У БиХ стижу Хан, Јункер и Могерини

Погледи бх. парламентараца на посјету високе делегација Европске комисије коју чине Жан Клод Јункер, предсједник Европске комисије, Федерика Могерини, висока представница ЕУ за вањску политику и безбједност, и Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење, у сриједу су различити.

Босна и Херцеговина 25.02.2018 | 21:25
У БиХ стижу Хан, Јункер и Могерини
Једни сматрају да ће предстојећа посјета, када ће БиХ и званично Јункеру предати одговоре на упитник Европске комисије, бити само протоколарног карактера, без неких снажних порука, критика и захтјева, други су мишљења да је посјета историјска и да би се током ње могле чути и  критике, али и упуте бх. политичарима.

Тако Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, казао је "Незавиним" да је посјета историјска јер сама чињеница да долазе високи званичници Европске комисије и ЕУ говори да је БиХ на листи приоритета ЕУ и да су јој спремни помоћи на европском путу.

Никола Ловриновић (ХДЗ БиХ), предсједавајући  Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ,  рекао је да од високе делегације и од Европске комисије очекује да прихвати одговоре на упитник које ће им предати БиХ.

Александра Пандуревић (СДС), члан Заједничке комисије, од Јункера не очекује оштре поруке јер ће његова посјета, како сматра, бити протоколарног карактера са претјераним оптимизмом.

Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа БиХ и члан Комисије, рекао је да очекује од Јункера да симболично означи наредни корак БиХ ка ЕУ, те да је његов долазак доказ да ЕУ има опредјељење да се шири на западни Балкан.

Зденка Џамбас (ХДЗ БиХ), делегат у Дому народа БиХ и члан Комисије, очекује да ће Јункер говорити о блокадама када су у питању измјене Изборног закона БиХ, те да је позитивно то што ће му коначно бити предати одговори на упитник.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, сматра да ће то бити још једна од посјета на којој ће бх. властима бити пренесено шта међународна заједница очекује од њих и шта је потребно да би  несметано ишла ка ЕУ.

Њен колега из СББ-а Мирсад Исаковић истиче да долазак  високе делегације ЕУ указује на то да је БиХ поново у фокусу ЕУ, те вјерује да ће Јункер имати и критике и једну врсту упозорења да би власти морале више да раде на реализацији  реформских закона.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а и члан Комисије, казао је да од Јункера очекује да ће поновити оно што је у Стратегији о западном Балкану речено везано за БиХ, те да још једном  упозори да се БиХ мора обрачунати са криминалом и корупцијом како би кренула напријед у европским интеграцијама.

Извор: НН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Гладни Којот

25.02.2018 20:28

Цекали смо 20 година на ову посјету. Тек сада нам предстоји убрзан економски развој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2018 20:38

Ред би бијо за добродослицу припремити једно буре ракије??? Има их горих од Јелцина..........!!!

Name

Босњо

25.02.2018 20:36

Е незз како це реагират јер у сриједу борци организују протесте сиром федерације све главне петље це бит блокиране. Нек Европа види да су доцерали цара до дувара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

25.02.2018 21:49

Не знам сто протествујете, сигуран сам да сте у праву, кад цете нас позвати на заједницки. Ми или не смемо или не знамо...,

Name

За "Борац РС"

26.02.2018 07:54

Наравно да смо у праву. Код нас ти је то неки обичај, кад год прођеш поред Владе ФБиХ, неко увијек има и штрајкује, а то и није толико лоше. Бар народ покушава одбранити своја права. Мени је било тешко, кад смо се дигли 2014., а сами, јер је Баја дао све од себе, да вас увјери да не излазите на улице. Тад смо имали прилику да их подеремо до краја. Да сте и ви изашли, не би ови из СДА, могли уплашити остатак народа како Срби само чекају да се побијемо између себе, али главни им је помагач био Додик, који је вама причао исто то.

Name

куку нама са нама

25.02.2018 21:19

Јели овај Хан неки даљи рођак од оног што га напљуваше Додик и компанија,неки дан,идући по оној"што баби мило то јој се и снило"?А шта ако Могеринка зађе у Додиковину,хоће ли опет Баја да је,као у Јасеновцу,игнорира...СВЈЕТЛА НАМ ОБРАЗ ПРАВО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ванга

25.02.2018 21:50

Да упитамо бабу Вангу ста она казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево Рјешења

25.02.2018 23:57

Гдје је Јоханнес Хан ту је и Новоматиц,договор ће бити сљедећи: Ући ћете у Европску Унију под условом да Новоматиц Адмиралу препустите Лутрију БиХ и да Новоматиц Адмирал има монопол на прање новца преко игара на срећу,а ако не буде тако нећете ући у ЕУ,а ако будете слушали има ћете заштиту као Милорад Додик и нико вас неће кривично гонити,Милорад Додик за Новоматиц Адмирал пере новац већ девет година преко фирми НОВО РС доо и РСА Гаминг доо и максимално је заштићен од БиХ правосуђа. Сад ви господо размислите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор Републике нам Српске

26.02.2018 08:08

Тачно тако. Додикова рукавица за прање Новоматицовог новца Јово Радукић узнапредовао и постаде гравни Ревизора Републике нам Српске. Благо Европи кад овакву екипу позива у своје редове,оцекује је блистава будућност.

Name

Клик

26.02.2018 08:49

А у тој екипи велики маг фудбала, председник ФСС Коки...као фол Звездаш, а оно хајдуковац...више пута гледао Хајдук-Динамо на Пољуду него Звезда-Партизан.

Name

борац

26.02.2018 04:13

Тразим од власти РС да сацувају криминал и корупцију засто смо се борили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик Так

26.02.2018 04:42

А који ће к.... милион пута су дошли никад боље никад напредак само горе и горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-ман

26.02.2018 08:08

Ма није царе. Видиш да су се навадили овамо на ћевапе, пите, карадјордјеву и лесковацки роштиљ. Некретнине јефтине, радна снага џаба. Још кад направе аутопут да брже стигну, нећеш од оваквих моћи остат'

Name

Последњи кинески цар

26.02.2018 06:42

Могеринијева је јако симпатична жена. Из ње зрачи тај некакав привидно невидљив и сакривен шарм. Желио бих је упознати. То је мој једини коментар на ову посјету "високе делегације ЕУ". Сваки други коментар је беспредметан, бар тако мислим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2018 07:44

Представници ММФ-а, Трилатерале и Новоматица...садашњи господари БиХ и еx-Yуг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

26.02.2018 10:34

Док је била СФРЈ ови разни паметњаковици нису врсљали по истој.

ОДГОВОРИТЕ