Анализа: Три мјеста, а пет кандидата...!

Ко ће из Премијер лиге у Лигу шампиона? Манчестер Сити је већ капарисао титулу и остаје нам битка за друго, треће и четврто место.

Фудбал 23.02.2018 | 23:05
Анализа: Три мјеста, а пет кандидата...!
Нико никада није тако брутално убио неизвесност у шампионској трци Премијер лиге као Манчестер Сити ове сезоне. Већ на половини сезоне је било јасно да Гвардиолин тим незадрживо хрли ка титули првака. Са 16 бодова више од првог пратиоца на 11 кола пре краја, Грађани су решили питање шампиона Енглеске...

Уместо неизвесне трке за титулу која се летос очекивала, сада смо добили трку за друго, треће и четврто место и директан пласман у Лигу шампиона. Од наредног лета се мења формат за учешће у Лиги шампиона, па представници најјачих лига више неће ићи у квалификације. Четири првопласирана из Премијер лиге иду директно у Лигу шампиона.

С обзиром на то да је Манчестер Сити капарисао једно место, остају још три. А кандидата је пет што нам гарантује занимљив финиш на Острву.

Четврти виси за Лигу шампиона

У теорији је могуће да четвртопалсирани тим из Премијер лиге извиси за Лигу шампиона. Ако, на пример, неко из квартета Челси - Манчестер Јунајтед - Ливерпул -  Тотенхем освоји Лигу шампиона, а заврши као петопалсирани, а Арсенал освоји Лигу Европе, онда четврти из Премијер лиге не иде у Лигу шампиона наредног лета. Шансе за то нису баш велике, али постоје. Зато ће бити битно ко је на крају други или трећи, а ко четврти. 

Нема потребе трошити речи колико пласман у Лигу шампиона значи премијерлигашким клубовима. На пример, Лестер је прошле сезоне инкасирао преко 80.000.000 евра од учешћа и ТВ права у Лиги шампиона. А дошао је до четвртфинала... Истина, енгелски клубови зарађују више новца од Премијер лиге. Шампион Челси је прошле сезоне од Премијер лиге на име пласмана и ТВ права зарадио 170.000.000 евра, али и Лига шампиона нуди озбиљну зараду. И пре свега, престиж који потом од спонзора може да се наплати вишеструко...

Није тајна да је ситуација летос била другачија и да су се Манчестер Јунајтед и Челси надали да ће до самог финиша првенства макар бити у иги за титулу, а да су веће циљеве од актуелних сигурно имали и Ливерпул, Арсенал и Тотенхем. Ипак, Манчестер Сити је оставио ривале у облацима прашине и осудио их да се боре за друго, треће и четврто место... Они су то морали да прихвате и да се привикну на своју мини лигу.

Две трећине првенства су већ прошле, а ситуација у борби пет великана је прилична изједначена. Нешто више заостаје Арсенал, али ни он није потпуно отписан. Много је фактора који ће одлучивати у овој трци за Лигу шампиона до краја, а на крају би нијансе могле да пресуде. Разлика између другопласираног Манчестер Јунајтеда и петопалсираног Тотенхема је само четири бода. Дакле, једна или две утакмице могу све да окрену. Чак су прилично изједначени и по гол-разлици која одлучује у случају истог броја бодова!

Улази се у сам финиш у којем је свима сваки бод битан. Безбрижни су лидер Манчестер Сити, те Барнли, Лестер и Евертон који су ушушкани у средини табеле. Сви остали су под притиском, а пола лиге стрепи за опстанак. И зато ће великанима у борби за Лигу шампиона бити све теже и теже.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Јунајтед је по табели и квалитету на папиру главни кандидат за пласман у Лигу шампиона. Ова екипа је била пројектована да у чувеној „Мурињовој другој сезони“ нападне титулу, али је одувана од стране градског ривала. Јунајтед је уложио преко 350.000.000 евра у куповину играча у последње две године, а на крају то можда неће бити довољно да се пласира у Лигу шампиона?! Што би била катастрофа!

Многе ствари не иду на руку Јунајтеду у финишу сезоне: форма носилаца игре, распоред и борба на више фронтова.

