Бивши радници најавили протесте

Неколико хиљада бивших радника у мисијама НАТО-а и Еуфора у БиХ најавило је за данас масовне протесте испред Главног штаба Еуфора и НАТО-а у Бутмиру код Сарајева јер им је ускраћено право на накнаде и рјешавање статуса запослених.

Босна и Херцеговина 23.02.2018 | 09:54
Бивши радници најавили протесте
Адвокати ових радника раније су у отвореном писму скренули пажњу на крајње некоректан, безобзиран и незаконит однос и став међународних снага и домаћих званичника према двадесетак хиљада бивших радника којима је незаконито ускраћено и онемогућено остваривање права на накнаде и рјешавање статуса запослених.

Они од 2010. године потражују накнаде по основу радноправног статуса, накнаде за доприносе, регрес, исхрану, превоз, отпремнине, а до данас нису успјели издејствовати ниједну правоснажну одлуку, наводи се у отвореном писму које су упутили адвокати Авдо Салихбеговић и Хајрудин Капетановић.

У писму се наводи да су запослени у Еуфору у цијелости успјели компромитовати "независне" комисије које би требало на непристрасан начин, на основу доказа изведених у поступку, да донесу одлуку на основу законских одредаба.

"С обзиром на то да је комплетна организација и `контрола` тих поступака у рукама руководећих људи из ових снага, наш утицај на коректност и правичност, готово је немогућ", наводи се у писму.

Адвокати напомињу да је нерјешавањем статуса двадесетак хиљада држављања БиХ од 2010. године, одузето право на увезивање радног стажа, право на пензију, па самим тим и на здравствену заштиту, те и сва остала права.

Бивши радници су преко адвоката, посљедњих година у континуитету тражили од свих нивоа власти у БиХ да стану у заштиту својих грађана и њихових права.

"Да ли је могуће да највећа војнополитичка организација на свијету, као послодавац у овом случају, оспорава права нашим клијентима, а свим својим радницима ван БиХ омогућава остваривање истих тих права, испуњавајући своју законску обавезу", додаје се у писму.

Критике су упућене и свим нивоима власти и свим функционерима у БиХ, јер, како се наводи, не желе да помогну држављанима БиХ да остваре своја права.

Писмо је упућено генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, Главној команди НАТО-а и Еуфора у БиХ, шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунару Вигемарку, Предсједништву БиХ, предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Федерације БиХ Маринку Чавари, те владама Републике Српске и ФБиХ.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Про-тест

23.02.2018 09:16

Господо, ви сте радили за америчке приватне фирме (нпр. КБР) које су вас онда послале да радите као испомоћ окупатору. Осим тога, могли сте сами да уплаћујете пензионо од новца који сте зарадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долар

23.02.2018 10:34

Јесте ли имали неки уговор о раду.Проста ствар.

Name

ОТАН

23.02.2018 12:08

СТА ЈЕ КАКВА КУКЊАВА.ДАВНО ЈЕ БИО ДЕЦЕМБАР 1995.год.НОЦЕВА ЛИ СТЕ ПРЕД БАЗАМА АЈФОРА У БиХ ДА РАДИТЕ БИЛО СТА.ЗНАМ ОДЛИЦНО ИМА ЛИ СТЕ ПЛАТЕ 96.ПА ДАЉЕ НЕЗАМИСЛИВЕ И ДАНАС.ПРЕВОЗ,ХРАНУ, МНОГО ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЦИ, ЛИЈЕЦЕЊЕ,БИЛО ЈЕ МНОГО УГРАДЊЕ ЗУННИХ ИМПЛАНТАТА СТО ДРУГИ СЕМ БГОВА ПОЛИТИКЕ И КРИМИНАЛА НЕМА ШАНСУ ДА УГРАДИ.СВИ СТЕ ВИ ПОТПИСИВАЛИ РЕДОВНО УГОВОРЕ У КОЈИМА ЈЕ СВЕ ДЕЦИДНО ПРЕЦИЗИРАНО ИТО НА ЈЕЗИЦИМА КОЈИ СЕ ГОВОРЕ У БиХ.СТА САДА БИ ПЕНЗИЈЕ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА А ДА ТРОСИТЕ ОВДЕ САМО ВИ ПЛАЦАЈТЕ АДВОКАТЕ.

Name

Бања Лука

23.02.2018 19:21

Кад прочитам коментаре који су написани,више се и не питам има ли нам помоћи и због чега нам се ово дешава као народу?Са кретенима који владују и идиотима који их подржавају добро ово све и изгледа.Сваки неписмени и идиот који има приступ интернету постао је стручњак за све области.

Name

истина

23.02.2018 12:30

Комунистицка багра науцила на гузове да зиви морате сватити сто си радијо то требас наплатит и готово ово је зива истина возијо неку робу камијон се покваријо знадете ста казу ја хоцу своју робу нит ме ти интересујес ни твој камијон и управу су ја те плацам одради и ко те јебе до следецег посла цист рацун дуга љубав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

23.02.2018 14:38

Нека траже људи своја права,да је мање злобе,било би нам боље.