"Ово је покушај државног удара"

У Сарајеву је данас одржан састанак којем су присуствовали потпредсједница СББ-а Адиса Омербеговић-Араповић те лидери СДП-а Нермин Никшић, ДФ-а Жељко Комшић и НС Предраг Којовић.

Босна и Херцеговина 23.02.2018 | 13:44
"Ово је покушај државног удара"
Заједно су затражили да ЦИК престане са активностима наметања неуставних и дискриминаторских модела попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ и позвали ОХР да прекине активности ЦИК-а, преносе Вијести.ба
 
Рекли су да је на Колегију ЦИК-а ипак данас превладао разум па је одлучено да се не расправља о два спорна документа.
 
Омербеговић- Араповић је рекла да учесници састанка траже од ЦИК-а да одмах и без икаквог условљавања обустави све активности које руше уставни поредак ФБИХ и БИХ.

- Става смо да се ради о неуставном и незаконитом поступању и покушају нарушавања Уставног поретка ФБиХ и БиХ. Наши заступници у Заступничком дому ће у сарадњи с другим заступницима у Парламенту ФБиХ и Парламентарној скупштини БиХ у што краћем року припремити потребан број потписа, али и поднијети захтјев за оцјену уставности спорног члана 10.12 Изборног закона на основу којег је ова одлука донесена - казала је Омербеговић-Араповић.

Лидер СДП-а Нермин Никшић је рекао да су се поједини чланови ЦИК-а поставили изнад Устава БИХ, а с намјером да у цијелом процесу иду на руку ХДЗ-а БИХ.
 
“Врло је индикативно да се све дешава у тренутку док ЕУ и САД покушавају модерирати ставове о Изборном закону, да ЦИК то минимизира. Ово је покушај државног удара на БИХ. Очекујемо и да се СДА огласи да ли између интереса ХДЗ-а и БИХ бира државу“, рекао је Никшић, пишу Вијести.ба.

Рекао је да је недоспустиво да се ЦИК поставио изнад Устава бих и да жели у функцији промотора политике ХДЗ-а донијети нешто сто нарушава правни поредак БиХ.

Питање је ко су људи у ЦИК-у који се могу на такав начн понашати, да не кажемо да се сви понашају на идентицан начин, додао је.

Казао је да на данашњој на сједници колегија није била већина чланова ЦИК-а, па и није постојала могућност за уврштавање на дневни ред ових спорних одлука.

Додао је и да су ове странке спремне и на радикалне потезе па чак и да се повуку из рада Парламената.
 
Комшић и Којовић су су изразили задовољство због састанка, док је лидер НС-а рекао да је ово прва велика побједа прије побједе на опћим изборима.

Комшић је нагласио је да је невјероватан начин на који је регулисан избор делегата, при чему у Гораџу не живи нико, у Тузли нема ниједног Хрвата, а у ХНК нема Бошњака.

Рекао је да постоје информације да је предсједница ЦИК-а на састанку са госпођом Кришто приједлоге договориа и треба да објасни како се ово нашло у оптицају.

Предсједник Наше странке Предраг Којовић рекао је да се ради се о документу који би креирао грађане другог и трећег реда

- Та чињеница говори да је ово најачи удар на државу и он окупио је овдје необично друштво, чак и странку из власти, јер ово превазилази страначке и етничке баријере и ово је пирање какву БиХ желимо, рекао је Којовић

- Није ми жао што је ЦИК изашао са овом јер је описао оно што ХДЗ хоће, да заврши оно што није могао пушкама и тенковима од 1992 до 1995, рекао је Којовић.

(Вијести.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тwигхлигхт зоне

23.02.2018 12:46

Унос података са бирачких мјеста у централни компјутер...тину нину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

р

23.02.2018 12:55

Мој нермине да би се извео дрзавни удар морас имат дрзаву.зато сто мање прицас мање будес глуп.називас брзавом несто дје висе има странаца који одлуцују него домацих само дегенерици могу зват дрзавом Стварно ми те је зао.Ал глуп си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

23.02.2018 17:40

Ето ти си паметан.

Name

М. Н.

23.02.2018 12:58

П. Којовица се сјецам као солидног студента Правног факултета у Сарајеву, не знам за ста му слузе ове изјаве.

ОДГОВОРИТЕ