Зелене или жуте - боја лоптица је?

Иако се чини као лако питање, одговор није тек тако једноставан

Свијет 23.02.2018 | 22:49
Зелене или жуте - боја лоптица је?
Лавину коментара и размишљања покренуло је питање једног од корисника друштене мреже Тwиттер који је затражио помоћ у одгонетању вечите тајне тениске лоптице и тога да ли је она зелена, жута, или је неке друге боје.

Скоро 56 одсто људи који су му одговорили рекли су да је зелена, 42 одсто да је жута и само 6 одсто да је неке друге боје. Који је одговор тачан? Како бисмо дошли до одговора морамо мало да се позабавимо историјом тениских лоптица.

Црне и беле лоптице на самом почетку

Оне су на самом почетку биле црне и беле. Са појавом телевизије, гледаоци су имали проблема да прате мечеве јер им је било тешко да прате лоптицу. 1972. године стигла је наредба да се оне црне замене жутим лоптицама, док су се беле још увек користиле. Правило је обухватало да лоптице треба да буду споља израђене од мекшег материјала.



Произвођачи тениских лоптица их и сами декларишу као жуте

"Начин на који ми перципирам боје и објекте дефинисано је перцептивним и когнитивним факторима, као што је светлост која се рефлектује до нашег ока и знање о томе шта људи обично означавају и како. То како ћу ја да означим лоптице зависи од тога коју боју видим када их погледам, рекао је Бевил Конвеј, истраживач са Националног института за национално здравље.

Слична ситуација је са бананама. Њих описујемо као зелене кад нису довољно зреле, жуте кад су зреле, али и браон када су гњиле. Међутим, за банане увек кажемо да су жуте. Вођени овом логиком, пре ћемо закључити да су лоптице жуте него неке друге боје. Зато ћемо кад нас питају које су лоптице боје пре да кажемо да су жуте него зелене. За боју лоптица на постоји сагласност као код банана.



Ипак су жуте боје?

Жута је одабрана за боју лоптица јер су произвођачи мислили да је жута довољна јака боја коју људи могу да виде са лакоћом. То је боја коју сви лако уочавамо и препознајемо је као такву. У 2015. години Конвеј и други експерти указали су на проблем "боје хаљине" коју су људи различито препознавали у зависности од топлог или хладног светла којим је била изложена у току дана.

Када посматрамо неке објекте под различитим светлима видимо их у различитим бојама. Исти је проблем и са тениским лоптицама. Они који су рекли да су тениске лоптице жуте - хаљину су видели у белој или златној боји. Они који су је видели у плавој или црној боји јер су искључили топле боје рекли су да су лоптице зелене.



Постоји разлика између ноћних птица и ранораниоца

Експерти су отишли корак даље и изнели своја сазнања да људи који су "ноћне птице" које проводе много времена под топлим светлом видели су лоптице у зеленој боји, а ранораниоци који су изложени дневном светлу виде их као зелене, пише тхеатлантиц.цом. Чак и начин живота утиче на нашу перцепцију боја.



На крају не можемо, а да не закључимо следеће: боја тениских лоптица зависи од очију посматрача. Због тога не можемо да кажемо да сви перципирамо реалност на исти начин, јер то сигурно није случај.

(Телеграф.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко Немирко

24.02.2018 00:30

Ма те лоптице су металик плаве. Цорав то види

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаспер

24.02.2018 04:48

Зелена је боја лоптице

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

24.02.2018 12:10

Мој конацни одговор је....Лимун зута