ЗОИ: Руска химна се ипак чула у Пјонгчангу!

Руски хокејаши и навијачи прославили су освајање златне медаље тако што су певали државну химну док је извођена олимпијска химна на додели медаља.

Остали спортови 25.02.2018 | 18:15
ЗОИ: Руска химна се ипак чула у Пјонгчангу!
Руска химна "грмела" у Пјонгчангу! Освојили су злато под олимпијском заставом, али су руски хокејаши на победничком постољу отпевали химну своје земље.

Русија је после продужетка у финалу победила Немачку са 4:3 и освојила златну медаљу у хокеју.

Олимпијски комитет Русије суспендован је 5. децембра због системског допинга његових спортиста на Играма у Сочију 2014. године, али је МОК, уз посебне критеријуме, дозволио 168 спортиста да учествују на такмичењу у Пјонгчангу. 

Они су се такмичили под олимпијском заставом и под именом "олимпијски спортисти из Русије" уз олимпијску химну. 

На церемонију отварања Руси су изашли под олимпијском заставом, а пошто је Међународни олимпијски комитет данас одлучио да суспензија остане на снази, Руси ће и на церемонији затварања бити под олимпијском заставом. 

Руски хокејаш Богдан Киселевич рекао је да је "слобода говора" то што су руски репрезентативци певали своју химну.

Руски тим на Зимским олимпијским играма бројао је 168 чланова, али нису наступали под заставом своје земље већ олимпијским обележјима након суспензије Олимпијског комитета Русије од стране МОК због распрострањеног допинга у Сочију 2014. године.

Хокејаши су освојили злато, победивши Немачку у финалу, а на победничком постољу, у традиционално црвеним дресовима, у глас су заједно са навијачима певали химну своје земље док је свирала химна Олимпијског комитета.

Већина њих изјавила је да је тиме испунила животни сан, да су тренирали за насјајнију медаљу са олимпијских игара и да су заједно донели одлуку да отпевају химну Русије на церемонији свечаног проглашења победника.

Селектор руске хокејашке репрезентације Олег Знарок рекао је после великог успеха да га је позвао председник Владимир Путин и честитао честитао му на освајању златне медаље.

"Звали су ме Владимир Владимирович Путин и главнокомандујући Олимпијског комитета Русије  Александар Дмитријевич Жуков и честитали су нам на победи. Служимо Русији", рекао је Знарок.

Руски председник послао је поруку хокејашима.

"Пут до титуле није био лак. Али, успели сте да останете сложни, уз тимски дух, вољу и карактер победили сте јаке противнике и показали сјајну технику, способност брзог напада и чврсте одбране", навео је Путин.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар