ЗОИ: Прво злато за Русију - тинејџерка одушевила публику!

Руска такмичарка Алина Загитова освојила је златну медаљу у уметничком клизању и тако својој земљи донела прво најсјајније одличје на Играма у Јужној Кореји.  Клинка позлатила Русе! Петнаестогодишња Алина Загитова освојила је прву златну медаљу за тим Русије на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу, који се такмичи под олимпијском заставом. Она је и прва олимпијска шампионка рођена у 21. веку.

Остали спортови 23.02.2018 | 14:45
ЗОИ: Прво злато за Русију - тинејџерка одушевила публику!
Загитова, која има само 15 година, до злата је стигла са освојених 239,57 бодова. Она је у кратком програму освојила 82,92 бода, а у слободном 156,65.

–"Руке су ми се тресле, али моје тело је радило оно што сам тренирала. Не могу да верујем да сам олимпијска шампионка. Постоји пуно титула које се могу освојити, али олимпијска је највећа", рекла је Загитова. 

Сребро је отишло у руке њеној земљакињи Евгенији Медведевој, која је такмичење завршила са освојених 238,26 бодова. 

Канадјанка Кетлин Озмонд је сакупила 231,02 бода, што јој је било довољно за бронзу. 

Италијанка Каролина Костнер, бронза из Сочија од пре четири године, такмичење је завршила на петом месту, иза Јапанке Сатоко Мијахаре.



Алина Загитова била је под великим притиском, у сенци земљакиње Евгеније Медведеве, али је успела да потврди високу класу и после освајања светског јуниорског злата, окити се и најсјајнијом олимпијском медаљом.

Загитова, која има само 15 година, донела је тако руском тиму у Пјонгчангу, који се такмичи под олимпијским обележјима због системског државног допинга, прву златну медаљу на овим Зимским олимпијским играма.

Загитова је злато освојила са укупно 239,57 бодова. У кратком програму имала је 82,92 бода, а у слободном 156,65 бодова.

"Руке су ми се тресле, али моје тело је радило оно што сам тренирала. Не могу да верујем да сам олимпијска шампионка. Постоји много титула које се могу освојити, али олимпијска је највећа", рекла је Загитова.

За њу није свирала руска химна, нити се вијорила бело-плаво-црвена застава на победничком постољу, али је публика скандирањем и махањем добро познатом тробојком јасно ставила до знања за коју државу је освојила злато Загитова.

"У нашим душама знамо", рекла је млада клизачица.

Сребрна медаља отишла је око врата њене земљакиње и главног фаворита за највиши степеник победничког постоља, двострукој светској првакињи Евгенији Медведевој, која је такмичење завршила са освојених 238,26 бодова, док је бронза припала Канађанки Кетлин Озмонд - 231,02 бода.

Медведева, која је прошле године освојила светску титулу у сениоркој конкуренцији, поломила је кост у нози што ју је на дуже удаљило од клизања. У Пјонгчангу била је велики конкурент Загитовој у конкуренцији за злато, али је њен за нијансу слабији наступ у кратком програму пресудио (имала је само 1,31 поен мање).

Загитова, за коју медаља у Пјонгчангу има додатни сјај због начина на који ју је освојила, је друга најмлађа олимпијска шампионка у историји у уметничком клизању.

Једино млађа од ње, и то за само три недеље, била је Тара Липински, Американка која је 1998. године у Нагану на сличан начин стигла до златне медаље. Она је такође направила велико изненађење и изнеадила фаворизовану Мишел Кван.

"Она је још увек јуниорка и заиста је и мени чак тешко да разумем какав је велики успех направила. Оно што је издваја од осталих је то да је неустрашива и да има техничко савршенство. Једноставно зна да је најбоља и због тога има велико самопоуздање", рекла је Липински.

Руси, којих је у Пјонгчангу укупно 169, сада славе прво злато, након што су два дана пре завршетка такмичења на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји освојили укупно 14 медаља.

Имају још пет сребрних медаља и осам бронзаних. 

РЕКОРДИ

Алина Загитова, иако има само 15 година, већ је поставила неколико рекорда. У јуниорској конкуренцији држи пет светских рекорда, док је у сениорској направила три најбоља достигнућа на ЗОИ у Пјонгчангу. Добила је највеће оцену за технички програм у историји такмичења у женском уметничком клизању (158,08), а званично је и светски рекордер са 82,92 бода освојених у кратком програму. Коначно, она је прва спортисткиња рођена у 21. веку која је освојила златну олимпијску медаљу.

Алина Загитова рођена је 18. маја 2002. године у Ижевску, а клизање је почела да учи са пет година. Пре две године преселила се у Москву, код своје баке, где се професионално посветила уметничком клизању. Отац Илназ Загитов је хокејашки тренер, а нова олимпијска шампионка име је добила по трофејној руској такмичарки у ритмичкој гимнастици Алини Кабаевој, која има два олимпијска одличја, укупно 41 медаљу са великих такмичења, од којих 14 на светским и 25 на европским првенствима.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар