Напета ситуација уочи посјете БиХ

На БиХ се мјесецима чека да одговори на 3. 400 питања Европске комисије, пише штампа на њемачком.

Босна и Херцеговина 24.02.2018 | 09:19
Напета ситуација уочи посјете БиХ
Аустријски лист Стандард пише како је неколико дана пред посјету шефа Европске комисије Жан Клода Јункера земљама Балкана, у Сарајево стигла и аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл.

“На њеном програму је био разговор са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем и министром спољних послова БиХ Игором Црнатком. На БиХ се мјесецима чека да одговори на 3.400 питања Европске комисије, која су неопходна да се добије увид у неопходно усаглашавање европског законодавства са оним у БиХ. Протеклих седмица дошло је до одгађања јер није било јасно, ко је задужен за питања образовања али и зато што је РС инсистирала на томе да излиста сопствене податке, који не одговарају државним.”

Јункер тражи одговоре

“Калдун Сино, замјеник шефа делегације ЕУ у БиХ, још није видио одговоре за које се мора добити сагласност на свим нивоима ове комплексне државе. Они до 28. фебруара – до доласка Јункера у БиХ – морају бити преведени на енглески и представљени. Посљедњих мјесеци је Координациони механизам између комплексних нивоа бх-државе. Сино наглашава да ЕУ као релевентне признаје само резултате пописа становништва у БиХ на државном нивоу, које је потврдио Еуростат, а не оне које нуди РС.

У Републици Српској је, пише Стандард, тренутно проруска партија СНСД на власти, која пропагира неуставно одвајање РС од БиХ. Шеф ове партије и предсједник РС Милорад Додик недавно је међутим на конструктиван начин ургирао да се одговори на каталог питања.

Не може се међутим очекивати да ЕУ Босни и Херцеговини да статус “кандидата. Садржајно се на различитим владиним нивоима већ дуго ништа није урадило. Упркос томе је ММФ одобрио кредит БиХ што је заправо кршење правила стратегије “Новац за реформе”. Политичари у БиХ су већ седмицама у изборној кампањи, иако су избори тек у јесен. Њихова реторика је, сходно томе, оштра.”

Додик хоће у Предсједништво БиХ

“Додик је”, наставља Стандард, “најавио да ће се, као представник српског народа, кандидовати за функцију у трочланом Предсједништву БиХ иако одбацује државу БиХ. Но у случају да га изаберу он неће, како је рекао, ићи у Сарајево у Предсједништво, већ ће преко телефона бити укључен на сједнице.”

“Посматрачи сматрају да би Предсједништво БиХ са националистима Милорадом Додиком са српске, Драганом Човићем са хрватске и Фахрудином Радончићем са бошњачке стране још више могло угрозити стабилност БиХ. Други опет виде шансу у томе да Додик преузме одговорност на нивоу државе БиХ. САД је тренутно алармирана јер се полиција РС треба наоружати са 2.500 аутоматских пушака из Србије, које уопште нису неопходне. Безбједносним снагама БиХ велику бригу задају и радикално-националистичке групе у Републици Српској.

Током, како пише Стандард, ''неуставне прославе 9. јануара као Дана РС'' појавила се униформирана група “Србска част”, која је повезана са руским Центром за обуку у Нишу али и Додиком. Постоји страх поводом све већег руског утицаја и због отварања другог руског Центра за обуку у БиХ. Министарство унутрашњих послова РС намјерава да своје специјалне јединице пошаље на обуку у Русију”, примјећује аустријски Стандард.

Јасно опредјељење за БиХ у садашњим границама

Поводом посјете аустријског министра одбране Мариа Кунасека аустријским трупама, стационираним у НАТО-бази Бутмир у Сарајеву, које се временски поклопило са посјетом аустријске шефице дипломатије, аустријски Дие Прессе пише како је министар морао одговарати на питања у вези са аустријским вицеканцеларом Штрахеом, који је у једном интервјуу у јесен 2017. рекао да не види “позитивну будућност” за БиХ као јединствену државу и да Републици Српској треба дати “могућност за независност”, због чега је јако критикован.

С тим у вези Кунасек је рекао: “Постоји “јасно опредјељење” за БиХ у њеном садашњем облику, осигурао је Кунасек додавши да он као минитар одбране има одговорност за аустријске војнике у БиХ. Додао је и да у БиХ ситуација није стабилна и да има још пуно посла да се уради. Кунасек је и сам био као војник провео шест мјесеци у БиХ.

На слична питања, која се односе на дипломатију представника Слободарске партије ФПÖ, чији је члан вицеканцелар Штрахе, Кунасек је претходно морао одговарати и на Косову, гдје је посјетио аустријске трупе у саставу КФОР-а. Штрахе је скренуо на себе пажњу са изјавама око Косова, за које је рекао да је саставни дио Србије, иако је Аустрија подржала и признала независност Косова”, пише Дие Прессе.

Извор: ДW

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ранко

24.02.2018 08:26

Зна ли ми ико одговорити који су то услови за цана предсједниства? Миле под санкцијама, Цови под сталном истрагом, Радонциц исто, Бакир незналица, Зељко сиров.... КО остаје? Иваниц донекле... Са хрватске стране нико, са босњацке исто... Најбоље да Сејдица или Финција на једно 10 година поставе... Они су најбољи избор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукогребина

24.02.2018 08:46

Ови наси вукогребинаси и неце у Европу само фолирају. А Европљани никако да то схвате. Кад би они у ЕУ пљацкали као сто пљацкају сада

Name

Озбиљност

24.02.2018 08:50

За Европу треба озбиљност и владавина права а не селдзук систем владавине цеифа у цијелој БиХ.

