Сњежне падавине оковале регион

Хладни талас с температурама испод нуле и сњежним падавинама оковао је цијели регион.

Босна и Херцеговина 26.02.2018 | 14:27
Сњежне падавине оковале регион
У земљама региона снег и лед на путевима изазивају проблеме. Саобраћај је успорен на појединим путевима у Црној Гори, на неколико дионица у БиХ саобраћај је обустављен, док је у Хрватској на многим путевима забрањен саобраћај за теретна возила.

У Босни и Херцеговини данас је облачно, са снијегом, а јутрос су забиљежене температуре које су у просјеку ниже од оних регистрованих током викенда.

Најхладније је на Бјелашници -21 степен, а најтоплије у Неуму 0 степени.

Због неповољних временских услова у Босни и Херцеговини на снази је обустава саобраћаја за све категорије возила на дионицама магистралног пута М-15 Ливно - Шујица и Гламоч - Млиниште. Из истог разлога, на снази је забрана саобраћаја за сва возила и на регионалном путу Р-419 Ракитно – Блидиње.

Због зимских услова за вожњу, обустављен је саобраћај за теретна возила с приколицом и шлепере на путном правцу Коњиц - Сарајево.

Отежано и успорено саобраћа се у вишим предјелима у западним, сјеверозападним и централним крајевима БиХ.

Додатне потешкоће на путевима на подручју Ливна, Томиславграда, Купреса, Гламоча и Босанског Грахова узрокује јак вјетар који ствара сњежне наносе.

У појединим подручјима БиХ обустављена је настава у школама.

На територији Србије пада снијег, већих проблема у саобраћају нема, али је потребан велики опрез и возача и пјешака.

Са снегом на коловозу треба рачунати на ауто-путевима и путевима првог приоритета, оно што остане испод чистача од 1 до 5, а у планинским пределима и до 10 цм.

У Хрватској ју већини места температура не прелази нула степени, а понегдје је висина снега виша од два метра.

Најхладније је на Завижану, -21°Ц, док је најтоплије, свега нешто изнад нуле, било на Палагружи 4,5°Ц.

Становници десетак брдских села на Жумберку која спадају под Град Самобор већ су недјељу дана због обилног снијега одсјечени од остатка свијета јер се возила зимске службе до њих још нису успјела пробити. Ријеч је о око 50 углавном старијих људи у снијегом и ледом окованим засеоцима Писовац, Шимраки, Беливуки, Дане, Јеленићи, Голубићи, Павковићи, Павланци, Безовац Жумберачки, Ђурашини…

До недјеље је, тврде мјештани, нападало више од метра бијелог покривача, а на неким мјестима су наноси виши од два и по метра па се од Самобора путем у недјељу могло само до Будињака, гдје су радници Црвеног крста оставили пакете с помоћи у храни, јер се даље нису успјели пробити. До стараца, од којих су многи у тешком здравственом стању, помоћ није стигла, јер живе још неколико километара даље, наводи Јутарњи.хр.

Због зимских услова и олујног вјетра тренутно нема проходних путева за теретна возила из смјера унутрашњости према Далмацији и Ријеци и обратно, извијестио је у понедјељак Хрватски ауто-клуб (ХАК). Поједине дионице у потпуности су затворене за саобраћај.

И У Црној Гори због снијега јутрос се на сјеверу и на појединим дионицама у централним предјелима саобраћа успорено, саопштено је из Ауто-мото савеза Црне Горе (АМСЦГ).

Из АМСЦГ-а су упозорили да због ниских температура на путевима и у нижим предјелима нарочито преко мостова, има поледице.

Повремено јак ветар отежава саобраћање, а на путевима поред клисура и усјека има одрона.

Употреба зимске опреме обавезна је до 31. марта на путевима гдје је то назначено саобраћајном сигнализацијом, без обзира на временске услове, преноси ЦДМ.

Снијег пада и у Македонији, а у појединим дијеловима те земље има и магле што захтијева појачану опрезност у саобраћају.

Због снијежних падавина поједине линије градског превоза у Скопљу су скраћене, преноси Мета.мк.

Жива у термометру и у већем дијелу Македоније неће прелазити нулти подјељак.

Словеначки медији јављају да је и ту земљу захватио ледени талас, а температура се спустила на минус 15 степени. Највећи проблем су сњежни наноси који настају због јаког ветра и отежавају саобраћај.

Хладни талас захватио је многе земље Европе. Снијег и температуре испод нуле забиљежене су и у Великој Британији, Француској, Италији, Аустрији, Њемачкој...

У Риму су школе и вртићи затворени због снијежних падавина и ниских температура, а градски превоз је редукован.

Школе су затворене и у сјеверним и централним дијеловима Италије, а саобраћај се одвија отежано.

Како преносе страни медији, ни Русија није поштеђена "абнормалне хладноће", те су најављене температуре и ниже од минус 35 степени.

У Москви је ноћас жива на термометру пала на 20 степени испод нуле, што је најхладнија ноћ ове зиме, саопштила је руска метеоролошка служба.

Нови рекорд ове зиме од минус 27 Целзијусових забиљежен је на врху Цугшпиц у Алпима у Њемачкој, саопштила је данас њемачка метеоролошка служба, пренела је агенција АП.

Извор: Тањуг
Фото: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар