За Хрвате стижу боља времена

За хрватску националну мањину у Србији стижу боља времена. Хрвати се не смеју осећати угроженим у Србији", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 20.02.2018 | 18:36
За Хрвате стижу боља времена
Он је примио данас представнике хрватске националне мањине у Србији, које је предводио Томислав Жигманов, предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини.

Данас је у Београду договорено рјешавање неких конкретних проблема - биће изграђен мост у Бачком Моноштору код Сомбора, договорено је и уређење инфраструктуре у мјестима с претежно хрватским становништвом, као што је уређење Дома културе у Таванкуту те родне куће бана Јосипа Јелачића.

Представници хрватске националне мањине више су него задовољни изашли са састанка који су описали као срдачан и плодоносан, јавља Н1.

Предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов рекао је новинарима послије састанка да је разговор био "плодоносан и срдачан" да је Вучић позитивно одговорио на све њихове иницијативе и одредио носиоце активности и рокове.

Жигманов је рекао да је на састанку покренуто неколико иницијатива за проблеме са којима се суочава хрватска заједница као што су комунална инфраструктура у мјестима с претежно хрватским становништвом, изградња моста код Сомбора, "привођење намјени" родне куће Бана Јелачића, отварање лектората на Филозофском факултету у Новом Саду, уређење Дома културе у Таванкуту.

Он је додао да је било ријечи и о осјетљивим питањима као што је меморисање жртава 90-их година у војвођанском дијелу Срема, као и укључивању представника хрватске заједнице у процес доношења одлука, прије свега на покрајинском нивоу.

Договорено је да наредни састанак буде за мање од мјесец дана.

Учинићемо све за напредак у проналажењу несталих и расвјетљавању њихових судбина

Вучић се у Београду одвојено састао и са делегацијом Савеза удружења породица заточених и несталих хрватских бранитеља који су уочи састанка најавили да ће од њега тражити податке о хрватским бранитељима и цивилима несталим током Домовинског рата, као и да утиче на институције у Србији да се активно укључе у рјешавање тог проблема.

Хрватска трага за 1.945 несталих и смртно страдалих током рата.

Вучић је пренио је члановима породица несталих током рата у Хрватској да ће "државни органи Србије учинити све да се оствари видљив напредак у проналажењу несталих и расвјетљавању њихових судбина".

"Након што је саслушао са каквим се све проблемима сусрећу у проналажењу својих синова, очева, браће и других чланова породица, председик Вучић је рекао да ће државни органи Србије учинити све да се изађе у сусрет члановима породица несталих лица из Хрватске и да се оствари видљив напредак у проналажењу несталих и расветљавању њихових судбина, иако је то много теже радити кад нас од сукоба дели више од две деценије", саопштено је из његовог кабинета.

Предсједница Савеза удружења породица заробљених и несталих хрватских бранитеља Љиљана Алвир изјавила је послије састанка да је Вучић обећао да ће се његов кабинет на недјељном нивоу бавити питањем несталих особа, пренијела је Хина.

Алвир казала је да ће затражити и повратак докумената из вуковарске Ратне болнице, које су по заузимању Вуковара узели припадници Југословенске војске (ЈНА).

"Председник Србије рекао нам је да он нема разлога, нити једног разлога, да се лично не укључи у та питања и да га апсолутно не занима заштита особа које су од '91. па надаље биле у ланцу одговорности или можда и данас имају неки утицај", рекла је Алвир.

Од Вучића је на састанку затражено да "на темељу недавних изјава у Загребу да може да помогне у рјешавању питања несталих" утиче на институције Србије које су релевантне за информације о несталима.

Вучић је, према ријечима Љиљане Алвир, најавио и да ће "као командант оружаних снага извршити потпуни утицај на Војску (Србије) да преда све што може предати" из архива који могу да допринесу потрази за несталима.

Извор: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Радикал

20.02.2018 17:57

За све стижу боља времена само не за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2018 18:59

Назив ти казе све. Ти небих дао нико да зиви сем тебе јадно зар не

Name

Игор

20.02.2018 18:24

У Србији људе уопсте није брига ко је ко .Знам муслимана из Тузле који је у рату побјегао у Београд. Цовјек је фризер ради свој посао а београдјане бас брига ком се Богу моли , зову га Боске. Србија је отворена за све али је све затворено за Србе . Ми смо народ који нестаје захваљујуци свим насим владарима, проданим дусама и изродима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И како заврши легенда

20.02.2018 20:02

И какве везе има твој коментар с горе написаном темом ???

Name

Игор

20.02.2018 21:00

Наслов цланка је " За хрвате стизу боља времена" . У истом писе и о односу према другим народима. Моје је мисљење да се ту нема ста поправљати а са друге стране однос према Србима је катастрофалан како у окрузење тако и у самој матици. Мало ми досадно па ти заврсих "легенду" иако мислим да теби нико и ниста не мозе објаснити у каквом си мраку.