Будућност Леброна Џејмса: Осам могућности и његова жеља!

Памти се чувени телевизијски специјал „Одлука“ из 2010. године, који се бавио Леброновом одлуком о избору клуба где би наставио каријеру у сусрет уласку у воде слободних играча и какве је потресе изазвала његова одлука да тада дрес Кливленда замени опремом Мајамија. Овог лета момак из Акрона налази се готово на идентичном месту. Уговор му је пред истеком и почев од 1. јула моћи ће да разговара са управама свих заинтересованих клубова о могућем ангажману.

Кошарка 21.02.2018 | 23:50
Будућност Леброна Џејмса: Осам могућности и његова жеља!
Леброн Џејмс. Сам помен имена и презимена најбољег кошаркаша данашњице изазива бурну и снажну реакцију и једноставно вас никада не оставља равнодушњим. А када се говори о његовој будућности, нема тог трансфера на овом свету који би могао да буде испред његовог. 

Памти се чувени телевизијски специјал „Одлука“ из 2010. године, који се бавио Леброновом одлуком о избору клуба где би наставио каријеру у сусрет уласку у воде слободних играча и какве је потресе изазвала његова одлука да тада дрес Кливленда замени опремом Мајамија. Овог лета момак из Акрона налази се готово на идентичном месту. Уговор му је пред истеком и почев од 1. јула моћи ће да разговара са управама свих заинтересованих клубова о могућем ангажману. Пред Леброном је осам реалних опција, о чему је потанко писао реномирани портал ЕСПН.

Седмицама уназад прича се и пише о Леброновом незадовољству у Кливленду, због чега је управа Кавса последњег дана прелазног рока изрежирала један од најлуђих трансформација, где је практично скроз промењен идентитет тима. Све у жељи да Џејмса учини срећним. Мада су бројни трејдови и промене у играчком кадру донеле краткорочни мир, на дуже стазе извесније је да ће Леброн Џејмс отворити ново поглавље у каријери и почети живот ван свог родног Охаја. Његови односи са првим човеком клуба Доном Гилбертом нису најбољи, што ће засигурно диктирати жељу за останком у клубу, као и сами резултати. Још једна година без прстена готово сигурно значи и неминовни растанак. 

Овде нема много размишљања - Леброн има могућност да искористи опцију у уговору и аутоматски продужи уговор на још једну годину - што би на леђа управе ставило додатни притисак да граде цео тим око њега - или да одмах потпише максимални, петогодишњи уговор на астрономских 205.000.000 долара. Што је за 50.000.000 долара више од онога што би Џејмс могао да добије од других тимова. 

Поједини кошаркашки хроничари већ су употребили машту и разрадили целу конструкцију око потенцијалне бомбе века и Леброновог трансфера у Голден Стејт код Стефа Карија, Кевина Дуранта и Клеја Томпсона, што би заувек изменило све НБА токове и донекле обесмислило саму лигу. Шушкало се и после тих маштарија да у редовима актуелног шампиона чак и размишљају о оваквом потезу, Леброн је открио да је реч само о причи, а да би Голден Стејт затресао цео кошаркашки свет морао би заиста да направи доста уступака. Пре свега, да се реши једне звезде тима, вероватно Клеја Томпсона или Дрејмонда Грина, једну од главних резерви Андреа Игуодале и да Кевин Дурант прихвати одређено умањење годишњих примања. Што је већ урадио ове сезоне. У преводу - готово немогућа мисија. 

Амерички медији су се још прошле године неколико пута бавили Леброновим трансфером у Хјустон, чиме би управа Ракета искористила елемент присуства његовог великог пријатеља Криса Пола. Леброн већ неко време сања о томе да створи нову велику тројку, еквивалент Голден Стејтовом трилингу Кари - Дурант - Томпсон, због чега постоји реална могућност да се придружи ЦП3 и Џејмсу Хардену у срцу Тексаса.

Једна од битнијих ставки у потенцијалном доласку у Хјустон јесте и то да држава Тексас нема локални обрачун пореза, што значи да би Лебронов максимални уговор био мало вреднији тамо.

