Срби данас имају мудру политику

У интервјуу за "Деутсцхландфунк" бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг је говорио о политичком стању у земљама Западног Балкана и перспективи БиХ на путу ка ЕУ.

Босна и Херцеговина 25.02.2018 | 10:10
Срби данас имају мудру политику
Њемачки радио Деутсцхландфунк је на својој интернет страници објавио опширан интервју са Кристијаном Шварц Шилингом у којем подсјећа на заслуге овог синолога и експерта за кинеску дипломатију, који је у такозваној Коловој Републици био министар за телекомуникације.

Он је био тај који је дао дозволу за оснивање приватних медијских кућа (РТЛ, Про7, САТ1 и других), којима је желио смањити монопол државних медија. Новинар "Деутсцхландфунка" подсјећа како је Шварц Шилинг крајем 1992. године демонстративно напустио ту министарску позицију.

"Стидим се што припадам овој влади", рекао је он, бијесан због тога што је коалиција Демокршћана и Либерала, по његовом мишљењу, учинила премало да заустави убијање током распада Југославије.

Сматрао је да је Њемачка била обавезна да заустави експанзију Србије на Балкану и то у оквиру НАТО-а. А као међународни медијатор и високи представник у БиХ касније је покушавао претворити БиХ у функционалну и одрживу државу.

Присјећајући се почетка сукоба на Балкану рекао је: "Распад Југославије у почетку није имао никакве везе са нама. То је било унутрашњо-политичко питање на Балкану. Но, Милошевић је комунистичку замијенио етничком идеологијом и рекао: Сваки дио земље гдје живе Срби треба да постане српски. Сви ми смо мислили да он то не мисли озбиљно, али је он то уствари милсио врло озбиљно. Ми тада нисмо ништа урадили, иако смо на својој страни имали најјачу алијансу на свијету – НАТО."

На новинарско питање о перспективама за приступ земаља насталих распадом Југославије у чланство Европске уније, он је одговорио:

"Оне су далеко од тога. Ту се уопште не може говорити о владавини права. То је чисто политичка ствар, и та чисто политичка ствар неће успјети, јер се заснива на лажним претпоставкама. Морате себи претпоставити шта то психолошки значи за све те људе. Босанце смо оставили на цједилу, нисмо их заштитили, нити смо им дали оружје да се сами бране. Потом су они добили Дејтон. Тиме су они, који су били нападнути и они које су намјеравали освојити, сада посљедњи у реду за улазак у ЕУ.

Срби су данас најпаметнији. Они имају најбољу политику, политику која је супериорна, и они ће бити побједници, као што су то намјеравали у вријеме Милошевића, али са катастрофалним средствима.

Данас то раде умјешном дипломатијом, мудро и истрајно. И та истрајност својствена игрању шаха, гдје знате да морате размишљати, не само о сљедећем, већ и о наредна два, три, четири потеза, одговорнима у ЕУ одузима сваку радост.

Американцима је жао и они кажу да је Балкан европско предворје, а не њихово. Сигурно да можемо разумјети све стране, само ће представници ЕУ то осјетити на својој кожи, јер већ данас имамо такву ситуацију да се не може рећи да је дошло до европеизације Босне и западног Балкана, него да је дошло до балканизације Европе.

То би могао бити крај приче ако се у једном тренутку не приберемо и правилно не ријешимо ова питања у складу са нашим вриједностима у Босни и Херцеговини и на западном Балкану", рекао је Шварц-Шилинг.

(ДW)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

коли

25.02.2018 09:44

Чим сам прочитао покушао критиковати Немачку због експанзије Србије истог момента сам престао читати даље-будала и човек с погрешним мишљењем се не мењају само остаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или

25.02.2018 10:37

Доминације Њемачке у ЕУ...експанзија њихове привреде, док су други падали...

Name

ре

25.02.2018 10:42

Добро си поступио, тебе нико не мозе преварити, то се одмах види.За сваки слуцај затвори уста, познато је да се интелигенција троси, па је нецес имати довољно да донесес неке одлуке за несто сто це ти користити у зивоту.Цувај се.

Name

Пролетер

25.02.2018 15:26

Кад Нијемац каже да имамо мудру политику, треба размислити на тренутак

Name

Наравоученије

25.02.2018 09:45

Не чини другима оно што себи не желиш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

25.02.2018 09:45

Све ово ласкање и хваљење српске политике можемо окачит мачку о реп, лијепо је то чути..али све је то био само увод у оно што је рекао на крају. Задња реченица је кључна, а свако ко има бар грам мозга зна шта она значи !! "наше вриједности у Босни" = грађанска БиХ, 1 човјек један глас, уз максимално поштивање и заштиту права сваког човјека појединачно, а не заштиту права три "етничка тора" !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.02.2018 10:05

Није. могла Југославија, Србима не треба пропала бих.

Name

Синнy Боy

25.02.2018 09:58

Чуј га, "Распад Југославије у почетку није имао никакве везе с нама "...Стари увијек поспани србомрзац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2018 10:26

Они су све криви људи густери, масони, људи ниндза корњаце, и митска бица глоздери.Ми смо тако фин народ, сви ми на овим просторима и никад нам не би пало на памет да ратујемо да нас ови горе наведени нису навратили.

Name

ре Синнy Боy

25.02.2018 10:30

Лик ноцима не спава због мрзње према србима, то му даје смисао зивоту.Томе нас уци Дератицева историја срБског народа стара 12 000 година.

Name

Синнy Боy

25.02.2018 11:01

Ре, лупас глупости. По теби испада да су Американци , Њемци ,Енглези...цивилизовани народи који никада не би себи дозволили да их се увуку у некакве ратне сукобе. Либија, Сирија, Јемен, Непал, Украјина...су дивљаци? Шпанија и Каталонија су прави примјер како се народ за неколико мјесеци пропаганде може увући у сукобе.

Name

ре Синнy Боy

25.02.2018 12:06

Ниста висе од тебе, није споран утицај вањског фактора, али то је у твојој глави предимензијонирано, испаде ми ниста нисмо криви.Е вала си набројао све мерхаметли земље.Па они се посвадјају ако ко коме казе црне су ти оци у глави, или моја је књига боља од твоје.Каталонија има сепаристицке аспирације стољецима, кад Америка није ни постојала.

Name

Немам Другу домовину

25.02.2018 10:05

Ко је вјецитио добар и кооперативен буде на крају издат и доњи .Србија ко фол се цивилизирала , а Додо ради сто му вуцко нареди. Спроводи се Сану политика. Босњацима се отима земља, језик, нација само сто су муслиманске вјере . сто се таква политика не примјењује на црногорцома.? Босни се отезава сваки напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПАС

25.02.2018 11:04

Не ради Додо оно што му Вучко каже већ оно што му каже његов и Вучков заједнички шеф а то је Американац .

Name

Дејан.БЛ

25.02.2018 17:35

Извини, коме то отимају земљу ??? Да ли знас колико процената (катастарски) земље су у власниству Срба.? Када би вратили сву национализовану имовину, пола Сарајева би било у власниству СПЦ а. Од Економског факултета па надаље... Сто се језика тице, не знам како мозе да се узме несто сто не постоји. Цуо сам за српски,хрватски језик, али босански нисам никад. Да ли је тај језик постојао '91? Наравно да није. Тезња Муслимана да доминирају а измисљени језик је један од њихових трикова за тим, водице БиХ у поновни распад.

Name

007 Бонд

25.02.2018 10:15

Срби хоће победити! И биће уједињени! А то знају и ови у ЕУ! И то све уз помоћ паметне дипломатије и паметне политике! И никад више овде на Балкану неће бити рата! П.С.Оживеће чак и тренутно пале (све) САО Крајине... за Косово се данас снажно Србија бори... А у Црној Гори се буде, и полако се враћају на старо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

25.02.2018 10:51

Хехехе а ти си једна будала

Name

борац

25.02.2018 10:17

Само си ти јос фалио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

25.02.2018 11:14

Зазто срби гледају уско...засто цијели свијет (осим руса наравно) прица једно, а срби друго...засто цијели свијет има једну прицу у погледу БиХ, а срби другу...засто цијели свијет казе једно , а ви друго...мора цијели свијет мисли криво...

Name

ре срби

25.02.2018 13:50

Један поглед имају уса и трецина европске уније, они гледају новцем и интересом. То је мање од 8% свијета.

Name

Јимбеам

25.02.2018 10:30

Стари непријатељ Срба који и данас вјерује да је Милосевиц зелио "велику Србију" - ово је био и остао главни ратнохускацки слоган Запада. Сада се све висе види да је политика Запада трула и превазидјена, као и то, да је "европски пут" пуста зеља иза које се крије слабост, а не стварни квалитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2018 11:05

А јок, није, као ни остатак Срба :Д Дусхе драге наивне и невине.

Name

истина боли

25.02.2018 10:48

Силинг је потпуно у праву! Нема се ста висе додати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

25.02.2018 10:52

Ста је порука сада ? Да су опет Срби криви зато сто су овај пут паметнији мало. Вјероватно би вољели да је обратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докле

25.02.2018 11:39

Зар је та информација ста је неки полусвијесни нијемац рекао за неки њихов радио. Овоме је потребнији поп него љекар. Он је своје одрадио, остаје мрзња и цезња покоравања. Ко мисли да су му нијемци пријатељи на Славу му дилазили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

25.02.2018 14:04

Свабе не воли нико осим балканских полтрона који мисле да су равноправни са њима.