Очигледно је да Мурињо има проблеме са Полом Погбом, у одбрани цури, не може да убоде штоперски тандем, Лукаку је невидљив у великим утакмицама, Алексис још није у најбољем издању, а Ибрахимовић није дао гол ове сезоне...

Црвени ђаволи су још у игри за ФА Куп и Лигу шампиона, тако да о одмарању носилаца игре нема говора. А ни распоред им не иде на руку. Под претпоставком да су против Севиље и Брајтона фаворити за пролаз даље у овим такмичењима, то значи прилично згуснут распоред на пролеће. А распоред у Премијер лиги им је озбиљно тежак. Дочекују Челси, Ливерпул и Арсенал, гостују Манчестер Ситију. Имају највише дербија од свих. Што се тиче мечева са тимовима који се боре за опстанак, Јунајтед гостује Борнмуту, Паласу, Брајтону и Вест Хему, а дочекује Свонси, ВБА и Вотфорд. Кључ ће вероватно бити гостовања слабијим екипама, јер Мурињо ће против директних ривала највероватније играти на сигурицу и настојати да не изгуби.

ЛИВЕРПУЛ

Ливерпул је у најбољој форми од свих кандидата који јуре Лигу шампиона. Имају само један пораз на претходних 18 премијерлигашких утакмица. Мохамед Салах игра као у трансу и потпуно је неутралисао одлазак Кутиња, Фирмино је прорадио, а кључ би могла да буде одбрана. Ако Ван Дајк оправда улогу команданта одбране, а Каријус не буде правио неке глупости, последња линија би могла да се утегне и буде кључ успеха.

Ливерпул је у Порту решио дилеме око пласман у четвртфинале Лиге шампиона где га скоро сигурно очекује неки јачи ривал. Али до априла имају довољно времена да се потпуно посвете Премијер лиги. Поготово што су испали из ФА Купа. Редси до априла играју пет премијерлигашких дуела од којих три на свом терену против слабијих ривала Вест Хема, Њукасла и Вотфорда. Плус гостовања Манчестер Јунајтеду и Кристал Паласу. Ако буду сигурни на свом терену против слабијих, не изгубе на Олд Трафорду и евентуално победе на Селхурст Парку онда би могли да стекну лепу бодовну залиху пред финиш сезоне у априлу и мају. У последњих шест мечева дочекују Борнмут, Стоук и Брајтон, гостују Евертону, Челсију и ВБА. Дакле два велика дербија плус Мерсисајд. Прилично добар распоред за чету Јиргена Клопа. Далеко бољи од Јунајтедовог.

ЧЕЛСИ

Шампион је без велике борбе предао трон захукталом Ситију, а сада му виси и пласман у Лигу шампиона. Челси је пре две године остао без Европе што је Контеу донело предност у борби за титулу, али и клуб оставило без сигурних прихода од Лиге шампиона.

Челсијев највећи непријатељ је атмосфера у клубу која је све гора како сезона одмиче. Контеу су заборављене старе заслуге и неће бити изненађење ако не дочека крај сезоне на клупи Плаваца јер Абрамовича полако издаје стрпљење. Тешко да би неки други тренер прошао боље са овим тимом, али Абрамович није човек познат по разумевању. Са Контеом под притиском, нервоза се преноси и на екипу која пада у форми и игра далеко слабије него у јесењем делу сезоне. Челси има само четири победе на последњих девет премијерлигашких утакмица.

Сав терет је пао на леђа Едена Азара који вуче екипу последњих недеља, али питање колико ће издржати у том темпу. Ту је и Маркос Алонсо који игра изнад свих очекивања. Одласци Косте и Матићасу се показали као ненадокнадиви губици са заменама попут Морате и Бакајока. Контеу остаје нада да ће Вилијан заиграти у топ форми и да је погодио са Барклијем и Жируом јер неки играчи попут Фабрегаса и Педра изгледају као исцеђен лимун.

У Лиги шампиона су им танке шансе са 1:1 пред реванш на Камп Ноу, док у ФА Купу имају једно од тежих гостовања - Лестер. Зато је пласман међу четири једини спас сезоне. Све друго би било дебакл.

