Изузетни односи са Њемачком

Новинар Милован Јовановић каже да је утицај Русије неспоран не само у Србији, већ и у Црној Гори, Македонији, БиХ и у Хрватској. "Балкан је Русији увек служио као монета за поткусуривање", додаје, наводећи да је евидентан "малигни утицај Москве" у региону.

Србија 25.02.2018 | 20:54
Изузетни односи са Њемачком
То је добра и важна посета, уследила је након посете шефа руске дипломатије и пре тога сенатора Џонсона из САД, каже на то Јовановић. Европеизација, статусно решење Косова, суседско помирење је нешто што председник Вучић спроводи последњих пет година, додаје.

Каже да је најважније питање за Србију помирење са Албанцима, Бошњацима, Хрватима и статусно решење Косова.

Осврћући се на односе Москве према Србији, рекао је да је Балкан Русији увек служио као монета за поткусуривање.

Цитираћу мог пријатеља, генерала Граховца - Србија је полигон црногорске мафије и руске митоманије, каже. "Ми цивилизацијски припадамо Европи", додаје:

Нема дилеме да је евидентиран малигни утицај Русије на Балкану, да је Москва финансирала (вођу Каталонаца Карлеса) Пућдемона, (аустријског вицеканцелара Хајнца Кристијана) Штрахеа, Алтренативу за Немачку, пронацистичку партију, каже. Јовановић наводи да се Москва тиме јавно хвали.

Осврћући се на писање листа Данас да Москва има велики утицај на кабинет председника Србије, Јовановић каже да Русија сигурно то покушава, а да је и раније причао да је СПС "испостава КГБ" и Русије. Каже да томе у прилог говори чињеница да је Душан Бајатовић и даље на челу Србијагаса.

"Утицај Русије је неспоран не само у Србији, већ и у Црној Гори, Македонији, БиХ и у Хрватској... Балкан је Русији увек служио као монета за поткусуривање... Не може Русији да буде битнија РС, Србија, Македонија, БиХ у односу на Белорусију, Украјину, Казахстан..."

Говорећи о предстојећој посети председника Вучића Немачкој, осврнуо се и на тренутно политичко стање у тој земљи.

Немачка је у највећој политичкој кризи од Другог све рата, и први пут од тада се у Бундестагу нашла пронацистичка партија "Алтернатива за Немачку", наводи.

"Последње анкете од пре неколико дана показују да је Социјалдемократска партија пала на неких 15 одсто, а да је Алтренатива за Немачку постала друга по снази са 16 одсто, а да је и даље водећа партија Хришћанско-демократска унија са 31 проценат", додаје.

Меркел, каже, није више челична већ стаклена лејди, и да њен ауторитет и утицај ниује исти као пре четири године ни у Немачкој, ни у ЕУ.

Чека се 4. март да се види да ли ће чланство социјалдемократа потврдити коалициони споразум са ЦДУ, ако се то деси - то ће бити друг велика коалиција за редом, навео је, додајући да је то први пут у историји послератне Немачке.

Политика Немачке, каква год била влада, каже, према Балкану и Србији неће се мењати.

Вучић има најбоље званичне односе са Берлином од 1945. године, оценио је, говорећи о државницима наше земље.

"Релација са Берлином је на једном високом нивоу, Немачка је пријатељ Србије и Србија је пријатељ Немачке... Ова посета је мислим охрабрење око нормализације односа са Приштином, подршка да се нађе компромис са Албанцима, да се нађе заједнички именилац са Бошњацима и Хрватима и да Србија настави свој пут реформе и отварања поглавља, не би ли, кад за то буде време, постане чланица ЕУ", додао је.

Сматра да нема проширења ЕУ док унија не реши проблеме у својој кући, док не дође до прекомпозиције унутар Уније. Нама су важни европски стандарди, а не датум, рекао је гост Новог дана.

Осврћући се на изјаве шеф немачке дипломатије Зигмара Габријела на Косову, Јовановић је навео да је он рекао оно "што знамо десет година" - да до момента пуноправног пријема у ЕУ, Србија мора да реши питање граница, да промени Устав, да дође до нормализације с Косовом, да Србија мора да заврши реформе, поглавља 23 и 24 , борбу против криминала...

Нико не тражи да Србија призна Косово, већ нормализацију у смислу да Србија не саплиће у међународним институцијама, наводи и каже да је то модел две Немачке, модел Кипра.

Каже да је Косово де фацто држава, и подсећа да је независност прогласило у време владе Војислава Коштунице.

"То што Косово нису признале најсиромашније земље, најпроблематичније, најбезбедније и па и ако хоћемо најкорумпираније земље света, које пре подне признају, а поподне повлаче признање - то је неозибљно", навео је.

Подвлачи да су велике земље то учиниле - Француска, Немачка, САД, Велика Британија, Канада - а да нису признале Кина, Русија, Индија, Румунија, Шпанија - "земље које имају сличне проблеме".

Ми смо деведесетих година промашили скретање и идемо 28 година погрешним путем - све земље Варшавског уговора и Словенија и Хрватска ишле су путем ЕУ, казао је.

"Правила су била јасна након рушења Берлинског зида за комунистичке земље - отварање досијеа, лустрација, демонтажа војних и цивилних служби безбедности, улазак у НАТО и ЕУ", навео је. Истакао је и да је први предуслов за ЕУ улазак у НАТО.

А ми и данас тврдимо да смо победили НАТО пакт, додаје.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића је гнусан чин, нешто што је нанело несагледиву штету Србији. "Тај који је то организовао, тај који је то урадио одговараће да ли за пет, десет година..."

Упитан о кречењу мурала убијеног премијера Зорана Ђинђића у Београду, каже да је српско друштво дубоко подељено, а да је то вандалски чин.

"Мој колега Зоран Пановић је у праву кад каже да опскурна пропаганда која се врши преко медија, доводи до тога да и данас имамо подељено друштво - поделу на патриоте и издајнике... Да је Зоран Ђинђић издајник, Вук Драшковић издајник, масон..."

Извор: Курир/Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србац

25.02.2018 21:47

Продаце нас кад најмање оцекујемо. Идемо за Крим а Космет за Украјнски дио Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2018 07:48

Крим бар има море!