Генерални менаџер Ракета Дерил Мори иза себе има озбиљно искуство са довођењем ЦП3, али би долазак најбољег играча лиге био изузетно велики залогај. А цела прича могла би да буде јако замршена. Како би трансфер био реалан Леброн би морао да искористи опцију и продужи уговор са Кавсима, који би га касније трејдовали у Хјустон, што би Кливленду веровартно донело Рајана Андерсона, Ерика Гордона и будуће пикове на Драфту.

То би Хјустону омогућило да доведу Леброна без да остану без костура тима, нити би изискивало додатне корекције буџета. Додуше, проблем је у томе што би Кливленд био вољан да плати чак 150.000.000 долара због пробијања границе и уласка у луксузни порез због тима који води Џејмс, али не и за потенцијални пакет из Хјустона.

У Лос Анђелес Клиперсима уздају се у снагу првог оперативца Џерија Веста и његов однос са Леброном, који су последњих година све бољи. Џејмс чак Вест зове Кум, што довољно говори о њиховој блискости. Ако би се Леброн заиста одлучио да Лос Анђелес буде његова нова професионална кућа од лета, у неким варијантама Клиперси су боља опција од Лејкерса.

Клиперси су редовни учесници плеј-офа, за разлику од Лејкерса, што је Џејмсу изузетно битан фактор. Уколико би Деандре Џордан, Остин Риверс и Вес Џонсон одбили да искористе своје опције у уговорима и продужили уговоре, Клиперси би аутоматски добили потребан новац за Џејмсову плату.

Додуше, у овом тренутку је изгледније да ће Риверс и Џонсон искористити своје опције, а Џејмс би изгубио саиграча са којим би највише волео да игра у постојећем систему Клиперса.

С друге стране, приче о Леброновом одласку у Лејкерсе помиње се практично откако је он ушао у НБА лигу и то је свима одавно познато. Леброн већ има кућу у Граду анђела и није тајна да је одувек био симпатизер Лејкерса. Лејкерси су добрим радом последњег дана зимске пијаце себи отворили простор за велику експлозију на лето, где би поред Леброна комотно могла да дође још нека НБА суперзвезда. Тредовањем Џордана Кларксона и Лерија Ненса Џуниора Лејкерси су ослободили 15.000.000 долара у буџету за лето. То значи да би наредног лета могли да доведу Леброна и још једног аса на максимални уговор.

Повратак у Мајами је такође једна од могућности, а ту би главу улогу могли да имају легендарни оперативац Пет Рајли и његов велики пријатељ Двејн Вејд од којег се растао пре само неколико седмица.

Можда некима звучи као лоше оправдање, али Џејмс би овим потезом остао на Истоку, чиме би избегао Ратнике све до финала. Додуше, овај посао би од управе Мајамија захтевао озбиљну дозу креативности, пошто би морали добрано да рашчисте тим како би добили Леброна. Тачније, да преда Хасана Вајтсајда, Диона Вејтерса и Тајлера Џонсона тимовима с довољно великим простором у буџету, како би се ослободио простор за Џејмса.

Један од помало невероватних сценарија био би Лебронов одлазак у Филаделфију, где би заиграо раме уз раме са младим асовима Џоелом Ембидом и Беном Симонсом. Џејмс и Симонс деле агента, а да ли ће делити и свлачионицу? Могуће је, али само ако би клуб успео да га приволи на прави начин.

Још једна од невероватнијих опција у овом тренутку је одлазак у Сан Антонио код Грега Поповича.Леброн одавно има велико поштовање према Попу и јасно је да би сваки играч волео да једног дана сарађује са једним од најбољих тренера свих времена. Такође, на бројним примерима показало се колико је Поп добар за играче који желе да продуже своје каријере, па би трансфер у Сан Антонио из тог аспекта имао смисла.

Али, ослобађање простора у буџету за њега изискивао би одлазак Тонија Паркера, Денија Грина и Рудија Геја, али и вероватни трејд Пауа Гасола. Линија мањег отпора је Џејмсово продужење уговора са Кавсима, онда и трејд са Спарсима, да ли за Ламаркуса Олдриџа или Каваја Ленарда.

Интересантно, у једној анкети рађеној на узорку од 49 НБА играча чак 57 одсто верује да ће Леброностати у Кливленду и после лета. Затим 22 одсто сматра да је његова наредна станица код Лејкерса, док тек седам одсто њих мисли да ће се вратити у Мајами.

Шта ви очекујете?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар