Хало, Мино је... Имате ли баш много пара?!

Зашто је и кога звао моћни агент Мино Рајола и какве је одговоре добио. . .

Фудбал 23.02.2018 | 22:05
Хало, Мино је... Имате ли баш много пара?!
Грент Вал један је од водећих америчких "сокер" новинара, колумниста магазина "Спортс Иллустратед", сарадник мреже "ФОX Спортс" и аутор књиге "Тхе Бецкхам Еxперимент" која је изазвала бурне реакције у САД и Енглеској.

Дакле, није ко бежи од одговорности за оно што напише.

Да ли су му извори поуздани или не, тек Вал је непосредно по завршетку утакмице Лиге шампиона између Севиље и Манчестер јунајтеда, уочи које је Жозе Мурињо оставио Пола Погбу на клупи и уврстио Скота Мектоминеја у везни ред поред Немање Матића, објавио да Погбин агент Мино Рајола предано ради на проналажењу новог клуба за свог клијента.

Италијан холандског порекла, према Валовим сазнањима, не жели да чека крај сезоне и евентуални одлазак Муриња са "Олд Трафорда", већ намерава самостално да реши очигледан проблем који је настао на релацији менаџер - најскупљи фудбалер у историји клуба.

Вал је објавио да је Рајола, цитирамо, претходних недеља разговарао телефоном са људима из неколико великих европских клубова тражећи бар наговештај интересовања за младог француског везисту међутим да је сваки разговор завршен са: "Хвала, нисмо заинтересовани".

Манчестер јунајтед платио је свог бившег фудбалера Јувентусу целих 105 милиона евра на лето 2016, након чега је играч потписао уговор до 2021. године за недељну плату од око 320.000 евра уз солидан проценат права на приходе од продаје дресова и осталих маркетиншких активности у којима клуб користи његово име.

Мурињо је од првог дана отворено и аргументовано бранио одлуку Јунајтеда да играча који је клуб напустио након свађе са легендарним сером Алексом Фергусоном за свега милиона евра учини (тада) најскупље плаћеним фудбалером у историји, а у првој заједничкој сезони у Енглеској освојена су три трофеја Комјунити шилд, Лига куп и Лига Европе преко које је изборено учешће и у Лиги шампиона ове сезоне.

Ипак, у другој сезони, на лоше игре и целе екипе и самог Погбе надовезао се и долазак Алексиса Санчеза из Арсенала прошлог јануара у трансферу који је цела Енглеска посматрала више кроз финансијски него спортски аспект.

Не само да је Чилеанац добио недељну плату од око 440.000 евра у Манчестеру, већ је његов одлазак са "Емирејтса" значио и да ће Месут Озил моментално потписати нов уговор са зарадом од 330.000 евра седмично, а пре него што су оба уговора била и потписана у једном делу енглеских медија блиских Рајоли појавила се својеврсна најава свега што се тренутно догађа у свлачионици Манчестер јунајтеда - писало се о томе да је Погба незадовољан својом позицијом у новонасталој ситуацији и да ће његов менаџер тражити да му примања буду изједначена са Санчезовим.

Да ли је то узрок захлађења односа између Муриња и Погбе, или су разлози везани директно за оно како први тим Манчестер јунајтеда изгледа на терену ове сезоне, тешко да ће јавност сазнати из прве руке утолико што је Мурињо понављао да му је Погба драгоцен играч и када га је упорно држао на терену чекајући да заигра на очекиваном нивоу, као и сада када га ротира са мало познатим 21-годишњим изданком фудбалске школе клуба, Мектоминејом.

Вал је у тексту који су пренели сви водећи енглески медији између редова написао и да Реал Мадрид није више заинтересован за Погбу, иако је Рајола контактирао првог човека клуба Флорентина Переза и понудио му да трансфер од ког је богати Шпанац одустао на пролеће 2016. године буде реализован две године касније.

Манчестер јунајтед приказао је игру испод сваког нивоа у среду увече на "Рамон Санчез Пицхуан" стадиону у Севиљи, на ком је Погба меч почео са клупе па ушао у игру непланирано у 17. минуту уместо ровитог Андера Ерере. Мурињо је инсистирао да Шпанац почне меч иако није био довољно опорављен од повреде, а када везиста није издржао ни четвртину утакмице нерасположени Погба морао је на терен.

Вал се у свом тексту није бавио само проблемима Манчестер јунајтеда, већ и Роме која је у истом термину играла у Украјини са Шахтјором, повела па уз велику дозу среће избегла убедљив пораз. Американац је најавио да ће спортски директор "вучице", Монћи, бити приморан да на лето прода неке од водећих играча екипе како би клуб наставио да сервисира дугове сходно договореном са УЕФА у оквиру финансијског фер-плеј мониторинга.

Управо зато, Рома је намеравала да прихвати понуду Челсија за Едина Џека прошлог јануара, али је према Валовим сазнањима одустала под притиском навијача који су се успротивили сматрајући да се тако гази по основним спортским принципима.

Један од четворице америчких бизнисмена који су 2011. године купили Рому и актуелни председник клуба Џејмс Палота прихватио је тада захтев да тренеру Еузебију Ди Франческу не "ломи" такмичарски погон до завршетка сезоне, али одмах нагласио и директору и тренеру и навијачима да ће наредног лета бити неопходна зарада на неколицини тражених играча.

Вал наводи да су у овом тренутку на цени Лоренцо Пелегрини (21) и Џенгиз Ундер (20), млади турски нападач који је у Харкову у дуелу са Шахтјором постигао пети гол у последња четири наступа за клуб са "Олимпика".

За Пелегринија је, наводи исти аутор, заинтересован Реал Мадрид чији се председник Перез наводно трајно одрекао идеје о "галактикосима" због чега се и захвалио Рајолни, намеравајући да и у будућности доводи талентоване играче из Шпаније, Европе и света и тек понеку мега звезду.

Каква је рецимо Нејмар.

Перез се, тврди Вал, и даље није одлучио да ли Кејлора Наваса жели да замени Давидом Де Хеом или Тибом Куртоом. Подсећамо, Де Хеа је лета 2015. већ био потписао за Реал Мадрид али је тај трансфер био окончан после поноћи 31. августа тако да ФИФА није желела да га прихвати услед чега је "шпанска хоботница" до данас остала на "Олд Трафорду".

Уколико је Перез заиста у мери 50:50 неодлучан између чувара мреже Јунајтеда и Челсија, могуће је да ће превагу однети Де Хеа након представе коју је приказао у среду на "Пицхуану", а коју је Мурињо у изјави после утакмице релативизовао на некоректан начин не желећи да да на значају игри екипе Винћенца Монтеле и очајном наступу свог тима.

Куртоа је у неколико интервјуа током ове сезоне говорио о великој жељи да се врати у Мадрид, где је већ бранио за Атлетико, иако је као основне разлоге наводио то што му породица и даље живи у шпанској престоници. Вал пише да се Реал Мадрид неће одредити по овом питању до априла и да Перез кроз завршницу Лиге шампиона намерава да донесе коначну одлуку пре него што буде "послао понуду која се не одбија".

Не желећи да доводимо у питање веродостојност Валових извора, треба рећи и да је текст о трансфер вестима из Манчестер јунајтеда и Роме објављен у време када су ова два клуба играла утакмице Лиге шампиона и када је велики број њихових навијача био уз друштвене мреже пратећи шта се догађа у Севиљи и Харкову.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар