Амбасада САД у БиХ о војној вежби

Амбасада САД у БиХ огласила се поводом писања медија о војној вежби НАТО на Мањачи код Бањалуке.

Босна и Херцеговина 21.02.2018 | 09:44
Амбасада САД у БиХ о војној вежби
Америчка амбасада је саопштила да ниједна од активности у склопу вежбе не би укључивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције.

Из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ су на упит Н1 истакли да у склопу континуиране, блиске сигурносне сарадње измеду БиХ и САД, Канцеларија за сарадњу у области одбране (ОДЦ) тренутно сарадује са Министарством одбране БиХ како би договорио детаље билатералне вежбе између Националне гарде државе Мериленд и Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) која ће се одржати у мају 2019. године. 

"Ова активност део је партнерства између Националне гарде Мериленд и ОС БиХ, које је било од изузетне користи и за БиХ и за САД током свих 16 година свог постојања. Уколико се договор измеду ОДЦ и Министарства обране БиХ постигне, ова би активност била веома слична претходним вежбама које су се одвијале широм БиХ, али и широм регије, кроз Програм државне партнерске сарадње, укључујући Србију, Црну Гору, Македонију, Хрватску и Словенију", навела је Амбасада. 

Из Амбасаде САД у БиХ за Н1 су истакли да ниједна од активности у склопу ове вежбе не би укљуцивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције. 

"Током вежби ове врсте, користи се муниција која је измењена у сврху обуке и која није штетна за околину", наводи Амбасада. 

Такође, наведено је да Национална гарда Мериленд и Министарство одбране БиХ разговарају и о могућности довођења америчких летелица које би учествовале у вежби, које би могли укључити и А10 авионе, који су опремљени посебним системима летења који знатно смањују ризик од удеса или кварова.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

попара

21.02.2018 09:00

Препао се Додик хапсења па измислио уранијум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осиромашени уранијум

21.02.2018 10:07

Обзиром да је пуштена прича да ће користити осиромашени уранијум, ако буду вјежбали боље да вјежбају у дијелу БиХ у коме су добродошли. У Српској сигурно нису! (А ти и преварант кога спомињеш можете да оснујете удружење грађана "Анти-Србин".)

Name

Горан

21.02.2018 14:18

Америкењци нису добродошли са војском у Републици Српској, нормално.

Name

Осиромашени уранијум

21.02.2018 15:43

Свиђа ми се ово "Америкењци". У истој лиги је са "Фашингтон".

Name

Са стране

21.02.2018 15:52

Где је 10, ту је и уранијум. Нека вежбају код куће, око својих изворишта и водотока.

Name

Вук

22.02.2018 07:36

А 10 користи разлиците типове муниције, па везивати њега за осиромасени уранојум је глупост невидјених размјера и класицни спин за полуписмено гласацко тијело, друго је питање ста се промјенило од 2009 када је Милокрад аплаудиро на тим истим вјезбама на сваки опаљени метак до данас. Промјено му се послодавац, и он је сада потросени америцки спијун, а плату прима од КГБа. Птуда и ова реторика. Вјезба се треба одрзати. А 10 це ти доци овако или касније онако, а Милокрад це уватити маглу у своју сибирску дацу.

Name

Дисидент

21.02.2018 09:15

АХАХАХААААА Ухватила Додика прпа од могуцег доласка америцких специјалаца у Бања Луку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

21.02.2018 09:16

Шта је овом НАТО-у !? Па,зар нису чули да од те вјежбе нема ништа !? Зар не знају да је "лидер свих лидера" Додик рекао одлучно "НЕ" !!!!??? То његово "НЕ" је много јаче од онога "НЕ" које је некада давно рекао тај "неки безвезни лидер" Тито... Ово Додиково "НЕ" ће у потпуности пореметити нормално функционисање тог неког (наводно војног савеза) НАТО-а... Ко зна,вјероватно ће НАТО након овога Додиковог "НЕ" престати и да постоји,боље рећи можда се у потпуности распадне... Живи били па видјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко БЛ

21.02.2018 09:18

Ето је вец несто друго и како таква вјезба нормално је да је добро досла и треба је подрзати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 Бањалучких Беба

21.02.2018 10:24

На српским територијама НАТО пакт је непожељан, трајно.

Name

Па

21.02.2018 09:24

Лепо сам рекао да је "дневник.ба" управу и да је истину објавио а они дупе*** ци су покушали да то демантују. И шта сад? Шта сад кажете кад вам ово потврди амбасада? Мало су нас засипали 95 и 99 год треба то појачати поново и засути нас уранијумом на само 10- ак км од БЛ. Браво, браво, моји струлњаци, ви сте праве патриоте за одбрану РС, па ако хоћете и БиХ. Ово зло под хитно морамо спречити. Све издајник до издајника. Шта кажете сад, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

34

21.02.2018 13:30

Е МИЛЕ СПРЕМАС СЕ ЗА ЦЛАНА ПРЕДСЈЕДНИСТВА БиХ И БИО БИ У ПРИЛИЦИ ДА ЗА ВРИЈЕМЕ МАНДАТА БУДЕШ НЕКОЛИКО ПУТА ВРХОВНИ КОМАНДАНТ А ТИ ОДМАХ НА ОСИРОМАСЕНИ УРАНИЈУМ.ТИ ТО ПРИЧАШ ДА ИЗДЕЈСТБУЈЕС ЗАБРАНУ КАНДИДАТУРЕ ЈЕР СТРЕПИС ОД САРАЈЕВА ПА ТИ ТРЕБА АЛИБИ ТИ ПУЦАС НА ПРЕДСЈЕДНИКА СРБИЈЕ.

Name

Истина

21.02.2018 22:29

Додо је Америма и русима забранио излете на мјесец, а камоли да им не забрани једну усрани вјежбу. Додо растура, сад сам се увјерио да си први у свијету картона, сви играју како ти свирас.