Name

ре Ранко

24.02.2018 09:03

Да је висок најмање 1,95, тежак 130 кг, да има плаве очи, да је просијед и да није без косе, да има краћи нос а дуже прсте, да лаже, краде и вара и да има моћ да нас убиједи да је он најбољи.

Name

Пролетер

24.02.2018 09:29

Ништа ново. Сви знамо да од одвајања РС нема ништа и у наредних пар деценија. Таман док Додик не купи цијело Дедиње, па тако да ће макар он, сигурно моћи да се отцијепи од БиХ.

Name

Дамир

24.02.2018 10:40

Ранко управу си боље нисмо ни заслузили најбоље дати људима све функције или из африке довести људе да нам владају ми нимсо способни низасто осим слагати украсти и задузити се

Name

Последњи кинески цар

24.02.2018 11:35

Чудна држава, и није чудо што неможе напријед. Нема повјерења међу народима. Три члана предсједништва, три политике, нема заједничког става ни око чега, сем око високих плата које нису зарадили. Видјело су у Београду да немају јасан и заједнички став. Свако вуче на неку своју страну. Читав мандат им је прошао у конференцијама за штампу гдје причају само о политици, никад о конкретним стварима да би нешто кренуло напријед. Један хоће БиХ, друга двојица упорно раде на рушењу те исте земље коју представљају и од чијих народа су енормно плаћени. Сви виде и знају да нешто треба мјењати, а неће нико, или незна или несмије?! Наши политичари су сконтали да овако могу вјечно. Њима је добро, једном влат у РС, други мандат на нивоу БиХ, и тако редом. Човић ако буде живио 200 година, све те године ће бити на власти, јер његов ХДЗ нема уопште опозицији нити алтернативу у Хрватском народу. И зашто би онда он нешто мјењао, тражио неки бољитак, када њему никад боље није било нити ће бити. Просипа шупљу националну реторику на коју се још увијек људи пале,а он пролази и ужива. Тако раде и остали. Немају никакву одговорност за посао који раде нити за изговрене глупости са којима само завађују народе и држе их на ланцу у својим торовима. И онда видим. што је апсурд, да нису криви они, него ми. Ми их бирамо, од њих правимо свеце и недодирљиве, а они нас ј... у здрав мозак. Тако ће вјероватно бити и након октобра ове године.

Name

куку нама са нама

24.02.2018 09:16

Бице како СИНО И ТАТА казу...па зар невидите да искацу ко пацови све један по један ти европски зандари.Док се створе услови,а сто никоме није циљ,дотле це се распасти ова структура БиХ,а Арапи бити вецинску власници земље у којој неце бити продуктивног становниства..ето то је та куповина времена политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд Збуњеног

24.02.2018 10:06

Ако Додик Србе обмањује да нема државе БиХ,да ће дио државе припојити Србији,да ће осамосталити РС да ће...да ће...нема шта неће,а кандидује се за Предсједништво те државе онда ту има нешто нејасно.Е, Срби сад ми ви нисте јасни и није ми јасно да не схватате суштину његовог србовања и ове кандидатуре и да и даље слиједите чувара своје гузице и гузица његових пулена.Кад пратите његов ратни пут,његов долазак на власт,његове изјаве о рату ,о Сребреници,Караџићу,Младићу,пренос надлежности и друге изјаве,кад пратите његово богатство,унуштавање банака,распродају РСа,створену српску сиротињу и тајкуне и сина Игора и кцерку и Игокеу и вочњаке и виле,да ли се запитате шта је са вама.Ово слично се дешава и у Федерацији,међутим у Федерацији ће се изгледа и нешто промјенити,а ви сте заробљеници култа вође.Ви јос мислите да су Вучић и Додик Тите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре луд збуњеног

24.02.2018 13:46

Управо тако то им је кроз историју тако нек је водја нек иде у инат цијелом свијету па и под цијену гладовања па и бомбардовања..примјер милосевица..други примјер краљ их увукао у рат и магла у иностранство а народ оставио ко г ...на цједилу..ал ,, за краља и отадзбину,,

Name

ре ре л.з

24.02.2018 16:26

Медједе сто неказес да је вас алија увуко у рат.Сто неказес да сте спаки на тор И да су вас прогласили леглом терориста.вас да је напала једна земља неби вас било нигдје а камо нато који није мого ниста 72 дсна.зато се покопо по усима.

Name

боро

24.02.2018 10:17

Ма ови би и на Марсу насли ста це пљацкати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.02.2018 11:39

З/ашто напета.Ако су у питању кандидати за Председништво,још нитко није званично кандидован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

24.02.2018 12:33

Па људи ово су карикатуре ово да нас преставља у свету

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

24.02.2018 13:30

Изгледа да је БиХ највазнија дрзава у Еуропи,гледају нас као да смо у кавезу и смију се.Не зна се ко је јаднији ,они или ми....

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик,бакир,цовиц

24.02.2018 13:30

Каква европа,нама је супер и овако.Имамо папака и оваца да сисамо,до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

24.02.2018 16:21

Теско нама сњима.

ОДГОВОРИТЕ