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.02.2018 08:26

Зар је он једини???????????

Name

АЛБАТРОС

27.02.2018 07:21

Ре Грга. Памет је памет. Сдс је интелектуална странка, а Стеванцевиц њихова нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.02.2018 07:33

Бе ли их неко и бира, лопови сами себе бирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

27.02.2018 11:49

Изборни праг од најмање 5%. Тиме би се ријешиле мале минорне партије и њихово уцјењивање. Никакве компензационе листе, већ затворене, да се неможе гласати појединачно за кандидате, јер је то на локалним изборима довело до огромних крађа унутар листе након завршетка избора. Послије 19х се договоре бирачки одбори и свако удара x за "свог представника у партији". Наћи начин да се ријеше папци. Ићи на варијанту да им се одузима мандат и додијели партији у којој је добио тај исти мандат. И није ово смањивање "демократије" него напротив, јер се са "папцима" губи гласачка воља народа. Све се то може уредити, али неће нико, јер им свима одговара. Некоме прије а некоме касније.

ОДГОВОРИТЕ