УЕФА обавијестила Звезду: Кључ на трибине, условно!

На адресу Љутице Богдана 1а стигао допис из Ниона који се односи на инциденте током меча Црвена звезда - Келн.

Фудбал 23.02.2018 | 21:45
УЕФА обавијестила Звезду: Кључ на трибине, условно!
На адресу Љутице Богдана 1а овог петка у преподневним сатима стигао је допис из Ниона у ком се Фудбалски клуб Црвена звезда обавештава о казни због пропуста у организацијиутакмице са Келном.

Сазнање Монда да су црвено-бели кажњени потврђено је око 16 часова саопштењем на сајту УЕФА у којем се наводи да је Звезда кажњена условним затварањем северне и јужне тирибине за једну утакмицу у такмичењу које организује Европска фудбалска унија, а мораће и да плати 56.000 евра. Условна казна трајаће две године.

Црвена звезда затражила је појашњење одлуке која је донета након што је 15. фебруара отворен постпупак против српског клуба због инцидената забележених на децембарској утакмици са Келном на затварању групне фазе, као и фебруарској утакмици са ЦСКА у оквиру шеснаестине финала Лиге Европе.

У штуром писму послатом из Ниона јасно стоји само да се казна односи на меч са Келном и која је конкретно санкција у питању, али не и на коју се трибину она односни, као и шта је тачно прекршај за који је српски клуб кажњен.

Претпоставка је, пренео је извор нашег портала, да је Звезда кажњена због бакљаде коју су приредили навијачи немачког клуба смештени у "кавез" између јужне и западне трибине.

Одговор на ово питање посебно је важан правном тиму црвено-белих како би се одредио прекршај који ће у наредне две године, евентуално, активирати условну казну и аутоматско затварање дела стадиона.

Делегат УЕФА је током утакмице са Келном уочи три прекршаја касније приписана организатору утакмице:

- паљење бакљи;
- убацивање предмета на терен;
- стајање на степеништу и блокирање излаза;

Подсећамо, Црвена звезда је због спорног транспарента истакнутог на стадиону БАТЕ Борисова у Белорусији, на утакмици 5. рунде групне фазе, пробитно била кажњена утакмицом без присуства публике на Стадиону "Рајко Митић" као и новчано, 50.000 евра, али је касније жалбеним поступком ова санкција ублажена на условну казну у трајању од две године и 30.000 евра.

С обзиром на то да је утакмица са Келном одиграна пре него што је започет период условне казне за транспарент подршке Ратку Младићу, као и да се прекршаји из два поступка не поклапају ни у једној тачки, није постојао основ за активирање казне ублажене жалбом. Ипак, Звездине правнике занимаће и какав ће бити однос две условне казне у наредном периоду - да ли се оне сублимирају или воде потпуно одвојено за изречени период.

Оно што би могао да буде проблем је исчекивање санкција за меч Црвена звезда - ЦСКА, током ког су и руски навијачи палили бакље.

Уколико је Црвеној звезди као организатору утакмице данас изречена условна казна због инцидената које су направиле присталице немачког клуба у децембру, биће занимљиво видети какав ће утицај бакљада Руса у фебруару имати на цео овај случај.

Углавном, учешће у Лиги Европе ове сезоне завршено је за фудбалере и стручни штаб Црвене звезде, али не и за правну службу.

УЕФА је паралелно са постпуком против Црвене звезде покренула и онај против Келна по три основа: паљење бакљи, убацивање бакљи у терен, материјална штета на стадиону. У међувремену, Немци су због инцидената у Лондону током меча са Арсеналом успели жалбом да ублаже казну која сада гласи: условна забрана продаје улазница навијачима за наредну утакмицу у гостима током две године и 27.000 евра, уз обавезу контактирања челника Арсенала у периоду од 30 дана ради накнаде штете. Ако прекршаји из Београда буду значили и активирање ове условне казне за Келн, правни тим Црвене звезде могао би да извуче драгоцене поуке за процес који је и даље у току.

Коментари / 0

Оставите коментар