Распоред такође не иде на руку Челсију. У наредних месец дана гостују Манчестер Јунајтеду, Манчестер Ситију, Барселони, Барнлију и Лестеру! Једини меч у том периоду на домаћем терену је против Кристал Паласа. Ако преживе ових паклених месеца дана, онда могу да се озбиљно дигну у самом финишу. Тада дочекују Тотенхем, Вест Хем, Хадерсфилд и Ливерпул, а гостују Саутемптону, Свонсију и Њукаслу. У ком смеру ће кренути сезона Плаваца и да ли ће бити успешна или неуспешна, знаћемо када прође март...

ТОТЕНХЕМ

У сјајном филму у „У Брижу“ постоји реплика: „Нису ни с..ње, али нису ни нешто сјајно. Као Тотенхем...“. Истина, Тотенхем се померио напред последњих година, али још није „сјајан“. 

Тотенхем је без пораза у овој години у свим такмичењима, а у последње време је имао неке прилично тешке испите као што су окршаји са Арсеналом, Ливепрулом и Јувентусом. Покетинов тим нема кризу игре, у доброј је форми, али и даље је то крхки менталитет којем се не верује и који пуца када уђе у финиш сезоне. Ако Покетино психолошки стабилузује екипу да не губи већ освојене бодове као што је то било на почетку сезоне против слабијих, онда је решио највећи проблем.

Највећа помоћ у томе ће му бити невероватни Хари Кејн. Можда и најбољи центрафор Европе у овом тренутку. На последњих 10 утакмица је дао исто толико голова. Сам решава утакмице и не назире се начин да ће га неко зауставити. Деле Али и Ериксен сјајно функционишу иза њега и ако овај трилинг буде на висини задатка до краја сезоне, Спурси су материјал за Лигу шампиона. Међутим, ако закаже неко од њих тројице, Тотенхем је у великим проблемима јер играчи са клупе не доносе превагу. Потребан је још неко да проради. Сон да се врати у форму. Можда Ламела или Лукас Моура.

Попут Јунајтеда и Челсија, и Тотенхем је остао у игри на три фронта. Са добрим шансама да прође даље у ФА Купу и Лиги шампиона ако искористи предност домаћег терена против Јувентуса и Рочдејла. Распоред у Премијер лиги им није претежак јер од великих дербија до краја имају само Челси на Стамфорд Бриџу и Манчестер Сити код куће. Окршај са Плавцима 1. априла може да реши много тога. Сва преостала гостовања су тимовима који се боре за опстанак: Паласу, Борнмуту, Стоуку, Брајтону и ВБА. А знамо да су то за Тотенхем најтеже препреке. И ту ће Хари Кејн морати да стави екипу на леђа и да је понесе. Кући играју са Хадерсфилдом, Њукаслом, Вотфордом и Лестером који ће бити безбрижан у последњем колу. Евентуална победа над Челсијем може да буде кључ...

АРСЕНАЛ

Са осам бодова мање од четвртопласираног Челсија, Арсенал има јако мале шансе да се кроз првенство пласира у Лигу шампиона. Они комотно могу да се фокусирају на Лигу Европе где су један од два највећа фаворита и да пробају да нађу пут којим су претходне две године ишли Ливерпул и Манчестер Јунајтед. Одласци Санчеза и Жируа у табор директних ривала и доласци Обамејанаи Мхитарјана су били јасна порука да је Венгер изгубио поверење у овај тим и да је битка изгубљена још пред почетак сезоне када није решио ситуације око уговора и поечо да прави нови тим.

Арсеналу остаје да се нада киксевима ривала, а распоред му иде на руку. До краја сезоне имају дербије са Ситијем и Јунајтедом што су најтежи испити. Плус финале Лига купа са Ситијем у недељу, које би могло да их напуни самопоуздањем ако освоје трофеј. Дочекују Вотфорд, Стоук, Саутемптон, Вест Хем и Барнли. Ако то одраде перфектно, можда се и врате у трку за четврто место. Ни преостала гостовања Брајтону, Лестеру, Њукаслу и Хадерсфилду нису несавладиве препреке. Али проблем је што је овај Арсенал сам себи највећи противник... Видели сте све синоћ против Естерсунда.

Реалније делује варијанта да се баце на Лигу Европе, мада и ту више нису неки изразити фаворит. Естерсунд је оголио све мане овог тима, а следе много озбиљнији ривали... Арсенал одавно није био у тежој ситуацији.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар