Непотизам гуши Републику Српску

Нетранспарентни конкурси, намјештени послови, измишљена радна мјеста. На функцијама подобни, а не способни. Тешко да у Републици Српској постоји функционер у власти да није запослио неког члана уже или шире породице, пријатеља или кума, слажу се саговорници у емисији "Изазови" БН телевизије.

Република Српска 23.02.2018 | 22:30
Непотизам гуши Републику Српску
„Разговарајући са колегама из власти зашто то чине, добио сам одговор: `Ако ја не запослим свога запослиће онај други свога. Ми не причамо да ћемо запослити способне и квалитетне људе, јер нам очигледно не требају они који мисле, него гласачко тијело, и на то смо свели Републику Српску` “, каже Давор Шешић, посланик СДС-а у НС Републике Српске. 

„Лакше је једном младом поштару, који жели да ради у Поштама Републике Српске да се запосли у Поштама у Словенији него у Поштама РС. Зашто? Зато што Поште РС никада нису расписали јавни конкурс“, каже Адам Шукало, предсједавајући Антикоруптивног клуба у НСРС.

Непотизам цвјета. А највећа одговорност је на грађанима.

„Грађани су итекако свјесни да нешто не функционише, али само онолико колико се то тиче њих. У оном тренутку када добију прилику да потегну неку везу стрица стрине, пријатеља онда непотизам више није страшан.

Али ако се њихово дијете није могло да запосли због непотизма онда су гласни и критикују. То доводи до проблема да у институцијама раде неспособни људи и држава зато пропада“, каже Александра Летић из Хелсиншког одбора за људска права у РС.

Има ли рјешења?

"Пробали смо све. Имамо законе, имамо органе и тијела - имамо, имамо и судове, апелације, конвенције... Све имамо. Зашто онда то немамо у пракси", пита виши асистент на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Ђорђе Мариловић и одговара: "Зато што не постоји свијест грађана".

"Један од начина да се ријеши проблем је да се повећају плате у приватном сектору, тј. да се смање плате у реалном сектору", наводи Шешић.

Грађани су преварени, изгубили су повјерење у институције и спас траже у пословима ван граница Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Породица Дмичић

23.02.2018 21:14

Нама је супер . Сви смо запослени , зене , дјеца , музеви, љубавнице, љубавници . Размнозавано се и растемо. Нисмо једини има јос оваквих цасних породица гдје сви раде и не губе вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

24.02.2018 00:14

Ви,и породице Додик,Спириц,Радмановиц,кумови ,укупно девет.Одлицно,ал ста за оних 999993 градјанина,ако нас јос има преко милон?

Name

ре има

24.02.2018 09:09

До доласка ових лопова, мораш признати да је владало исто правило и код оних који су тада били на власти. Зашто то не признати?? Па и у најтежа времена, у рату, у ров је ишао онај ко није имао везу да буде у радној обавези. Гдје су сада и чиме се баве Радованови и Момчилови ратни пратиоци. Бизнисмени, ако ниси знао. Сви су у приватном бизнису или су у запослени у институцијама бих и Републике Српске, на буџету. Власници су кафића, ресторана, теретана, фитнес клубовам пабова итд.....

Name

Пролетер

24.02.2018 09:31

Ии? Шта је вијест? Јел то Цвијановићка има још дјеце, за коју нисмо знали? Зар има и та државна фирма, а да није објавила тендер за набавку опреме, а да није Игро Додик побиједио?

Name

Арнаути

24.02.2018 09:32

И ми смо сви на буџету, па шта нам фали. Дамир је толико вјешт у ''поштењу'', да сам себе убиједи да је лаж истина.

Name

Ре

24.02.2018 10:51

Ја кривим Бакира за ово. Хахахаха То питајте Милета да потврди

Name

Стефан

23.02.2018 21:16

Обидјите судове па да видите шта је непотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П.Таxи

24.02.2018 00:42

Гледао сам емисију.Све је жива истина!Поздрав од таксисте који ју је возио данас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плате

24.02.2018 06:29

Повецати у приватном и смањити у јавном. То су хтјели реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

24.02.2018 07:07

Морате добро да припазите,јер Миле планира да Вас покраде на изборима,поготово на гласовима путем поште!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

24.02.2018 07:31

РС је катастрофа захваљујући Баји уништио је и оно мало професионализма културе привреде економије школства.Зашто су људи ратовали гинули јер за ово.гдје је доктор молер учитељ дрвосјеча економ багерима. Кажу зашто нема секса у фирми па како све род до рода .саве Баје са купљеним дипломама глуме господу а Крка нн и невидјени.Учени професионалци у својој струци су отјерани.Јер од таквог смеча немогуће добити посао .Али ко и је..е нек се гуше сами у своме смрадуСамо шта ћемо кад одведеш дете доктору а оперишега роман са дипломом од 20000 Илијаде марака или дјете ти учи бандераш.Каква рс то је само крава музара за романе кумове иде.Примитивизам крканлук неписменост дно дна.Фалато баја до јаја уништио си све што си могао па и ову омладину која бјежи главом без обзира из те оазеРС СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2018 07:56

Кажу нема сеxа у стаклари, па како ће бити када је све гола фамилија, ко год може једини излаз је бјежанија, распад "система".

Name

Зива Истина

24.02.2018 09:24

Непотизам није својствен само на дрзавном нивоу! Исто стање је у И ЛОКАЛНИМ заједницама. Само странацка књизица отвара могуцност запосљавања јер је то гаранција да ЦЕ на изборима ти људи морсти гласати за странку! На прослим изборима у једној основној сколи у Бијељини зена је добила запослење Али је морала обезбиједити 100 гласова за једног одборника! Нее писем ово да би доказао да се то десава само у Бијељини јер је то ,назалост,опста појава!

ОДГОВОРИТЕ